Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Chroustek letní: Husí kůži nahánějící brouk, který ničí i naše zahrady

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hans, www.pixabay.com

Někomu z něj naskakuje přímo husí kůže. Je sice malý, ale dokáže nás pěkně potrápit. Člověk má pocit, že ho vyloženě baví do nás narážet. Už jen slyšet ho přibližovat se není vůbec příjemné.

Článek

Kdo se s ním alespoň jednou za život nesetkal? Sedíte si v poklidu na zahrádce a blíží se podvečer. Najednou zaslechnete zvuk, který připomíná blížící se „letadlo“. Naivně si myslíte, že je to čmelák, ale v momentě, kdy opravdu vidíte, co je ve vaší blízkosti a ještě k tomu do vás začne narážet zjistíte, že je to něco jiného. Ano, je to otravný chroustek letní. Hmyz, který dokáže i člověka zahnat do bezpečí svého domova. Proč je tak dotěrný a proč je nám jeho přítomnost tak nepříjemná?

Chroustek letní (Amphimallon solstitiale)

Jedná se o křídlatého brouka, který je také znám jako evropský červnový brouk. Vyskytuje se po celé Eurasii a severní Africe. Dospělí jedinci dorůstají pouhých 14-18 mm. Tělo samičky je menší než tělo samečka. Obě pohlaví mají tykadlovou paličku. Samice ji mají kratší a mají silnější nohy. Jak samec, tak samice mají celé své tělo pokryté chloupky. Zbarvení chroustků je většinou žluté nebo rezavé, ale mohou se vyskytnout i jedinci v hnědé barvě.

Většinou jejich přítomnost zaznamenáváme od června do srpna. Žijí na našich zahradách, loukách nebo v živých plotech. Většinou jsou aktivní za soumraku, kdy si aktivně hledají partnera. Jejich hlavní potravou jsou listy stromů a mnoho druhů rostlin. Zbožňují jehlice i kůru jehličnatých stromů a nejčastěji napadají mladé borovičky. Jejich pozornosti neuniknou ani listy ovocných stromů. Bohužel, někdy se stane, že larvy chroustků, které žijí v zemi, dokáží poničit kořeny a zničit tak celý trávník. Pro zahrádkáře jsou to tedy jasní škůdci.

Během července samice chroustků kladou vajíčka do půdy. Průměrně samice naklade 30-45 vajíček. Larvy se vyvíjejí dlouhou dobu. Celé dva až tři roky hodují na kořenech rostlin. Po třech nebo čtyřech letech se larva chroustka na jaře zakuklí. Během června pak vylétají dospělí jedinci, kteří si začnou hledat partnera a celý cyklus se tak opakuje. Nejen zahrádkáři si určitě pamatují roky, kdy byla vyloženě invaze chroustků.

Mohou se nám chroustci zamotat do vlasů?

Ano, i to se může bohužel stát. Brouci létají hlavně za soumraku. Většina z nich jsou samci. Samice se převážně pohybují po zemi. Jsou to poměrně dost nemotorní letci, a proto se často stává, že naráží do věcí a i do nás lidí. Rozhodně to však nedělají s úmyslem nás napadat. Husí kůže nám pravděpodobně naskakuje kvůli tomu, že jejich bzučivý zvuk není opravdu příjemný a v kombinaci s jejich nekoordinovaným pohybem to může působit, že na nás nalétávají schválně. Také je přitahuje světlo. Když někde svítí lampa, často je vidíme, jak krouží a naráží do světla. Vydávají přitom poměrně dost silný rachot.

Anketa

Nahání vám chroustek letní husí kůži a utíkáte před ním?
Ano, je to nepříjemný brouk a vždy když se přibližuje, tak se jdu ukrýt do bezpečí domova.
15,7 %
Ne, nevadí mi a maximálně se snažím ho odehnat.
78,3 %
Ano, nahání mi husí kůži, ale neutíkám před ním.
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2567 čtenářů.

Zdroje:

https://mze.gov.cz/public/app/srs_pub/fytoportal/public/?key=%22c18ccd9cbe2ba381e37b810d0c9bb103%22#rlp|so|skudci|detail:c18ccd9cbe2ba381e37b810d0c9bb103|popis

https://www.nkz.cz/praxe/choroby-skudci/jak-skodi-chroustek-letni-muze-byt-velkou-pohromou-pro-vasi-zahradu

https://living.iprima.cz/chroustek-vas-dokaze-vydesit-nemotorny-brouk-je-pekne-otravny-367188

https://en.wikipedia.org/wiki/Amphimallon_solstitiale

https://cs.wikipedia.org/wiki/Chroustek_letn%C3%AD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz