Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Je extrémně nebezpečná a není téměř vidět. Zabíjí rychle a tiše. To je čtyřhranka Fleckerova

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chuanita Theron,www.pexels.com

Na planetě se každý den svádí nějaký boj. O území, vlastní život nebo třeba o potravu. Některá zvířata ke svému přežití používají maskování, jiná jsou vybavena jedem.

Článek

Na planetě se každý den svádí nějaký boj. O území, vlastní život nebo třeba o potravu. Některá zvířata ke svému přežití používají maskování, jiná jsou vybavena jedem. Některá z nich příroda vybavila minimální viditelností a jedem tak silným, že smrt přichází nečekaně a velmi rychle. Domovem takového zvířete je oceán.

Čtyřhranka Fleckerova (Chionex fleckeri)

Tento živočich je znám také pod názvem čtyřhranka smrtelná nebo také mořská vosa. Jak její název napovídá, jedná se o živočicha, který přináší smrt. Jed čtyřhranky pod názvem kardiotoxin patří k nejsilnějším jedům světa. Je to jed, který má vliv na činnost srdce. Její horní část se nazývá zvon. Zvon čtyřhranky dorůstá do 25 cm, což není tak značný rozměr. Ovšem její chapadla, která navazují na zvon, mohou dorůstat do úctyhodných rozměrů, a to až 3 metrů.

Tato chapadla přinášející smrt jsou lepkavá a jsou vybavena velkým množstvím takzvaných žahavých buněk. Když se například tato chapadla dotknou lidské kůže, člověk okamžitě začne cítit extrémně palčivou bolest. Bezprostředně po žahnutí v místě kontaktu vznikne otok a  většina napadených upadá do šoku. Vzhledem k situaci, kdy se takový kontakt odehrává ve vodě, může taková situace znamenat utonutí. Dospělý jedinec čtyřhranky má dostatek jedu k usmrcení 60 lidí, což je vzhledem k její velikosti neuvěřitelné číslo.

Čtyřhranku najdeme zejména v teplých tropických vodách u Austrálie, ale také v Tichomoří. Její hlavní potravou je především plankton a rybky. Ryba, která proplouvá okolo a je zasažena chapadly, je omráčena. Díky svým chapadlům se může také velmi dobře bránit před napadením. I v oblastech středomoří je mnoho medúz, které jsou jedovaté. Nemají však tak silný jed, který by dokázal zabít. I přesto však dokáží způsobit velmi bolestivé stavy a puchýře po celém těle.

Na většině pláží, kde se nebezpečné medúzy vyskytují, mají k dispozici první zbraň k záchraně požahaného člověka. Tím je vinný ocet. Ano, právě on dokáže částečně neutralizovat postižené místo. Neznamená to však, že by k záchraně stačil. Je nutné okamžitě volat záchrannou službu a postiženého hospitalizovat. Plavce může ochránit vhodné oblečení do vody. Důležité je, pokud medúzy někde spatříte, opatrně a bez paniky vodu opustit.

Kdo má rád tropické vody a chystá se tam, kde se čtyřhranky vyskytují, dívejte se kolem sebe. I když je velmi těžké je kvůli jejich průsvitnému vzezření a velikosti zahlédnout, není to zcela nemožné. Když ji zahlédnete a dokážete včas reagovat, nestanete se obětí tohoto malého mořského živočicha. On se k vám nepřibližuje s úmyslem vás zabít. Jen se někdy nechává unášet v teplé lázni a čeká na svoji přirozenou kořist.

Anketa

Znáte tyto nebezpečné mořské živočichy?
Ne, nikdy jsem o nich neslyšel/a.
43,4 %
Ano, už jsem o nich slyšel/a.
52,4 %
Ano, viděl/a jsem ho na vlastní oči.
4,2 %
Celkem hlasovalo 4482 čtenářů.

Zdroje:

https://www.dotyk.cz/magazin/setkani-timto-nadhernym-tvorem-zemrete-2-minut-prohlednete-ctyrhranku-je-smrtici/

https://www.prirodadokapsy.cz/blog/nejjedovatejsi-zvire-na-svete-je-pruhledne/

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cty%C5%99hranka_Fleckerova

https://www.go2australia.cz/australie/ctyrhranka-smrtelna

https://plus.rozhlas.cz/tajemstvi-ctyrhrancina-zahnuti-6635097

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/228216-znate-ho-nejjedovatejsi-zivocich-na-svete

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz