Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jak vytrhnout kočce stoličku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ruca-souza, www.pexels.com

Tak jako lidé i zvířata občas potřebují stomatologa. Prevence je proto vždy důležitá. Víte, jak na ni?

Článek

Tak jako lidé i zvířata občas potřebují stomatologa. Prevence je proto vždy důležitá. Víte, jak na ni?

Trvalý kočičí chrup čítá třicet zubů. O ty je ale nutné pečovat. Jsou plemena, která jsou náchylnější na záněty dásní, které pak mohou způsobit ztrátu zubů. Tak jako my lidé máme zubního lékaře, stejně tak existuje zvířecí stomatolog. Na běžné ošetření zubního kamene můžete navštívit veterinárního lékaře. Pokud má však vaše kočička větší potíže, je určitě vhodné navštívit specialistu.

Stomatolog kočičce udělá kompletní rentgen chrupu. Dle nálezu pak navrhne léčbu či v případě nutnosti extrakci zubů. Ukáže vám také, jak o chrup kočky pečovat. Nejběžnější péčí je čištění zubů. Tomu, kdo se do toho pustí, moc držím palce. Čistit chrup kočky není jako čistit zuby pejskům. Čištění je nejlepší ve dvojici, kdy jeden kočičku drží a druhý čistí zoubky a dásně. Ten, kdo čistí sám, většinou používá metodu obalení kočičky do osušky, kdy jí kouká jen hlava. I tak se připravte na možné krvavé šrámy od drápů a zubů, při pokusu vaší kočky o úprk.

Na čištění je vhodné použít ultra soft dětský kartáček nebo bavlněný náprstek s obsahem koloidního stříbra. V prodejnách chovatelských potřeb můžete zakoupit zubní pasty či gely na bázi aktivního enzymu, který pomáhá odstraňovat zubní plak. Vždy je důležité nečistit pouze samotný zub, ale i přechod zub-dáseň. Zubní gel má výhodu, že ho stačí na dásně nanést a kočka si ho olizováním roztáhne po celé tlamě.

V některých případech se ale může stát, že i přes veškeré snahy o udržení kvalitního chrupu, budou muset nějaké zoubky ven. Určitě nemějte obavy, že by kočička bez zoubků nemohla přijímat potravu. Většina kočiček granule ani nekouše, ale rovnou polkne. Vždy je lepší problém vyřešit, než jej jenom oddalovat.

Připravte se na to, že pokud stomatolog shledá, že je nutná extrakce, je lepší kočičce udělat předoperační vyšetření. Po operaci dostanete svého mazlíka již probuzeného. Nelekejte se, pokud kočička slintá a odtéká jí krev z tlamičky. Je to po vytržení zubů zcela běžné. Většinou to za pár dní odezní. Navíc dostane kočičák léky na bolest. Mohu z vlastní zkušenosti říct, že kočky jsou v tomto neuvěřitelně statečné. Náš kocourek, který toto podstoupil, se již večer snažil normálně najíst. Bylo sice vidět, že je bolavý a že je mu to nepříjemné, ale instinkt byl silnější.

Určitě doporučuji, aby se každý čas od času do kočičí tlamy podíval. Zarudlé, nateklé dásně naznačují problém, který je nutné řešit. Pokud kočička nadměrně slintá či hubne, také může být problém v tlamě.

Stejně tak jako nás lidi občas bolí zuby či dásně, stejně to cítí i kočka. Nenechte ji trápit a objednejte ji k zubaři, ať může případně vytrhnout třeba tu stoličku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz