Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Kajínek: Z bývalého vězně je bohatý muž na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: OISV – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Jeden z nejsledovanějších a nejkontroverznějších případů byl případ Jiřího Kajínka. Ten se nakonec dostal na svobodu díky udělené prezidentské milosti.

Článek

Jiří Kajínek se narodil 11.1.1961 v Prachovicích. Poprvé ve vězení se ocitnul roku 1982, kdy byl obviněn z vloupání do chat. V roce 1985 byl opět souzen za bytové krádeže, nedovolené ozbrojování a z útoku na veřejného činitele. V roce 1990 byl propuštěn díky vyhovění jeho žádosti o prominutí trestu. Kriminalita ho tedy provázela již od jeho mladých let.

Před 31 lety, konkrétně 30.5.1993 byl zavražděn sedmadvacetiletý podnikatel Štefan Janda a jeho bodyguard Julián Pokoš. Vražda se stala v serpentinách pod věznicí Bory. Byl zastřelen a stejně tak i jeho bodyguard. Dalším, kdo je doprovázel byl Vojtěch Pokoš, který střelbu přežil a byl to právě on, kdo označil Jiřího Kajínka za toho, kdo střílel.

Kajínka si na vraždu měl údajně najmout podnikatel Antonín Vlasák, kterého Janda vydíral kvůli dluhům. Kajínek už od počátku zatčení, které provedla 8. února 1994 pražská zásahová jednotka, vše kategoricky odmítal a popíral, že by se něčeho takového účastnil. Kajínek byl obžalován z dvojnásobné vraždy v roce 1995. Jeho případu se ujala advokátka Klára Long Slámová.

Kajínek byl krajským soudem v Plzni uznám vinným z dvojnásobné vraždy a pokusu o vraždu a byl odsouzen na doživotí. Kajínek stále svoji vinu popíral. V případu bylo mnoho otazníků a pravdu stejně nikdy nikdo nezjistí. V roce 2000 se mu povedlo utéct z věznice Mírov na Šumpersku. O necelé dva měsíce byl opět zadržen. Advokáti Kajínka se neustále snažili o obnovu soudního řízení, ale bez úspěchu.

Bývalý prezident Miloš Zeman slíbil, že Kajínkovi udělí prezidentskou milost. To se stalo v roce 2017 s tím, že má Kajínek sedmiletou zkušební dobu, po kterou se nesmí dopustit žádného trestného činu. Pokud by se tak stalo, nově by o dalším osudu rozhodoval současný prezident Petr Pavel. Tato zkušební doba Kajínkovi tento rok v květnu končí.

Režisér Petr Jákl se rozhodl natočit film o Kajínkovi. Kajínek prohlásil, že víc realističtější být nemohl. Sledoval ho z karvinské věznice. Nicméně film byl spíše točen tak, že to navádělo diváka, že je opravdu Kajínek nevinný. Kajínek má své příznivce i odpůrce. Nikdo z nich ale skutečně nemůže se stoprocentní jistotou říct, že to bylo tak nebo tak. Z filmu dostal Kajínek tučnou odměnu. Hovořilo se o částce 1,5 milionu korun.

Ve vězení si Kajínek udělal řidičský průkaz a také napsal knihu „Můj život bez mříží“. Kniha měla úspěch hlavně mezi jeho obdivovateli. Kniha mu měla vydělat půl milionu korun. Na billboardech propagoval reklamu jednomu rádiu se sloganem „Rádio na doživotí“, která mu vydělala několik set tisíc korun. Stal se i influencerem. Na sociálních sítích má několik desítek tisíc sledujících. Sociální sítě ho prý ale neživí.

Od partnerky se vydržovat nenechává. Žije si spokojený život a žije z bohatých úspor. Chodí hrát poker nebo chytat ryby. Občas jde i na střelnici nebo vyvenčit psa. Kajínek si odseděl několik let a určitě to ve vězení neměl snadné. Nyní si život užívá naplno. Pokud se udrží a vyhne se další trestné činnosti, bude žít spokojeně dál.

Anketa

Věříte v nevinu Kajínka nebo máte pochybnosti?
Ano, věřím v jeho nevinu.
45,3 %
Ano, věřím v jeho nevinu, ale v jeho kauze zůstalo x nejasností.
17,4 %
Ne, nevěřím v jeho nevinu.
37,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12499 čtenářů.

Zdroje:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/vrazdili-policiste-kdo-mu-pomohl-utect-z-nejstrezenejsiho-ve/r~d2c2ad3c372911e7ba1d0025900fea04/

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/kajinek-milost.A170512_091347_domaci_cen

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jiri-kajinek-petr-pavel-milost-prezident-vrazda-vezeni.A230522_114626_domaci_prch

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-kajinek-ma-novy-problem-s-policii-navrat-do-vezeni-podle-advokata-nehrozi-232128

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Kaj%C3%ADnek

https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kronika/kajinek-napsal-knihu-muj-zivot-bez-mrizi.A140401_130717_krimi_jp

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz