Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kolik se toho musí ještě stát, aby se pyrotechnika zakázala?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tima Miroshichenko, www.pexels.com

Bude vláda tuto problematiku řešit, nebo ne? To asi nikdo z nás neví, ale jistě mnoho lidí očekává, že bude. Je před námi celý rok, a tím i čas, aby vláda něco vymyslela.

Článek

Silvestr je za námi, nový rok začal. Jak ale pro mnohé začal? Je ideálním vstupem do nového roku, řešit ublížení členům domácnosti? Obvolávat veterinární lékaře, kteří mnohdy ani neslouží? Koukat se na to, jak vám odchází zvířecí parťák? Někdy se za náš národ velice stydím.

Případ, který se stal v Brandýse nad Labem, je příkladem toho, že i člověk, který má své zvíře na svém pozemku, si nemůže být jistý, že je tam v bezpečí. To, že někdo hodí petardu na cizí pozemek je do nebe volající. To, že nyní případ řeší policie, je jistě ušlechtilé, ale co to nebohé zvíře? Co jeho majitelé?

Jsem také majitelem zvířat. Bydlím v celkem klidné vesnici, kde se neděje nic tak velkého jako ve městě. Nicméně ve vedlejší vesnici se ohňostroj koná každý rok. Jeden by si řekl, že je to celkem daleko a zvířata to neovlivní. Nejsem žádná hysterka, která konejší svá zvířata. Snažím se vždy dělat, že se nic neděje.

I tak se díky obrovskému strachu stalo, že mi pes přeskočil plot, který je jinak nepřekonatelný. Stalo se. Jak obrovský strach a panika musí v hlavě zvířete vzniknout, že podstoupí i riziko, že se mu při překonání plotu něco stane? Nejspíš je strach obrovský. Neumíme si to ani představit. Kdybych nebyla doma, musela bych svého psa hledat a doufat, že někomu neskočí pod kola a nezpůsobí tak nehodu.

V centru Prahy i přes zákazy byla pyrotechnika použita. Kde je nějaký respekt k nařízení a zákazům? Proč se neřeší problémy dřív, než vzniknou? Policisté uložili pokuty. Ano, ale před nimi mohli cizinci v klidu pyrotechniku odpálit.

O požárech, které neohrožují pouze lidi, kteří si za požár mohou sami, ale i ostatní sousedy, kteří se oslav ani neúčastní, ani nemluvě. Pokud někdo odpaluje pyrotechniku a ublíží si, nese si za to odpovědnost. Musí sám vědět, co vše se může stát. Někdy ale používají pyrotechniku i děti. Za ně nesou odpovědnost rodiče.

Klobouk dolů před městem Vrchlabí, které se rozhodlo místo klasického ohňostroje, vytvořit nádhernou laserovou show. Ta podívaná musela být nádherná a určitě to dojem oslav konce roku nezkazilo. Když to dokáží ve Vrchlabí, proč se to nemůže dít po celé republice?

Sama si myslím, že velká laser show by byla podívaná pro celou rodinu. Mohla by být doprovázena hudbou pro lepší efekt. Nikdo by o nic nepřišel, ale naopak by se to zvládlo bez hluku a zápachu. Mohla by trvat delší dobu a neobtěžovalo by to zvířata, seniory, nemocné, spící děti a celkově přírodu.

Máme před sebou celý rok, aby někdo, kdo s tím něco udělat může, s tím něco udělal. Protože pokud se nic nestane, jedná se o naprostou lhostejnost, bezcitnost a pohrdání hodnotami. A můžou si stěžovat lidi, kteří mají pocit, že bez petard a ostatních zapáchajících a nebezpečných dělobuchů se to neobejde. Obejde. Když to jde jinde, proč ne u nás?

Anketa

Měla by vláda zakázat pyrotechniku a najít jiné řešení oslav konce roku?
Ano, rozhodně by se něco mělo změnit.
67,5 %
Ne, nic by se měnit nemělo.
32,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 822 čtenářů.

Zdroje:

https://cnn.iprima.cz/bourlivy-silvestr-v-praze-po-padu-z-okna-zemrel-muz-horici-kontejnery-a-pokuty-za-petardy-421514

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-petarda-vhozena-na-zahradu-vybuchla-psovi-v-tlame-40455901#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest228_personal_layout_3_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://krkonossky.denik.cz/zpravy_region/vrchlabi-nepraska-silvestr-2023-ve-vrchlabi-bez-ohnostroje-ale-s-laser-show-2023.html

Vlastní zkušenost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz