Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Mořský živočich, nebo rostlina? Svým perfektním maskováním řasovník rozedraný mate své okolí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By James Rosindell - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45692802

Některé živočichy příroda vybavila unikátním maskováním. Někdy je potřeba se opravdu zahledět, aby člověk opravdu viděl to, co vidět má. U některých druhů nevíte, zda koukáte na rostlinu, nebo na živočicha.

Článek

Tak jako na souši, tak i v oceánech žije velké množství živočichů, které příroda vybavila různým způsobem maskování. Někteří živočichové vypadají jako kámen, jiní mění barvy a někteří si hrají třeba na plovoucí rostlinu. Každé maskování je jedinečné a umožňuje živočichům přežít.

Řasovník rozedraný (Phycodurus eques)

Říká se mu také mořský drak, ale je to ryba a jeho domovinou jsou jižní australské vody. Jejich oblíbeným místem jsou mořské trávy, chaluhy a skály pokryté řasou. Pohybují se v hloubkách okolo 50 metrů. Jsou příbuzní mořským koníkům a stejně tak jako mořský koník je podobný koni, mořský drak je podobný bájným drakům. Dorůstat mohou okolo 20-24 cm.

Hlavní součástí jídelníčku řasovníka jsou krevetky, plankton, různí obojživelníci a menší druhy korýšů. K příjmu potravy používají trubkovitý dlouhý čumák. Ke své kořisti se přibližují pomalu a díky svému perfektnímu maskování, které působí jako kusy plovoucích listů ji tak snadno uloví. Tyto listy však nepoužívá k plavání. K nim využívá pouze jednu prsní a jednu hřbetní ploutev. Jsou to samotářská zvířata a společnost vyhledávají pouze v období páření.

Obdobně jako u mořského koníka, i u řasovníka se o vajíčka stará sameček. Samice na ocas samečka naklade vejcovody klidně až 250 vajíček. Při tomto přenosu je samec rovnou oplodní. Někdy zhruba po 9 týdnech začne líhnutí. Po celou dobu vajíčka mění barvu. Při kladení jsou růžová a postupně dozrají a změní barvu na fialovou nebo oranžovou. Samec napomáhá líhnutí tím, že třepe ocasem a tře se o různé povrchy, jako jsou třeba kameny nebo řasy. Celé líhnutí, než se objeví mláďata, může trvat den až dva.

Ihned po zrodu jsou mláďata samostatná. Vylíhnutý potěr se nějakou dobu může živit i ze žloutkového váčku. Celkem rychle se snaží naučit lovit a krmit se tak, aby rychle rostl. Následně je jejich hlavní obživou zooplankton. Vzhledem k tomu, že potěr je opravdu maličký a celkově není řasovník rychlý plavec, stává se snadno kořistí větších druhů ryb a jiných tvorů.

Řasovník čelí hrozbám nejen ze strany predátorů, ale také člověka a znečišťování prostředí. V některých kulturách je využíván v alternativní medicíně. Tento živočich si však zaslouží ochranu, a proto je od roku 1987 zcela chráněn. Tento živočich je brán jako téměř ohrožený druh. Můžeme jej vidět v některých akváriích. Bohužel se v zajetí nedaří tento druh dále rozmnožovat.

Zdroje:

https://www.abicko.cz/clanek/vystrihovanky/10127/rasovnik-rozedrany.html

https://www.nationalgeographic.com/animals/fish/facts/leafy-sea-dragon

https://en.wikipedia.org/wiki/Leafy_seadragon

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz