Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Bolest připomínající průstřel ze střelné zbraně dokáže způsobit kousnutí mravence z rodu paraponera

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Carlos Pernalete Tua / Pexels.com

Málokdo zažil bolest po střelné ráně, a tak si takovou bolest představit není snadné. Kdo by ji chtěl pocítit na vlastní kůži, může zavítat do domoviny mravence, který takovou bolest dokáže způsobit.

Článek

Je spousta nadšenců světa hmyzu a někteří svoji vášeň a touhu po adrenalinu posunuli na zcela jinou úroveň. Existuje mnoho videí a dokumentů, kde si tito „blázni“ vyberou druhy hmyzu, které mají nejbolestivější bodnutí či kousnutí a předvádí na sobě jejich sílu a účinek. Někdy jsou reakce organismu přímo šokující, ale pro představu o způsobené bolesti zcela dostačující.

Existuje stupnice bolestivosti, která byla pojmenována dle amerického biologa Justina Schmidta. Říká se jí Schmidtův index a je očíslován od stupně 1 až do stupně 4, kde 1 je nejméně bolestivé a 4 je extrémní bolest. Sám biolog ovšem říká, že se jedná čistě o subjektivní stupnici. Každé tělo, ať už lidské či zvířecí, reaguje na bolest zcela jinak. Je třeba tedy upozornit, že i nemocný či alergický člověk může mít reakce násobně horší.

Paraponera clavata (mravenec býčí či projektilový)

Tento živočich z rodu paraponera žijící v deštných pralesích Střední a Jižní Ameriky, nese své jméno díky svému extrémně bolestivému bodnutí. Na stupnici Schmidta dostal 4 plus, tedy největší hodnocení bolestivosti. Obyvatelé jeho domoviny ho také přezdívají mravenec 24 hodin, a to proto, že bolest po jeho bodnutí může přetrvávat takto dlouhou dobu.

Za normálních okolností nejsou tito mravenci nějak výrazně agresivní, ale pokud se někdo dostane až příliš blízko k jejich hnízdu nebo jej dokonce naruší, neváhají se pustit do boje a bodají hlava nehlava. Kolonie může čítat několik stovek jedinců. Svá hnízda staví většinou u kmene stromu. Dělnice jsou velké mezi 18-30 mm a královny bývají o něco větší než dělnice. Nejsou to tedy žádní malí mravenečkové. Jejich barva je někde v rozmezí červenohnědé až černé. Jejich oblíbenou potravou je motýl Greta Oto (motýl křídlatý).

Některé amazonské kmeny praktikující zkoušku dospělosti využívají právě tyto mravence k jejímu složení. Mladí bojovníci musí vložit ruku do speciálně vyrobené rukavice z listí a lián, která je naplněna několika mravenci rodu paraponera. Někteří bolest přirovnávají ke zmiňované střelné ráně, někteří k velmi dlouhému zapíchnutému hřebíku do chodidla, se kterým se navíc chodí po rozžhaveném dřevěném uhlí.

Takové metody si asi nikdo z našinců nedokáže ani ve snu představit. Bodnutí může některým osobám způsobit tachykardii, zvětšení mízních uzlin a může nastat i edém. Otázkou je, co by se s lidským organismem stalo, pokud by došlo k opakovanému bodnutí celou kolonií. Lepší si možná nepředstavovat. Pokud se tedy chystáte do pralesů Střední a Jižní Ameriky, určitě si nastudujte, jak tento mravenec vypadá a rozhodně neriskujte případným zkoumáním hnízda.

Anketa

Viděli jste už videa, kde se někdo nechává dobrovolně bodnout takovým hmyzem?
Ano, už jsem taková videa viděl/a.
77,1 %
Ne, ještě jsem taková videa neviděl/a.
16,3 %
Ne, ale určitě se podívám.
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 153 čtenářů.

Zdroje:

https://www.dotyk.cz/magazin/nejbolestivejsi-bodnuti-hmyzem-20190608.html

https://www.top.cz/kousnuti-projektiloveho-mravence-se-pouziva-jako-zkouska-dospelosti-boli-to-jako-prustrel

https://en.wikipedia.org/wiki/Paraponera_clavata

https://bavsevedou.zcu.cz/schmidtuv-index-ktery-hmyz-ma-nejbolestivejsi-bodnuti/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz