Hlavní obsah

Chřestýš: Útočí bleskovou rychlostí a je jedním z největších a nejnebezpečnějších hadů.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tad Arensmeier, CC-SA 2.0, wikimedia commons

Jedovatí hadi často budí strach a respekt. Jsou rychlí a dokáží člověka dokonce pronásledovat. Někteří jsou naopak ukrytí a útočí bez varování.

Článek

Někdy můžeme být skutečně rádi za to, kde žijeme. V naší přírodě nenajdeme tolik jedovatých druhů jako v jiných zemích. A pokud jde o hady, v některých případech by setkání s nimi mohlo být opravdu nebezpečné. Hadi z čeledi zmijovití jsou jedni z nich, a na jednoho se nyní společně podíváme.

Chřestýš diamantový (Crotalus adamanteus)

Tento jedovatý had z podčeledi chřestýšovití je jedním z největších z druhů chřestýše a zároveň je nejtěžším jedovatým hadem Ameriky. Naměřená délka z roku 1946 hovoří o hadu dlouhém 2,4 m a váze 15,4 kg. Chřestýš diamantový je endemitem jihovýchodní oblasti Spojených států amerických. Tento druh má velmi pěknou kresbu, která je tvořena hnědožlutou, hnědošedou a olivovou barvou. Na celé kůži se vyskytují hnědé až hnědočerné znaky, které připomínají diamant. Tyto diamanty jsou ohraničeny nažloutlými nebo krémovými šupinkami. Na konci ocasu má chřestidlo, které se se svlékáním zvětšuje a někdy i odlamuje.

U tohoto druhu je samice menší než samec. U většiny hadů je to zcela obráceně.

Chřestýš diamantový preferuje suché borové lesy, močály a bažiny. Často se ukrývá v norách, které vytvořila jiná zvířata. I když jsou někdy pozorováni ve stromech, svůj život tráví na zemi. Na stromy se pravděpodobně dostávají při hledání kořisti. Nemají problém překonávat vodní úseky. Jsou to velmi dobří plavci. Hadi patří do skupiny zvířat, která se musí pro svoji aktivitu zahřát. Proto se velmi často vyhřívají na slunci. Nejčastěji během dopoledních a odpoledních hodin.

Chřestýši na svoji kořist číhají v poloze, kdy jsou stočeni a připraveni zasáhnout, když je oběť dostatečně blízko. Když se tak stane, vystřelí neuvěřitelnou rychlostí a svoji oběť kousnou. Pustí do ní jed a kořist pustí. Kořist po sobě nechává pachovou stopu, kterou had sleduje. Během té doby začne jed dostatečně působit a had si na své kořisti může pochutnat. V jídelníčku jsou nejčastěji králíci, krysy, myši, divocí krocani, ještěrky nebo třeba veverky a dokonce i ptáci. Svoji kořist následně celou spolkne.

Jed chřestýše je jedním z nejvíce prozkoumávaných jedů, který má přibližně 40 charakterizovaných toxinů. Jed chřestýše diamantového je vysoce nekrotizující a vede k rozpadu krevních buněk a poškození tkání. Jedové zuby jsou u tohoto druhu opravdu velké a jsou nejdelší ze všech druhů chřestýšů. Jejich průměrná délka je 2,5 cm. Tyto zuby jsou duté a jedové žlázy jsou schopny průměrně vypustit 400-400 mg jedu. K usmrcení člověka by stačilo pouhých 100-150 mg. Při uštknutí tímto hadem bylo popisováno, že zpočátku dochází k velkým bolestem.

O těchto hadech se traduje, že na svoji přítomnost upozorňují chřestidlem na konci ocasu. Není to ale pravidlem a někteří jedinci svoji přítomnost nedávají najevo. Jen potichu leží a v případě, že se cítí ohroženi, útočí bez varování. I když dochází k úmrtím po kousnutí tímto hadem, existuje proti jeho jedu protijed. Když je včas podán, je možné uštknutého člověka zachránit.

Rozmnožovací cyklus tohoto druhu je od 2 do 4 let. Když se samci podaří samici oplodnit, musí samice čekat šest až sedm měsíců, než na svět přivede své potomky. Mláďata jsou ve vejcích uvnitř matky, kde se také vyvíjejí. Na svět přichází již vyklubaná z vajec. Průměrně se rodí 4-28 malých háďat, která jsou dlouhá okolo 30-36 cm. S matkou zůstávají ještě zhruba 10-20 dní, než se každé vydá svojí vlastní cestou.

Někteří herpetologové chovají tohoto hada v zajetí. K tomu jsou třeba vhodné podmínky. Had by měl mít dostatečně velkou ubikaci, která se vytápí v průměru 26°C. Potřebují také vhodnou skrýš, kam se mohou ukrýt. Terárium by mělo být dobře odvětráváno a uvnitř by mělo být spíše sušší. Nutno dodat, že takového hada by měl vždy chovat pouze zkušený člověk, který ví, jak s jedovatým hadem zacházet.

Kvůli devastaci jejich přirozeného prostředí se jejich populace snižuje. V roce 2004 byla podána petice, aby byl tento druh zařazen mezi ohrožené druhy.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.com/animals/reptiles/facts/eastern-diamondback-rattlesnake

https://animaldiversity.org/accounts/Crotalus_adamanteus/

https://www.stoplusjednicka.cz/chrestys-ohrozeny-kral-ameriky

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drive-hojny-a-obavany-chrestys-diamantovy-skomira-na-par-lokalitach-pomoci-mu-muze-pozar

https://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_diamondback_rattlesnake

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz