Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Je malý, ale velmi vzteklý. Troufne si zahnat medvěda i vlka. Rosomák sibiřský je hříčkou přírody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wildfaces, www.pixabay.com

I když v některých momentech může působit roztomile, roztomilostí úplně neoplývá. Na svoji velikost je skvělý lovec s notnou dávkou drzosti a odvahy. Ty mu pomáhají postavit se i takovým predátorům, jako je vlk či medvěd.

Článek

Některá zvířata si svoji velikost kompenzují odvahou, statečností nebo přehnanou agresivitou. Rosomák sibiřský je přesně takovým zvířetem. I když se stává obětí vlků, medvědů nebo pumy, přesto je schopen se jim postavit a v některých případech i zahnat. Je brán za obrovského žrouta, neustále hledajícího něco k snědku. Pojďme se podívat na zajímavý život této šelmy.

Rosomák sibiřský (Gulo gulo)

Malá masožravá šelma, která je ale největší z čeledi lasicovitých. Pokud bychom chtěli rosomáka studovat ve volné přírodě, bylo by nutné odjet do severní Kanady, na Aljašku nebo třeba na Sibiř, do Asie a severských států Evropy. Tam obývá hlavně území tundry a tajgy. Jejich nejbližší příbuzní jsou kuny a hyrare (jihoamerická lasicovitá šelma).

Rosomák je velikostí takový střední pes. Jeho výška se pohybuje něco mezi 30-45 cm a dlouhý je 65-107 cm. Váha je u nich různá, i když se většinou pohybuje mezi 10-18 kg. Dospělí samci však mohou dosáhnout i přes 30 kg. Samice jsou proti samcům menší a váží mnohem méně (data uvádí až o 30 % méně než samec). Ze suchozemských lasicovitých je tedy největší. Větší jsou jenom vydra obrovská nebo vydra mořská.

Jedná se o zvíře na krátkých nohách, které je ale velmi svalnaté a silné. Jeho hlava je kulatá a celkem široká s kulatýma krátkýma ušima. Uši připomínají spíše uši medvědů než jiných lasicovitých. Při pohybu v hlubokém sněhu mu bravurně pomáhají velké tlapy, které mají pět prstů. Jejich srst je velmi dobře uzpůsobená mrazům a je mastná. Barva srsti je tmavá a od ramen k ocasu kontrastuje hnědožlutý pruh. Někteří jedinci mají bílou barvu srsti v oblasti hrudníku a hrdla.

Zajímavostí je, že rosomák stejně jako například skunk, umí rozstřikovat z análních žlázek velmi zapáchající sekret.

Rosomáci jsou skvělí lovci, ale zároveň neopovrhnou mršinou. Jeho jídelníček je velice pestrý. Mezi nejčastější kořist patří hlodavci, králíci, veverky, bobři, dokonce i urzoni. Je však schopen ulovit i kořist mnohem větší, než je on sám. Troufne si na srnce a různé druhy jelenovitých. Odvaha mu však nechybí i na mnohem silnější jedince jako je třeba rys ostrovid, rys kanadský, liška, dokonce i na mláďata vlků nebo kojotů. Neopovrhne však ani semínky nebo kořínky různých rostlin. Často se stává, že ukradnou zvěř, která se lovcům chytne do pasti nebo odežene od mršiny jiné predátory.

I když je rosomák velký odvážlivec a troufne si zahnat i medvěda či vlka, často jim nezkušení jedinci padnou za oběť.

V období léta dochází u rosomáků k rozmnožování. Se samicemi se páří jen ti nejúspěšnější samci. Ti si vytvoří takový malý harém se 2 až 3 samicemi. Samice stejně jako jiné kunovité šelmy mohou využít prodlouženou březost. To znamená, že vajíčko si v klidu odpočívá v děloze. Usazení embrya v děloze může trvat až do zimních měsíců a embryo se začne vyvíjet až po usazení v děloze. Tato prodloužená březost trvá zhruba 8-9 měsíců. Nicméně běžná březost trvá pouhých 7-8 týdnů.

Pokud není dostatek potravy a samice není v dostatečné kondici, ovlivní to vývoj, a nakonec samice žádná mláďata neporodí. Ve vrhu je většinou do třech mláďat. Odstavují se okolo 10. týdne. Po celou dobu hrdý otec své potomky navštěvuje. A od jejich odstavu také doprovázejí svoji matku na lov, kde se od ní učí, jak být správnou šelmou. Není neobvyklé, že se mladí jedinci vrací zpět k otci a nějakou dobu s ním setrvávají.

Díky úžasné hřejivé a mrazuvzdorné srsti byl rosomák v hledáčku lovců. Kůže i se srstí byla používána jako hřejivý oděv. Lidský zásah do krajiny snižuje prostor pro jeho život. Dalším ohrožením pro populace rosomáků jsou klimatické změny. V USA je již rosomák zařazen na seznam ohrožených druhů. V některých zoologických zahradách je možné rosomáky zahlédnout. Bohužel se je však daří jen velmi málo rozmnožovat. Často samice ani nezabřeznou, nebo mláďata uhynou.

Anketa

Znáte tuto odvážnou a vzteklou šelmu?
Ano, už jsem o něm slyšel/a a viděl/a dokument.
81 %
Ano, jen jsem o něm slyšel/a.
16,2 %
Ne, vůbec toto zvíře neznám.
2,8 %
Celkem hlasovalo 1968 čtenářů.

Zdoje:

https://www.stoplusjednicka.cz/drzoun-s-velkou-kurazi-co-mozna-nevite-o-rosomacich-sibirskych

https://www.abicko.cz/clanek/precti-si-priroda/13014/mrazaky-pro-rosomaky-selma-se-spatnou-povesti.html

https://zoom.iprima.cz/priroda/rosomak-utok-video-412705

https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/wolverine

https://en.wikipedia.org/wiki/Wolverine

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz