Hlavní obsah

Fríský kůň: Jeden z nejkrásnějších koní, kterého si chválili již Římané.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik, AI-generated, www.freepik.com

Kdo viděl film Alexander Veliký nebo film Jestřábí žena, nemohl si nevšimnout nádherných černých koní s dlouhou hustou hřívou a bujným ohonem, které ztvárnil nádherný fríský kůň.

Článek

Koně jsou nádherná a ušlechtilá zvířata, která byla člověkem domestikována už v době 5500 let před n.l. Dlouhá léta byl kůň využíván jako potrava a zdroj mléka. Až později došlo k jeho využití v zemědělství a jako tažná zvířata. Hlavní uplatnění našli ve válce, kde sloužili jako koně jezdečtí. Postupem času se kůň stal formou jisté zábavy, kdy se používali při honech nebo různých soutěžích. Od zhruba 20. století je kůň nejvíce využíván jako partner lidí, které doprovází na vyjížďky. Některá plemena byla šlechtěna pro svoji rychlost a účastní se dostihových závodů, jiná pracují v tahu a mnoho z nich slouží pouze k rekreaci.

Některá plemena byla šlechtěna pro konkrétní účel. Pro dostihové sporty je nejvíce využíváno plemeno anglického plnokrevníka. Pro tah a práci v lese byla šlechtěna plemena chladnokrevná. A nejznámější plemena využívána v kočárech jsou starokladrubský kůň a fríský kůň, o kterém bude tento článek. Pojďme se podívat na toto zajímavé a nádherné plemeno koně.

Fríský kůň

Jeho hlavní chov je soustředěn v Nizozemsku. Dnes je již plemeno rozšířeno po celém světě. Rozhodně se jedná o jedno z nejstarších plemen, které se podílelo na šlechtění dalších plemen koní, kterým předává svoji černou barvu. Sám má v sobě krev španělských koní, a to hlavně andalusany, kteří plemeni dali jejich elegantní a vznosné chody. Byl oblíbeným koněm šlechty a rytířů. O plemeni se zmiňovali už staří Římané. Díky jeho nádhernému vzhledu a energickému pohybu byl využíván u filmu.

Jedná se o barokní plemeno, pro které je charakteristická dlouhá, hustá hříva, ocas a rousy na končetinách. Barva srsti je uhelně černá bez bílých znaků. Krk je vysoko nasazený, klenutý a dobře osvalený. Fríský kůň má silné a celkem dlouhé nohy, které mají na svém konci tmavá kopyta. Jeho výška v kohoutku se pohybuje mezi 150-175 cm. Chody koně jsou vznosné s vysokou akcí předních končetin. Dle stavby těla rozeznáváme tři typy:

  • barokní - je to nejmohutnější typ, který je využíván pro barokní jízdy, u nás často pro jízdy v dámském sedle, je to ale nejméně chovaný typ, používán v zápřavu
  • střední - nejčastěji chovaný typ, vhodný na jízdy pod sedlem, dobrý do zápřahu, uplatňuje se i ve sportu
  • moderní - v dnešní době velmi oblíbený typ, jedná se o ušlechtilejší, lehký typ koně, jeho kohoutková výška je větší než u předchozích dvou typů, ideální do sportu, nejvíce vyniká v drezurní disciplíně

Kvůli své černé barvě často tahají pohřební kočáry. Můžeme je vidět v cirkusech, kde předvádí naučené triky. Je „černou perlou“ mezi koňmi. Tyto černé perly mají většinou dobrosrdečnou povahu, ale dokáží být také velmi paličatí. Kvůli jejich vysokým chodům je někteří jezdci neradi jezdí. Když se jedná o koně vedeného do drezurních soutěží, kde se většina úloh jezdí v plném sedu (jezdec nevysedává do taktu, ale zůstává po celou dobu sedět), není vůbec lehké tyto chody vysedět. Ovšem jejich cval je naprosto dokonalou houpačkou a je to jeden z nejpříjemnějších chodů fríského koně.

Jejich krásu vyhledává také mnoho fotografů. Fotky s těmito koňmi jsou skvostné, mají náboj i emoci. Pokud chcete tyto koně vidět, určitě můžete navštívit nějakou výstavu či svod, kde jsou předvedeni v celé své kráse. Pokud se na takovém koni budete chtít svézt, určitě se u nás najde stáj, která tyto koně využívá i na placené vyjížďky či tréninky na jízdárně, pod dohledem zkušeného trenéra.

Zdroje:

https://vanbohemia.horse/frisky-kun-vznik-a-historie-plemene/

https://horseracingsense.com/friesian-horse-breed-profile/

https://fera24.cz/frisky-kun-charakter-popis-plemene.html?srsltid=AfmBOopd9LmQjFsLOyAh8_XwqXbGiBvLfjgQUVU5VwstyTiSIfdMwN9×

https://animals.net/friesian/?utm_content=cmp-true

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%ADsk%C3%BD_k%C5%AF%C5%88

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz