Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nebezpeční hadi nejsou pouze na souši. Jeden z nejjedovatějších hadů žije v moři

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Jelínková, AI Picsart

Hadi celkově mnoha lidem nahánějí strach a respekt. U jedovatých druhů je respekt opravdu na místě. Ne všichni jedovatí hadi však žijí pouze na souši. Mnoho z nich žije v mořských vodách.

Článek

Možná vzhled nebo způsob lovu vyvolává v mnoha lidech strach či vyloženě odpor z živočicha, kterým je had. Někteří z nich jsou neškodní a není se čeho obávat. Jiní svojí velikostí nebo jedovatostí stojí za jisté obavy. Když navíc člověk vejde do jejich domácího prostředí, měl by mít o to větší respekt. Takovým prostředím je moře. V moři není člověk jako doma. Někdy neví, co na něj kde číhá a při neopatrnosti se může lehce stát, že dojde k neštěstí. Dnes se podíváme na velmi jedovatého hada, který žije v mořských vodách.

Vlnožil velký (Laticauda semifasciata)

Tento had z čeledi Elapidae (korálovcovití) je také znám pod názvem čínský mořský had. Jeho domovinou jsou vody Indo-Pacifiku. Nalezneme je také v oblastech okolo Fidži, Singapuru, Japonska, Indonésie, Filipín,Taiwanu, ale i Austrálie. Nejraději mají korálové útesy, kde loví a mohou se snadno ukrýt.

Tento jedovatý had se vyznačuje velmi krátkou hlavou, celkem tlustým trupem bez viditelné krční části a ocasem připomínajícím spíše rybí ocas. Dorůstá do délky až 170 cm, což ho činí opravdu velkým exemplářem. Jelikož se jedná o nočního živočicha, běžně není lehké ho přes den zahlédnout. Není to však nemožné a při vyrušení může být setkání s ním velmi nebezpečné.

Zajímavostí je, že i když se jedná o druh žijící ve vodách, musí se alespoň každých 6 hodin vynořit nad hladinu, kde se nadechne.

Vlnožil velký nepatří k rychlým lovcům a na svoji kořist útočí spíše ze zálohy. Ukryje se v korálech nebo různých skulinách a čeká, až se ryba přiblíží. Následně na ni nečekaně zaútočí. Vzhledem k tomu že se jedná o velmi jedovatého hada, kořist usmrtí svým kousnutím a svoji oběť tak zcela paralyzuje. Vlnožil velký má jed 10 x silnější, než má kobra. I když je díky svému jedu velmi nebezpečný, na člověka zaútočí jen pokud se cítí ohrožen.

Další zajímavostí tohoto hada je, že vejce kladou na souši. A právě toto z něj dělá hada obojživelného.

Tento druh pohlavně dospívá v momentech, kdy dosáhnou alespoň 80 cm délky. Většinou samice naklade okolo 3-7 vajec. Dle klimatických podmínek se mláďata začnou líhnout po 4-5 měsících. Pak se vydávají vstříc mořskému životu. Jak mláďata, tak dospělci jsou ohroženi hlavně lovem člověka. V Japonsku jsou totiž loveni a konzumováni. Japonci věří, že konzumace jejich masa posiluje ženství. Chuť jejich masa je přirovnávána k chuti tuňáka. V období rozmnožování jsou vlnožilové poměrně odvážní a více se zajímají o své okolí. V té době je třeba dávat si větší pozor. Nikdy se však nesnažte hada odhánět a spíše se dejte v klidu na ústup.

V roce 2019 se stal druhou obětí vlnožila velkého mladý rybář H. Evans. Tato tragická událost se stala při vytahování a skládání sítí z moře. Rybáři se často setkávají s hady, kteří uvíznou ve sítích. Většinou se ale nejedná o jedovaté druhy. Vezmou je tedy do rukou a hodí zpět do moře. To se ale bohužel stalo osudným mladému rybáři. V síti zůstal právě jedovatý vlnožil velký. Ten mladého rybáře bohužel uštknul.

Kapitán mladíka poslal si ránu opláchnout, že mu ji následně ošetří. Když se Evans vrátil, aby mu kapitán ránu ošetřil, cítil se ještě dobře. Během pár minut však nastala rapidní změna. Mladík se ještě ptal , zda bude vše dobré. Když ale jeho kolega na internetu hledal příčinu jeho náhlého zhoršení, zjistil, že mohl mladého rybáře uštknout jedovatý had. I když se kapitán snažil o co nejrychlejší cestu na pevninu, po komunikaci s dispečery záchranné služby došlo ke zmatečným informacím a kapitán tak svoji loď otočil špatným směrem. Celkově trvalo šest hodin, než se záchranáři k uštknutému rybáři dostali. Bohužel i dle provedené pitvy by mu nebylo pomoci i při rychlejší pomoci. Silný jed učinkoval velmi rychle.

Náhody se bohužel stávají. Je proto třeba myslet na to, že pokud vstupujeme do nám nepřirozeného prostředí, je třeba se seznámit s každou hrozbou, která může člověka potkat. Nesnažte se živočichy hladit nebo je dokonce pronásledovat. Vaše pronásledování si mohou vysvětlit jako hrozbu. V takovém případě mohou nečekaně zaútočit.

Anketa

Setkal se někdo z vás s hadem v moři? Máte z hadů strach či jen respekt?
Ano, s hadem v moři jsem se již setkal/a. Z hadů mám velký respekt, ale nebojím se jich.
9,8 %
Ano, s hadem v moři jsem se již setkal/a. Mám z hadů strach a doufám, že ho tam už nepotkám.
13,7 %
Ne, s hadem v moři jsem se nikdy nesetkal/a. Mám z hadů respekt i strach.
58,8 %
Ne, s hadem v moři jsem se nikdy nesetkal/a. Z hadů strach nemám.
17,7 %
Celkem hlasovalo 51 čtenářů.

Zdroje:

https://zoom.iprima.cz/priroda/vlnozil-velky-video-190719

https://seawildearth.com/blog/black-banded-sea-krait/

https://en.wikipedia.org/wiki/Black-banded_sea_krait

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-posledni-slova-pred-smrti-budu-v-poradku-ptal-se-mladik-po-ustknuti-vlnozilem-40305102

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz