Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Na zemi jsou štíři více jak 400 miliónů let a jsou stále stejně nebezpeční

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SharathG, Pexels.com

Byl tu před dinosaury a je na planetě stále. Zdá se, že štír dokáže přežít i radiaci. Malý tvor, který svým vzhledem budí spíše respekt a možná trochu strach.

Článek

Kdysi se jeden druh tohoto členovce vyskytoval i na našem území. Byl jím štír kýlnatý. Zda se ještě v místě jeho původního nálezu stále vyskytuje, je otázkou, protože od roku 1988 nebyl zaznamenán jediný jedinec. Jeho hlavním místem působení bylo okolí Slapské přehrady. I kdyby se tento druh na našem území stále vyskytoval, nebyl by důvod k panice. Pro člověka ani pro jiné obratlovce neznamenal výrazné nebezpečí.

Štíři

Jejich výskyt je opravdu hojný, a i když žijí hlavně v pouštních oblastech, nalézt je můžeme na každém kontinentu kromě Antarktidy. Existuje přibližně 1500 druhů. Tyto osminohé pavoukovce poznáme hlavně díky kleštím a žihadlu, které je na konci jejich ocasu. Velikost štíra je daná druhem a je v rozmezí od 1,1 mm až do 23 cm. Štíří tělo je rozděleno na dvě části, a to hlavohruď a zadeček. Na hlavohrudi nalezneme klepítka neboli chelicery a makadla, kterým se říká pedipalpy. Ta jsou zakončena klepety. Dále pár hlavních očí a až pět párů dalších očí. Při takovém počtu očí by si člověk řekl, že musí vidět skvěle. Opak je pravdou. Štír vidí velmi neostře.

Zajímavostí je, že existují štíři, co nemají oči vůbec. Jedná se většinou o jeskynní druhy.

Štíři jsou většinou tvorové vylézající za soumraku nebo v noci a přes den odpočívají v úkrytech. Někteří si úkryt vybudují a jiní využívají již hotových nor jiných živočichů. Za soumraku se štíři připravují lovit. Jejich kořistí se stávají různé druhy hmyzu, jako jsou například cvrčci, různé druhy brouků, termiti, pavouci, hadi, malé ještěrky, a dokonce i savci. Pokud je kořist větší a je agresivní, použije k pacifikaci své žihadlo.

Na rozdíl od nás lidí dokáží štíři bez potravy vydržet i několik měsíců až rok.

Než přijdou na svět mláďata štírů, musí u samce a samice proběhnout namlouvací rituál. Samice začne vypouštět feromony, kterým přiláká samce. Samec pak začne škubat tělem a tím přenáší vibrace, které zachytí samička. Když spolu naváží komunikaci, přijde na řadu taneček. Námluvy mohou trvat i několik hodin a je při nich časté, že se oba chytnou ústy, třou se ocasy nebo se dokonce bodají žihadlem. Když se zadaří a samice zabřeznou, čekají na potomky klidně i rok, dle druhu štíra.

Samice štírů jsou velmi dobré matky. Mláďat může mít až 100, ale nejčastější počet je okolo 25 štírků. Po jejich narození si vlezou na záda matky, která je nosí, dokud neprojdou alespoň jedním svlekem. Jejich tělíčka jsou většinou bez pigmentace a jsou velmi křehká. Když se jim jejich skelet zpevní, jsou schopna sama lovit a připravena záda matky opustit. Než mládě dosáhne dospělosti, svlékne se klidně až šestkrát. Existují druhy štírů, které se dožívají klidně i 25 let.

Jed štíra většinou slouží k paralyzování či usmrcení své kořisti. Je směsí neurotoxinů. Pro člověka může být bodnutí od mnoha druhů pouze nepříjemné. Jsou ale druhy, které jsou velmi nebezpečné a pro člověka mohou mít fatální následky, a to hlavně, pokud je člověk alergik nebo má vážnější zdravotní problémy. Jedná se hlavně o druhy z čeledi Buthiade. V Mexiku se nachází největší počet různých druhů štírů a ročně na jejich bodnutí zemře 300 lidí. Štír většinou neútočí bez důvodu, i když existují druhy, které jsou velmi agresivní. Často se jedná o situace, kdy se štír pouze brání. Někdy se schovají do bot nebo je člověk omylem přimáčkne.

Nejobávanějším nepřítelem štírů jsou surikaty, které se je naučily lovit a přežijí i jejich bodnutí.

Jsou lidé, kteří podlehli jejich zvláštnímu a zajímavému vzezření a chovají štíry jako domácí mazlíčky. Nejsou na chov nějak zvlášť nároční. Většinou jim postačí terárium, které je bezpečně uzavřené před jejich případným útěkem. Dle druhu se v teráriu udržuje teplota a vlhkost. Je vždy potřeba se se štírem naučit správně manipulovat. I když je štír nenáročné zvíře, měl by si budoucí majitel zjistit co nejvíce informací o způsobu života štírů.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.com/animals/invertebrates/facts/scorpions

https://www.stoplusjednicka.cz/skorpioni-jejich-bodnuti-stiri-umi-mnozstvi-jedu-velmi-precizne-davkovat

https://en.wikipedia.org/wiki/Scorpion

https://www.britannica.com/animal/scorpion

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz