Hlavní obsah
Zdraví

Hořčík: K čemu ho naše tělo potřebuje a co všechno může ovlivnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Towfiqu Barbhuiya, www.pexels.com

Naše tělo potřebuje určité látky, minerály a vitamíny, aby mohlo správně fungovat. Když máme něčeho nedostatek, naše tělo nám to dává vždy najevo.

Článek

Naše tělo potřebuje určité látky, minerály a vitamíny, aby mohlo správně fungovat. Když máme něčeho nedostatek, naše tělo nám to dává vždy najevo. Jedním z takových důležitých prvků je hořčík neboli magnesium. Nejeden z nás se někdy setkal s jeho nedostatkem, který se projevil třeba svalovou křečí.

Hořčík (Magnesium, Mg.)

Už ze základní školy z předmětu chemie víme, že magnesium je chemický prvek, který se v periodické tabulce prvků značí zkratkou Mg a protonovým číslem 12. Jedná se o lehký a měkký kov, který velmi dobře a rychle reaguje s vodou a kyslíkem. V přírodě ho najdeme jak v zemské kůře, kterou tvoří až 2,5 %, tak ve vesmíru.

Hořčík neboli magnesium je nesmírně důležitý prvek pro správnou funkci lidského organismu. Správný výběr potravin, které obsahují hořčík, je základem, jak ho v těle mít dostatek. Je důležitý pro správné fungování lidského svalstva a nervů. Svaly nám nedostatek hořčíku oznámí většinou velmi rychle a intenzivně. Nemusíte být vrcholový sportovec, ale jen rekreační běžec, který při nedostatku hořčíku může po zátěži cítit křeče třeba v lýtkách. Někdy může jeho nedostatek vést až ke svalové horečce. Nedostatek hořčíku může také velmi negativně působit na nervovou soustavu. Ten, kdo má náročné a stresující zaměstnání, může při jeho úbytku pocítit podrážděnost či lehkou úzkost.

Nedostatek hořčíku může ovlivnit i kvalitu spánku a celkovou aktivitu organismu. Navíc jeho dlouhodobý nedostatek negativně ovlivňuje vysoký krevní tlak, který dál může poškodit srdeční rytmus. Ten pak může způsobit i infarkt. U diabetiků má zcela jasně pozitivní funkci, neboť pozitivně ovlivňuje účinky inzulinu. Jeho důležitost hraje roli i na lidské kosti. Hořčík napomáhá regulaci vápníku, který by při jeho nadbytku mohl způsobovat obtíže pohybového aparátu. V kostech může být podíl hořčíku až 60 %.

Hořčík je vždy lepší přijímat přirozeně v potravě, ale doplnit ho může i kvalitní minerální voda. Takové nejznámější potraviny, které ho obsahují dostatek, jsou například:

  • ryby a drůbež
  • brambory, lilek, ředkev
  • mléko a mléčné výrobky
  • celozrnné produkty
  • jahody, ostružiny, borůvky hrozny

Plodin, které obsahují hořčík, je mnohem více, ale vždy záleží na tom, kde a jak jsou pěstovány. V dnešní době se dá hořčík doplňovat i uměle ve formě tablet, prášků či speciálních nápojů. Je jedno, jakou formou ho budete do svého těla doplňovat, ale určitě ho doplňujte pravidelně.

Zdroje:

https://www.wikiskripta.eu/w/Ho%C5%99%C4%8D%C3%ADk

https://www.nzip.cz/clanek/1148-horcik

https://www.europainclinics.cz/vapnik-a-horcik-zaklad-spravne-stavby-kosti/

https://sk.wikipedia.org/wiki/Hor%C4%8D%C3%ADk

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-horcik-pod-drobnohledem-aneb-proc-ho-potrebujeme-40416207

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz