Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nekrmit! Jednoduché slovo, které většina lidí stále nechápe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Helena Lopes, www.pexels.com

Zvířata musí někdy projít utrpením, a to jen kvůli bezohlednosti a hlouposti některých lidí. Proč je těžké respektovat žádost majitelů, aby se jejich zvířata nekrmila?

Článek

V posledních letech se rozmáhá obrovský nešvar obyvatelstva. A tím je krmení cizích zvířat. Co k tomu lidi vede, je naprosto nepochopitelné. Majitelé, kteří se snaží informovat lidi o tom, že se jejich zvířata nemají krmit, svádí opravdový boj. Snaží se informovat pomocí cedulí s žádostí o nekrmení jejich zvířat. Bohužel někdy opravdu marně.

Představme si takovou běžnou rodinku, která bere své ratolesti na procházku a jde kolem výběhu s koňmi. Je velmi lákavé jim přinést jablíčka a kochat se, jak taková ušlechtilá zvířata spokojeně chroupají. Proč to ale dělat? Ta zvířata někomu patří a někdo je bere jako člena rodiny. Přišlo by vám v pořádku, kdyby k vašemu dítěti někdo přišel a začal ho ládovat něčím "dobrým"? Někomu možná ano. Tak se na to podívejme trochu jinak.

Některá zvířata jsou citlivá stejně jako my lidé. Nemůžou jíst všechno. Třeba je zrovna krmený kůň po operaci nebo trpí na koliky. Vaše hozená jablíčka jim můžou opravdu ublížit. Taková kolika je nesmírně bolestivá a spousta koní při ní bojuje o život. Většina z nich končí úhynem zvířete. A pokud si řeknete, že přece pár jablíček nemůže ublížit, tak může. Můžete tak někomu zabít milovaného člena rodiny. A když to vezmeme z dalšího pohledu, tak po vás může přijít další „dobrák“, který také hodí pár jablíček.

Někdy se vám může zdát, že koně jsou chudáčci, kteří stojí na hliněném výběhu, bez kousku zelené trávy. Většinou jsou tam ale z nějakého důvodu. Můžou to být koně, kteří trpí na onemocnění zvané laminitida (schvácení kopyt). Jedná se také o velmi nebezpečné onemocnění. Ve výběhu jsou také občas zvířata, která jsou hubená. Nemusí být nutně hubená z důvodu, že nejsou krmena. Mohou to být stará zvířata nebo zvířata, která byla odebrána ze špatných podmínek. Není nic snadnějšího,než se zeptat majitele.

Nevhodné krmení cizích zvířat či volně žijících může jednoznačně ovlivnit jejich další život. Berte na vědomí, že pokud si majitel svého zvířete nepřeje, aby se krmilo, tak se krmit prostě nemá! Když něco takové navíc udělá člověk, který má doma svého mazlíčka, tak je to nepochopitelné o to více. Sám by si jistě nepřál, aby jeho pejsek dostal něco tak moc dobrého, co by ho dostalo na veterinární stůl a nedej bože, že by dokonce uhynul.

Problémy nejsou jen v krmení cizích zvířat, ale i v neinformovanosti obyvatel o tom, co které jídlo může způsobit a celkově o jeho vhodnosti či nevhodnosti. Příkladem je krmení kachniček. Dřív bylo z cela běžné, že se například kachny krmily pečivem. V dnešní době studií a informací je až překvapivé, kolik lidí je dále cpe pečivem. Ano, je to levné a bude to vlastně levná zábava. Rohlík za pár korun a podívaná, jak kachničky rohlíky honí ve vodě. Přitom by stačilo koupit krmení přímo určené pro kachny, které svým složením splňuje přirozené potřeby.

Pečivo pro ptáky není vhodné z několika důvodů. Pečivo způsobí pouze pocit sytosti, ale zvířeti nic nedá. Tudíž naopak strádá. Obsahuje mnoho soli a koření, které ptákům způsobí zažívací obtíže. Ohrožuje růst mláďat a může jim způsobit deformaci křídel a peří. Nejsou pak schopná letu a tím mají problém při hledání potravy. Některé kusy pečiva se nestihnou ve vodě dobře rozmočit a při krmení tak může dojít k poškození jícnu. Zvířata tak mohou na následky i uhynout.

Je velmi smutné, že tato problematika byla již několikrát silně medializována. Byly uvedeny konkrétní případy, kdy zvíře než uhynulo, trpělo v obrovských bolestech. Přesto se s krmením vesele pokračuje dál. Proč? Dělá to snad někdo s radostí a cíleně nebo je to čirá hloupost? To se asi nikdy nedozvíme.

Neubližujte zvířatům - NEKRMTE JE bez svolení majitele!

Zdroje:

https://www.lidovky.cz/relax/domaci-mazlicci/krmeni-pecivem-je-pro-labute-ci-kachny-skodlive-prineste-radsi-hrach-nebo-salat-radi-ornitolozka.A190107_142347_domaci-mazlicci_krku

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zvire-kun-veterinari-chovatele-krmeni.A190814_125607_domaci_onkr

https://www.jezdci.cz/clanky/dalsi-zbytecne-vyhasly-zivot-nekrmte-kone-ve-vybehu-prosi-majitele/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz