Hlavní obsah
Jídlo a pití

Káva z výkalů je považována za nejlepší. Za jejím vznikem stojí živý tvor. Seznamte se s cibetkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Leyla_Wuff, www.pixabay.com

Ne každý, kdo si pochutnává na velmi známé cibetkové kávě, která je známa svojí nenapodobitelnou chutí, stojí o výkaly živého tvora.

Článek

Od pradávna existuje jistý vztah mezi člověkem a zvířetem. Člověk využívá zvířata k práci nebo je zabíjí pro maso. Jsou však zvířata, která nemusí být člověkem nutně zabíjena, a přesto pro něj mají určitý přínos. Například takové, které ze svého trusu poskytuje lahůdku zvanou cibetková káva. Ano, řeč je o živočichu jménem cibetka. A na toto zvíře se nyní společně podíváme.

Oviječ skvrnitý (Paradoxurus hermaphroditus) - cibetka

Tato šelma z čeledi cibetkovití je také známa pod názvem oviječ skvrnitý. Jejich domovina zasahuje přes jižní až jihovýchodní část Asie. Skupina cibetkovití zahrnuje více než 30 druhů, které se mohou lišit místem výskytu, chováním nebo velikostí. Oviječ skvrnitý je středně velkou šelmou, která preferuje různé typy lesů, ale často žije v těsné blízkosti lidí u vesnic, v sadech či parcích.

Tento druh cibetky dorůstá do délky až 137 cm včetně ocasu. Nejčastěji jsou však jedinci dlouzí okolo jednoho metru a váží mezi 2-5 kg. Jejich srst je nejčastěji zbarvená od šedé po šedohnědou. Na hřbetě se táhnou tmavé pruhy a boky jsou tmavě skvrnité. I když má ocas velmi dlouhý (33-66 cm), nepoužívá ho cibetka jako ocas chápavý. Nohy, ocas a obličej jsou tmavě zbarvené.

Oviječ je živočich samotář, který se většinou pohybuje na stromech. Je to spíše noční zvíře, které svoji aktivitu začíná za soumraku. I když je to šelma, je to spíše všežravec. V době, kdy je dostatek ovoce, živí se právě jím. Pochutná si také na nektaru z květů a na míze. Když je ovoce nedostatek, rád si uloví malé obratlovce nebo různé členovce. V jejím jídelníčku jsou i zrnka kávy. Ta ovšem nedokáže zcela dobře trávit. Protože se však často zdržuje i v lidské blízkosti, nemá problém si najít kus potravy v odpadcích. Na takto malého tvora má však poměrně velké teritorium, a to až 4,2 km2.

Cibetka je poměrně rychle dospívající zvíře, které je pohlavně dospělé již okolo 9-12 měsíců. Po březosti, která trvá přibližně 62 dnů, rodí 2-5 mláďat. Ta se poměrně rychle osamostatňují a již po třech měsících jsou samostatná. Průměrná délka života je 15-25 let. Jejich úhlavní nepřátelé jsou kočkovité šelmy jako je levhart obláčkový nebo skvrnitý, některé druhy dravců či dokonce krajty.

Vznik cibetkové kávy

Jak bylo již zmíněno, cibetky si rády pochutnají i na zrnkách kávy. Ne však ledajaké kávy, ale té nejkvalitnější. Protože je však tělo cibetek nedokáže vůbec trávit, tak je následně vyloučí. Sběrači pak přesně taková zrnka hledají a sbírají. Někteří lidé proto cibetky chovají v zajetí. Trus se musí sbírat vždy čerstvý, jinak by mohl být znehodnocený. Tak jak cibetka spolkne celé zrnko, tak stejně celé vyloučí. Zrnka se cestou trávicím traktem obohatí o důležité enzymy, které dokáží štěpit bílkovinu na peptidy a aminokyseliny.

Právě díky tomu má káva svoji jedinečnou a nezapomenutelnou chuť. Navíc také ztratí svoji hořkost. Zrna se dále praží pro zvýraznění jejich chuti. Někteří však tvrdí, že cibetková káva vlastně není bůh ví jaká lahůdka. Možná je to jistá prestiž dát si cibetkovou kávu. Možná opravdu někomu chutná a možná také záleží na správném pražení. Já tedy musím říci, že jsem v této chuti zálibu nenašla. Ve světě je ale velmi známá a poměrně oblíbená. Při jejím objednání či zakoupení musíte počítat s vyšší cenou.

Pokud si budete chtít pochutnat na šálku cibetkové kávy, je nutné si připravit hotovost ve výši 50-1500 Kč. Někde si za kilogram této kávy opravdu sáhnete hluboko do kapsy, protože se cena může šplhat až k 15 tisícům korun.

Anketa

Už z vás někdo pil cibetkovou kávu? Chutnala vám nebo ne?
Ano, je velmi dobrá.
0 %
Ano, ale moc mi nechutnala.
12,5 %
Ne, nikdy jsem ji nepil/a.
75 %
Ne a ani takovou kávu nechci.
12,5 %
Kávu nepiju vůbec.
0 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Zdroje:

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/kopi-luwak-nejdrazsi-kava-sveta-ohrozuje-cibetky

https://www.stoplusjednicka.cz/tajemna-asijska-cibetka-kavomat-v-sedivem-kozichu

https://wwnature.com/family-viverridae/?utm_content=cmp-true

https://www.vybornakava.cz/2011/kava_z_cibetek/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ovije%C4%8D_skvrnit%C3%BD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz