Hlavní obsah
Jídlo a pití

Brambory, jídlo pro chudé? Ani omylem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: R Khalil, www.pexels.com

Brambory, dříve jídlo pro chudé. Dnes už to ale dávno neplatí, a to hlavně díky kvalitě brambor nabízených v obchodech.

Článek

Lilek brambor nebo také brambor obecný, v lidovém nářečí brambora. Díky své nenáročnosti na podmínky pěstování je to velice oblíbená plodina, a to hlavně díky vysokým výnosům. Brambory jsou používány celosvětově a jsou považovány za jednu z klíčových plodin.

Každý zná rozdělení varných typů na varný typ A, které jsou vhodné na vaření ve slupce, na bramborový salát nebo na loupačku. Varný typ B se hodí hlavně jako příloha nebo jako přísada do polévek a gulášů. Varný typ C je vhodný především pro přípravu kaše, jako těsto na knedlíky nebo třeba do bramboráků.

Dříve jídlo především chudých. Většina lidí si je pěstovala na svých polích, a proto pro ně byly velmi častým pokrmem. Jak je to ale dnes? Většina lidí jde do obchodu a požadovaný typ brambor si koupí. Zdá se to snadné. Vyberete si pytel, na oko relativně pěkných brambor. Přivezete si je domů a chystáte se udělat brambory jako přílohu. Vezmete do ruky škrabku a začnete škrábat. Už v tomto okamžiku vidíte jisté nedostatky. To ale ještě bramboru nemáte rozkrojenou. A pak to přijde. Brambora je uvnitř černá. Tak ji odložíte a jdete na další. Opět je brambora z půlky nepoužitelná. A pokračujete dál a dál, než zjistíte, že máte všechny brambory z pytle oškrábané a část z nich nakrájené.

Za pytel brambor v obchodě už chtějí opravdu nemalou částku. A z toho jednoho drahého pytle, máte tak polovinu použitelnou. Zjistíte, že nemáte dostatek brambor pro celou rodinu. Nezbývá nic jiného, než se opět otočit do obchodu a koupit ještě jeden pytel. Kde je to levné jídlo? Zaplatíte za pytel brambor, který by člověk nedal ani těm čuníkům. Jedete znovu do obchodu, což je další náklad. A koupíte druhý pytel. To nebudu ani povídat, že i z toho druhého pytle je spousta brambor k ničemu.

Než se brambory dostanou na prodejny, jsou tříděny dle kvality. Známý, který brambory třídí, sám říká, že ta nejlepší kvalita jde ven z naší republiky a pro nás tu zůstává ten „odpad“. Pro čecháčky by byla super kvalita škoda. Oni koupí a snědí i ten odpad. To je až neuvěřitelné, že se něco takového děje. A my jdeme koupit brambory s pocitem, že co je v obchodě, je výběr z nejlepšího. No, tak to bohužel není.

Od jisté doby kupuji brambory z marketů velmi málo. Raději podpořím menšího, lokálního zemědělce, který má sice brambory ještě od hlíny, ale ta kvalita, ta je nepopsatelná. Brambory jsou krásně žluté a po uvaření ta chuť, ta mluví za vše. Doporučuji, pokud někde pojedete kolem menšího obchůdku ve vesnici, nakoukněte tam a podívejte se, zda neprodávají brambory ještě od hlíny. Ty jsou většinou opravdu nejlepší.

Kvalita potravin u nás už je celkem známa. Proč ale vše v té nejlepší kvalitě jde ven, místo toho, aby to zůstalo doma? Venku za kvalitní a chutné brambory rádi zaplatí. Proč si někdo myslí, že by si i tady u nás lid raději něco nepřiplatil, kdyby dostal tu kvalitu, kterou očekává? Jsme snad popelnice, kterým je jedno, co mají na talíři?

Anketa

Také se rozčilujete nad kvalitou brambor v obchodech?
Ano, kvalita brambor je špatná.
76 %
Ne, brambory kupuji a jsou v pořádku.
4 %
Ano, ale již kupuji od lokálních zemědělců.
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz