Hlavní obsah
Názory a úvahy

Doba mobilová - Homo sapiens mobillus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Plann/Pexels

Lze si asi jen těžko představit, že jsme žili v době, kdy slovo „mobil“, nikdo neznal. Pro dnešní generace takřka nepředstavitelné. Stejně tak jsou lidi bez mobilu skoro něco jako „ufoni“.

Článek

Lze si asi jen těžko představit, že jsme žili v době, kdy slovo „mobil“ nikdo neznal. Pro dnešní generace takřka nepředstavitelné. Stejně tak jsou lidi bez mobilu skoro něco jako „ufoni“.

Dřív to pro nás bylo zcela normální. Pokud chtěl někdo s někým komunikovat, využil telefonní budku, která byla zpravidla o ulici dál, nebo využil dopisní papír. Na jednu stranu bylo vše komplikované. Telefonní budka vyluxovala zásobu dvacetníků poměrně rychle a člověk mohl říct jen to opravdu nejnutnější. Na odpověď na dopis zase čekal neuvěřitelně dlouhou dobu. Nejefektivnější proto byla většinou osobní návštěva. Bylo to osobnější a mělo to své kouzlo. Jako dítě se každý snažil trávit čas venku, ve společnosti kamarádů a spolužáků a veškeré informace byly předány „face to face“.

Mobilní telefon určitě vše posunul výrazně dál. Těžko posuzovat dobu minulou a současnou. Dnes by bez mobilu nefungovalo asi nic. Vyřešíme vše rychle a snadno. Někdy ani nemusíme s protistranou přijít do kontaktu. Některá zaměstnání by bez něj ani nefungovala. Když se ale někdy zastavíte a rozhlédnete, je to děsivý pohled. Třeba taková cesta metrem nebo autobusem. Dřív byla viděna v ruce třeba knížka nebo také vůbec nic. Lidi pozorovali okolí a v hlavě si mohli třídit myšlenky. Dnes opravdu uvidíte téměř všechny držíc telefon a nevnímajíc okolí. Všichni čtou zprávy nebo běhají po sociálních sítích.

Dnešní děti už mobil mít musí. Je to i v rámci bezpečnosti a přehledu rodičů, kde se jejich ratolest nachází a zda se dítko dostalo bezpečně domů. Vše je pochopitelné. U dětí má mobil i stinnou stránku, co se týče bezpečnosti. Mohou být na sociálních sítích oslovené potencionálně nebezpečnou osobou. Mnoho rodičů využívá aplikace, které dovolují kontrolovat obsah, co jejich ratolest právě sleduje a mít tak vše pod kontrolou. Je to určitě dobře. Jak už všichni víme, sledování některých sítí může být až toxické a nebezpečné. Děti jsou v podstatě nejovlivnitelnější a chuť napodobovat může být i fatální. Tady si myslím, že by měli rodiče dětem do určitého věku dávat omezený čas, který na mobilu mohou trávit.

Problém ale nastává a je vidět poměrně často, kdy někdo přechází přes silnici a v ruce drží mobilní telefon. Nesoustředěnost a lhostejnost k okolí ale může způsobit úraz. Je to až smutné a zarážející, jak mobil může člověka doslova polapit do svých spárů a sebrat si pro sebe veškerou pozornost. Jsme tak vlastně otroci malého přenosného stroje. Ne všichni to tak mají, to je jasné. Je to asi i o životním stylu a prioritách. Někdo bude raději doma v posteli nebo na gauči a bude si prohlížet vše, co by mohlo být nějakým způsobem zajímavé. Pořád je ale lepší jít ven, projít se a povídat si, než bezmyšlenkovitě hledat, kdo, kde jak a s kým…

Mobil ovlivňuje život i řidičům a jejich okolí. Pro ty zejména je to velmi nebezpečný nástroj. Nedokážou se někdy přemoct a nechat mobil v tašce či kabelce. Nutkání ho zvednout za jízdy a telefonovat je někdy bohužel smrtelné. Ano, mohou využívat handsfree, ale i tak je pozornost velmi omezená a soustředěnost téměř nulová. Vídám na silnicích řidiče, kteří telefon drží u ucha a nevnímají okolní svět. Toto mi ze všech negativních vlastností tohoto malého stroje připadá jako to nejhorší. Tady už se jedná o lidské životy a mnohdy za ně zaplatí ten, kdo se řízení věnuje. To je naprosto neomluvitelné. Nehrajte si na drsňáka, protože se může stát, že i vaše milovaná osoba může doplatit na stejné chování. Držení mobilu v ruce během jízdy není zákonem povoleno, a to pod pokutou 1000 Kč (ve správném řízení 1500 - 2500 Kč ), na bodové konto dostanete dva body.

Vše má ale i svá pozitiva. Díky mobilu můžeme vidět a mluvit s milovanou osobou, která je vzdálená na míle daleko. Nemusíme mít velký fotoaparát, pokud chceme pořídit pěknou fotografii na výletě. Můžeme mít aktuální přehled dění ve světě a ušetřit tak za nákup novin, které mají omezený počet stránek pro sdělení informací. Můžeme poslouchat hudbu při našem oblíbeném sportu. V mobilu je mnoho dalších aplikací, které můžeme využívat. Zabavíte své dítě při dlouhých cestách.

Dokážete vy i vaše dítě fungovat bez mobilu? Snažíte se svému dítěti alespoň trochu přiblížit životní styl nás jako dětí a to být hlavně venku s kamarády a užívat si dětství? Zkuste svůj mobil odložit a užívat si bez jeho rušení celý den. Na procházce v přírodě si všímat pouze přírody a užívat si krásu našeho okolí. Zvládnete to, nebo budete celý nervózní, že vám určitě někdo psal nebo volal? Nebo to, že neuvidíte na sociálních stránkách, kdo a co přidal na svém profilu?

Anketa

Máte pocit, že máte jistou závislost na mobilním telefonu?
Ano, nedokážu si představit být i den bez mobilu.
20 %
Ne, dokážu ho odložit a nevšímat si ho.
80 %
Celá rodina má lehkou závislost.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz