Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Lákají na svoji nádhernou ulitu, ale rozhodně ji neberte do ruky. Homolice člověka dokáže i zabít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=168969

Kdo by si nechtěl od moře přivézt nádhernou ulitu? Ovšem i tady je třeba dávat si pozor na to, co člověk bere do ruky. Homolice mramorovaná je jedovatá a člověka může i zabít.

Článek

Dřív bylo zcela běžné, že si člověk z dovolené od moře přivezl nějakou památku. Dnes už ale i některé mušle, ulity či kamínky vyvézt ze země nesmíte. Na letišti pak můžete mít i značné problémy. Některé exempláře mohou patřit k ohroženým druhům a spadají pod CITES (mezinárodní úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostoucích rostlin). A když si vyberete zrovna takový exemplář, riskujete. Když si vyberete homolici mramorovanou, riskujete i svůj život.

Homolice mramorovaná (Conus marmoreus)

Tento mořský plž patří mezi jedovaté druhy a není radno si s ním zahrávat. Jeho domovinou je západní část Tichého oceánu, Bengálského zálivu a Indického oceánu. Jejich velikost ulity se pohybuje mezi 30-150 mm. Barvy jejich ulit jsou opravdu překrásné a není divu, že by si je někdo rád odvezl jako památku od moře. Celkově se sběr ulit nebo kamínků nemusí vyplatit.

Je třeba vzít na vědomí, že některé druhy exemplářů jsou chráněné a některé dokonce spadají pod ochranu CITES (úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a volně rostoucích rostlin). Všeobecně platí, že by člověk měl nechat živočichy či rostliny tam, kam patří. V případě sběru homolice navíc může dojít k neštěstí.

Hlavní součástí potravy homolice jsou různí měkkýši, červi nebo menší rybky. Na svoji kořist většinou číhá částečně zahrabaná v písku nebo na útesech. Jako skoro všichni plži k příjmu potravy používají svůj chobot. V tomto případě ho má homolice vybavený dutou jehlou, která připomíná malou harpunu. Tuto dutou jehlu využívají k vystřelení a vstříknutí jedu do své kořisti.

Foto: Brwaldon,www.pixabay.com

Sběr ulit

Jejich jed je velmi silný a jejich kořist ochromí velmi rychle. Jed působí na svalovou tkáň a způsobuje paralýzu (ochrnutí). Příznaky otravy jedem jsou především bolesti, zarudnutí místa vpichu, zvracení, průjem a teplota. V horších případech otravy dochází k problémům s koordinací, ochrnutím bránice, kvůli kterému dojde k zástavě dechu a případné smrti. Ta většinou nastává, pokud se do pěti hodin od bodnutí nedostaví lékařská pomoc.

Pokud se někdo věnuje sběru ulit, nemusí na první pohled poznat, že se jedná o prázdnou ulitu. A přesně v ten moment se může homolice cítit v ohrožení a na svoji obranu použije svoji harpunu a bodne. Kvůli takové neopatrnosti jí mohou za oběť padnout hlavně zmiňovaní sběratelé nebo rybáři. Dávat pozor by měli hlavně rodiče dětí, které jsou zvědavé a barevné ulity lákají k prozkoumání.

Vědci zjišťují, že by se z takového koktejlu látek by bylo možné vytvořit léky na různé choroby. Třeba někomu jednou takový malý plž zachrání i život nebo pomůže v léčbě vážnějšího onemocnění.

Anketa

Víte, že některé druhy plžů mohou člověka vážně ohrozit?
Ne, nikdy jsem nad tím nepřemýšlel/a.
46,2 %
Ano, už jsem o tom slyšel/a a žádné ulity nesbírám.
49,2 %
Ne, to jsem nevěděl/a, ale stejně budu sbírat dál.
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1352 čtenářů.

Zdroje:

https://shells.wz.cz/jedovati-mekkysi/

https://21stoleti.cz/2005/10/21/homolice-zabijeji-i-cloveka/

https://www.redseadiving.cz/nebezpecni-zivocichove-egypt.aspx

https://www.stoplusjednicka.cz/velky-uspech-vedci-poprve-rozmnozili-smrtelne-jedovate-homolice-v-laboratori

https://plus.rozhlas.cz/jed-morskych-plzu-je-lepsi-nez-morfin-6644403

https://en.wikipedia.org/wiki/Conus_marmoreus

https://cs.wikipedia.org/wiki/Homolice

https://g.cz/10-nejjedovatejsich-zivocichu-planety/

https://cnn.iprima.cz/radce/dovoz-suvenyru-z-plaze-ne-vzdy-je-legalni-nektere-exemplare-nesmi-opustit-danou-zemi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz