Hlavní obsah
Lidé a společnost

Důchod jako vidina odpočinku je často naivitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlada Karpovich, www.pexels.com

Přemýšlíte někdy nad tím, k čemu je vlastně důchod, zda se ho dožijete a jak se v něm žije vašim rodičům?

Článek

Přemýšlíte někdy nad tím, k čemu je vlastně důchod, zda se ho dožijete a jak se v něm žije vašim rodičům?

To, že mladší generace se možná důchodu ani nedožije, je asi realita. Co ale musí dělat starší generace, která už měla na důchod nárok, ale nemůžou si dovolit zůstat doma?

Je mnoho starších lidí v důchodovém věku, kteří jsou na tom zdravotně tak dobře a jsou čiperní, že pro ně není překážkou si k důchodu přivydělat. To je určitě skvělé a fandím takovým. Co ale tací, co mají zdravotní omezení a nejsou schopni práci vykonávat, i když by jejich hlava stokrát chtěla?

Mnoho seniorů zůstane po odchodu partnera samo. Mají zdravotní omezení. Co si mají počít, když mají skromný důchod a jejich děti nevydělají tolik, aby rodiči mohli pomáhat? V dnešní době nemá mnoho důchodců ani na to, aby zaplatilo pronájem a to ani mikro garsonky. A když už budou mít na nájem, tak kde mají vzít na jídlo, oděv a léky? Musí pak v podstatě živořit a z důchodu nemají vlastně nic. Domovy pro seniory taky něco stojí a navíc kolikrát mají tak dlouhé čekací doby na volné místo…

Mnoho lidí může říct, tak měli dělat více nebo mít lepší zaměstnání. Spousta z nich ale měla i náročnou, důležitou práci, ale placená dobře nebyla. Jsou unavení a pobírají tak ubohé částky.

Stát je zadlužený a hledá východisko. Je ale cesta prodloužit odchody do důchodu správná? Já si to nemyslím. Dostane to spoustu lidí jen do naprosté chudoby. Nebudou mít na léky, budou plnit nemocnice. Proč se nehledají další možné cesty? To opravdu žádné další možnosti nejsou nebo se jen nehledají?

Když si člověk představí, jak si tam nahoře mnoho důležitých hlav hrabe pro sebe místo toho, aby se plnilo to, proč tam jsou a hledala se pomoc pro ty, co jí potřebují…Peníze na pomoc jsou, ale dávají se jinam.

Je mi z toho smutno, ale pořád naivně doufám, že se to někdy zlepší.

Já patřím k těm, co pochopitelně budou pracovat, jak to jen bude možné, ale sama mám mnoho zdravotních potíží a říkám si, co se stane, až člověk nebude moct pracovat? Jako střední generace máme hypotéku na dům, která není malá. Co budeme ale dělat, až na ni nebude?

Anketa

Máte staré rodiče, kteří musí pracovat, i když jsou nemocní a unavení?
Ano, rodiče musí pracovat a nejsou na tom zdravotně dobře.
20,7 %
Rodiče jsou na tom zdravotně dobře a k důchodu si přivydělávají.
41,4 %
Rodiče žijí v chudobě. Jsou nemocní a pracovat nemohou.
37,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Dnešní ceny pronájmů jsou tak vysoké, že jsou mnohdy srovnatelné s cenou hypotéky. A když nebude na hypotéku, tak nebude ani na pronájem. A to nemluvím o koncích fixace, kdy částky lezou raketově nahoru.

Jisté je jen to, že budoucnost je vždy nejistá a člověk musí dělat maximum, aby z něj nebyl bezdomovec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz