Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejnebezpečnější zvíře nemusí být nutně jedovaté zvíře či šelma. Je jím (ne)obyčejný buvol africký

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Herbert2512, www.pixabay.com

Existují tvorové, od kterých by člověk nečekal smrtelný útok. Jedním z nich je sudokopytník, který patří do velké pětky Afriky. Je jím impozantní buvol africký.

Článek

Lidé cestující za poznáním přírody a divokých zvířat jsou schopni pro skvělý zážitek nebo fotografii velice riskovat. Když pojedete na safari do Afriky, je dobré si zjistit co nejvíce informací o zvířatech, která můžete potkat. Většina lidí se zaměří na šelmy, které jsou asi nejvíce fascinující. Do velké pětky nejnebezpečnějších zvířat Afriky nepatří ale jen lev. Patří do něj také buvol africký. A věřte, že setkat se tváří v tvář s tímto zvířetem může velice snadno vyústit v napadení či smrt.

Buvol africký (Syncerus caffer caffer)

Tur připomíná stavbou těla domácí skot, u kterého se rozlišují tři poddruhy. Rozlišujeme buvola afrického, jinak známého jako buvola kaferského, buvola krátkonohého a buvola pralesního. My se nyní blíže podíváme na největší formu, a to buvola afrického (kaferského). Jeho kohoutková výška dosahuje mezi 1,4-1,7 m. Na délku může měřit i více jak 4 m. Dospělý samec může vážit bez problému 900 kg. Samice jsou většinou na váze poloviční.

Barva srsti může přecházet z tmavě hnědé klidně do černé. Jejich úhlavní zbraní jsou rohy, které mohou mít délku více jak jeden metr a jsou zahnuté do stran. Na čele jim rohy tvoří velmi silný štít. Jeho hlavním útočištěm je střední a západní Afrika. Preferuje otevřené savany, kde žije v rodinných stádech čítajících přibližně 30 jedinců. Někdy je ale možné vidět i více takových skupin, které pak tvoří i tisícová stáda. V čele stáda je vždy samec býk, který stádo hlídá a zajišťuje další generace. Samice mají jasnou hierarchii a dle ní se skupina řídí. Pokud jsou samci již staří, žijí od stáda odděleně.

Po období dešťů přichází čas, kdy po zhruba 340 dnech březosti samice přivedou na svět svá mláďata. A to je většinou čas pro predátory. Na jejich mláďata neútočí pouze lvi, ale také hyeny a dokonce i krokodýl si často na telatech pochutná. Nicméně buvol je neuvěřitelně statečné a silně agresivní zvíře. Svá mláďata i příslušníky stáda neváhá bránit. Nemá strach se postavit i lvům. Ti mají z buvolů nesmírný respekt. V různých dokumentech je krásně vidět, že i když si smečka lvů vyhlédne jedince a vlivem štěstí se podaří ho oddělit od stáda, stačí, když začne volat o pomoc. Stádo mu pak běží na pomoc a je schopné lví smečku zahnat. Někdy však slabé kusy padnou. Je však známo, že i když se lvům podaří člena stáda porazit a usmrtit, stádo predátory zažene a nějaký čas brání i mrtvé tělo.

Bohužel jejich agresivita má na svědomí mnoho lidských životů. Většinou to odnáší lidé, kteří se účastní safari a nedbají rad průvodců. Vystoupí tak z vozidla a pokud je nějaký buvol poblíž, neváhá zaútočit. Při napadení se snaží protivníky napíchnout na své rohy. Většinou pak následuje vyhození do vzduchu a po dopadu se na protivníka vrhne a snaží se ho udupat. Takový útok zpravidla člověk nepřežije. Pokud navíc natrefíte na raněné zvíře, je třeba počítat s tím, že agresivita bude ještě znásobena. Vzhledem k rychlosti, kterou dokáže vyvinout (klidně až 55 km/h), není moc velká šance, že by před ním člověk utekl.

Anketa

Věděli jste, že buvol africký je vysoce agresivní zvíře?
Ano, viděl/a jsem v dokumentech.
96,7 %
Ne, do takového zvířete bych to neřekl/a.
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Zdroje:

https://www.abicko.cz/clanek/precti-si-priroda/22277/rovnocenni-souperi-buvol-zabije-i-lva.html

https://taktojenassvet.cz/o-buvolovi-africkem-jak-vypada-kolik-vazi-jak-se-chovat/

https://www.animalmatchup.com/animal/african-forest-buffalo

https://cs.wikipedia.org/wiki/Buvol_africk%C3%BD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz