Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Bojovnice pestrá: Nádherná ryba, kterou můžete chovat i ve společenském akváriu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rethinktwice, www.pixabay.com

Dnešní doba nabízí možnost pořídit si spoustu druhů živočichů. Mezi velmi oblíbené patří ryba nesoucí jméno Betta splendens neboli Bojovnice pestrá. Pro její spokojenost je ale nutné zařídit vhodné akvárium.

Článek

Dnešní doba nabízí možnost pořídit si spoustu druhů živočichů. Mezi velmi oblíbené patří ryba nesoucí jméno Betta splendens neboli Bojovnice pestrá. Pro její spokojenost je ale nutné zařídit vhodné akvárium.

Často jsme my lidé ovlivňováni informacemi, které nejsou vždy správné. Dopouštíme se tak mnoha chyb, protože věříme, že dle získaných informací konáme dobře. Pokud ale máme zodpovědnost za živého tvora, mělo by být automatické, že si o něm nejdříve zjistíme co nejvíce relevantních informací a nespoléháme pouze na informace z internetu nebo od některých prodejců. Velké oblibě se těší ryba, která se jmenuje Betta splendens neboli Bojovnice pestrá. Často ji ale lidé chovají v naprosto nevhodném prostředí.

Bojovnice pestrá (Betta splendens)

Tato nádherná ryba pochází z oblasti jihovýchodní Asie a její domovinou je Thajsko a přilehlé země jako Kambodža, Laos a Vietnam. Díky její oblíbenosti se rozšířila i do dalších zemí jako je Malajsie či Indonésie. Daří se jí tam především díky podobným životním podmínkám.

Jejich typickou oblastí výskytu jsou mokřady s větším porostem travin, kam patří často zmiňované rýžové pole. Tyto biotopy jsou si velmi podobné. Je třeba říct, že tyto mokřady jsou poměrně veliké a zarostlé. Kvůli tomu, že jsou to stojaté a teplé vody, nejsou příliš bohaté na kyslík. Kvůli tomu se ryby velmi dobře adaptovaly a vytvořil se jim zvláštní dýchací orgán zvaný „labyrint“, díky kterému dýchají atmosférický kyslík.

Labyrint se rybám tvoří přibližně ve věku tří až čtyř týdnů. Do té doby potěr dýchá žábrami. Labyrint v podstatě vzniknul přeměnou prvního žaberního oblouku, ze kterého se stal kostěný útvar. Tento útvar je pokrytý prokrvenou sliznicí, která umožňuje vstřebávat kyslík do krve. Bojovnice jsou zcela odkázané na tento způsob dýchání, aby pokryly spotřebu kyslíku. Pokud ryba nemá pravidelný a dobrý přístup k hladině, může se „utopit“.

Samci těchto ryb jsou impozantní. Mají nádherné dlouhé ploutve. Pokud se stane, že na sebe ve volné přírodě narazí, začnou se jim ploutve roztahovat. Stejně tak se jim začnou roztahovat skřele. Snaží se tak soka odstrašit. Když ani jeden z nich neustoupí, začnou do sebe „bušit“ boky a ocasními násadci. Následně přijde útok tlamkou, což způsobí vykousané šupiny a otrhané ploutve. Nicméně ve volné přírodě a v zarostlých mokřadech spolu dokáží žít vedle sebe, aniž by o sobě věděli.

V zajetí „v akváriu“ však kvůli omezenému prostoru nemají šanci se před sokem schovat a pak dojde na boj, který končí smrtí. V jejich domovině právě toto vyvolalo zájem a pořádají se „betta boje“, kde se sází na favorita, který boj vyhraje. Chovatelé se tak snažili vybírat do chovu co nejvíce agresivní jedince, s cílem vyšlechtit opravdové bojovníky. Většinou se ale jedná o linii, která není tak barevná, má kratší ocas a celkově je o dost agresivnější. Z těchto bojů se stala kulturní tradice.

Vyšlechtěno je několik forem bojovnic pestrých:

  • Veiltail-jedná se o nejběžnější formu s klasickým závojem, kde je konec ocasu rovný
  • Crowntail- taky jedna z běžných forem, kde má ocasní ploutev jednotlivé paprsky
  • Halfmoon- nádherná a oblíbená forma s ocasní ploutví polokruhovitou, s úhlem alespoň 175°
  • Deltatail- opět nádherná forma, kde je ocasní ploutev širší a má trojúhelníkovitý tvar
  • Doubletail- má dvojitou ocasní ploutev a je to již vyšlechtěná forma
  • Plakat- tato forma má ocasní ploutev kratší, půlkruhovou a může být kulatá
  • Combtail- je kombinací variet

U každé formy se pak ještě rozlišuje, zda se jedná o vícebarevnou nebo jednobarevnou varietu.

V případě, že se rozhodnete, že si pořídíte tuto nádhernou a zajímavou rybu, je třeba se na to řádně připravit. Nejdůležitější je vhodný výběr akvária. Akvárium by mělo mít obsah nejméně 20 litrů a mělo by mít kryt. Kryt je důležitý proto, aby ryba mohla dýchat co nejstálejší teplotu vzduchu. Jinak se ryba může nastydnout a uhynout. K chovu naprosto nevhodná jsou takzvaná „bettária“, která ani zdaleka nemají vhodný objem vody. Ryby se v něm pouze trápí, umírají dříve a nikdy se vám neukáží v celé své kráse. Někdo může říct „já tak bettu chovám a je v pohodě“. Ryba nám sotva řekne, zda je spokojená či ne, ale již z pohledu její přirozenosti takové akvárium vhodné není. Pro představu, nám by se také nelíbilo žít v jedné místnosti, která bude mít metr na metr. A když už máme takové zvíře chovat, tak je vhodné zajistit co nejlepší podmínky.

Štěrk na dno by měl být kvalitní s neostrou hranou, aby se o něj ryba neporanila. Akvárium by mělo obsahovat rostliny včetně rostlin plovoucích, na kterých si bojovnice může odpočinout. Co je ovšem nutností, je topítko, které zabezpečí vhodnou teplotu vody. Ta by se měla pohybovat mezi 26-30°C a to z toho důvodu, že nízké teploty mohou způsobit rozpad ploutví. Filtrace v akváriu je také velmi důležitá z důvodu udržení čisté vody. Výška vodního sloupce se doporučuje 30 cm. Tato doporučená výška je proto, aby se bojovnice snadno dostala k hladině, aby se mohla nadechnout. Při kvalitně osazeném akváriu může být pochopitelně i vyšší.

Důležitá je i pravidelná údržba nádrže, kdy by se mělo akvárium pravidelně odkalovat. Na to slouží pomůcka, které se říká „odkalovačka“. Tou vysajete dno od nečistot a případných zbytků potravy. Při odkalování je vhodné rovnou setřít stěny nádrže, na kterých se může tvořit řasa a povlak. Filtr je nutné také vyčistit. Náplně je vhodné proprat v odkalené vodě (to je voda, kterou odčerpáváte z nádrže odkalovačkou). Nikdy náplně nemyjte v tekoucí vodovodní vodě. Ve filtračních náplních se drží správné bakterie, které jsou nezbytné pro správné fungování akvária. Při každé výměně vody-odkalování také použijte chemii, která vám pomůže upravit vodovodní vodu.

Krmení je vždy velmi důležité. V prodejnách s chovatelskými potřebami můžete zakoupit vhodné krmení pro bojovnice. Snažte se jim jídelníček udělat pestrý. Krmte méně a častěji. Důležité je nepřekrmovat a vždy se snažit vhodit takové množství krmiva, které ryba bez problémů spotřebuje. Není dobré, když krmivo padá na dno. Zbytky krmiva na dně mohou plesnivět, a to určitě není žádoucí.

Většina samců je chována samostatně. Mohou jít i do společenské nádrže, ale je třeba volit správné rybí parťáky. Některé ryby jim mohou okusovat ploutve a některé ryby si může bojovnice pestrá splést se soky a pak je napadat. Pokud zvolíte správné ryby, budete mít pěkně živé akvárium s bojovnicí jako „dominantou“ celé nádrže. Samice mají oproti samcům mnohem menší ploutve a na rozdíl od samců se mohou chovat společně. Tady je nutno podotknout, že záleží na velikosti nádrže a na konkrétní samici. Některé mohou být více útočné a konfliktům se nevyhnete.

Někdy se vám může stát, že na hladině své nádrže uvidíte pěnové bublinky. Tyto bublinky vytváří samci svojí tlamičkou. Tímto způsobem samci vytvářejí hnízdo. U bojovnic to funguje tak, že samici, která je plná jiker, samec naláká ke svému pěnovému hnízdu. Tam ji svým obtáčením a „objímáním“ donutí k tomu, že samice začne jikry vypouštět. Samec je pak sbírá do tlamičky a pak je odplave umístit do hnízda, kde je následně oplodní. Samice se následně od samce odebere. O mláďata se stará výhradně samec. Někdy se stane, že samec samici doslova užene až k smrti. Po vytření se doporučuje snížit vodní sloupec na 15 cm. Pokud se to ale nepovede dobře, hnízdo se naruší. Plůdky se vylíhnout za 24 hodin. Samec se o rybky stará až do jejich rozplavání. Pak je nutné samce odlovit.

Pokud se vám zadaří a budete mít mladé rybky, je třeba je vhodně krmit. Po dobu prvních třech dnů ryby tráví vaječný žloutek a není třeba je krmit. Od třetího dne je třeba je krmit planktonem nebo velmi prachovou potravou, aby nedošlo k zadávení. Do věku čtyř týdnů přijímají rybky vzduch z vody a je tedy nutné lehce provzdušňovat. Jak již bylo psáno, po čtvrtém týdnu se rybám tvoří labyrint a začínají dýchat atmosférický vzduch.

Anketa

Chováte bojovnici pestrou ve vhodných podmínkách nebo máte bettárium?
Ano, máme bojovnici ve větší nádrži.
64,5 %
Ano, máme bettárium.
1,6 %
Ano, máme bettárium, ale budeme kupovat větší vhodnější nádrž.
6,5 %
Ne, tuto rybu nemáme.
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 62 čtenářů.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.com/animals/fish/facts/betta-fish

https://www.nanofish.cz/vzdelavaci-okenko/bojovnice-pestra–betta-splendens-dil-i-puvod/

https://www.rostlinna-akvaria.cz/betta-bojovnice-jak-zalozit-bettarium-akvarium-pro-bojovnici-173

https://rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz