Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Není nebezpečná pouze v moři, ale i na pláži. Odranec je jednou z nejjedovatějších mořských ryb

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Karelj - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19147608

Někdy nestačí dávat si pozor na nebezpečné tvory pouze v moři. Někdy se opatrnost vyplatí i na pláži. Příroda vybavila některé druhy skvělým způsobem maskování a schopností přežít.

Článek

Někdo se před odjezdem do určité destinace podívá, na kterého živočicha může narazit, někdo ale ne a pak může být nepříjemně překvapen. Nebezpečí totiž nemusí číhat pouze v hlubinách moře, ale někdy také v písku na pláži. Příkladem je jedna z nejnebezpečnějších ryb, a to odranec pravý, známý také jako tzv. stonefish.

Odranec pravý (Synanceia) neboli stonefish

Tato ryba patřící do čeledi Scorpaenidae (štírovití a jejich příbuzní) je jednou z nejjedovatějších ryb celé oblasti Indického a Tichého oceánu. Vyskytuje se také v Rudém moři. U Středozemního moře na ni „zatím“ nenarazíme, ale ten, kdo rád jezdí do Egypta, už by měl být obezřetný. Jak její název napovídá, jedná se o rybu, která působí jako kámen. Dokáže se neuvěřitelně dobře maskovat. Mezi kameny či korály je velmi snadno přehlédnutelná. Její průměrná délka je okolo 30-40 cm.

I potápěči nemají většinou to štěstí tuto rybu pozorovat. Natož tak běžný plavec, který v podstatě ani neví, že taková ryba existuje, a tím pádem ani neví, jak vypadá. Příroda tuto rybu vybavila možností přežít až 24 hodin bez vody. Může být zahrabána na pláži v písku, kde by ji člověk vůbec nečekal. Byla by to nejspíš velká náhoda, ale není to nemožné, že na ni člověk šlápne.

I když je známo, že se pár druhů vyskytuje i řekách, většinou se jedná o čistě mořského tvora. Vůbec se o této rybě nedá říct, že by byla kdovíjak pěkná. Spíše působí odpudivě. Odranec loví menší druhy ryb. Využívá svého umění maskování a číhá, až k němu menší rybka připlave. Vůči lidem není nijak agresivní a v žádném případě na ně sama neútočí. Její nebezpečnost spočívá v tom, že o ní jednoduše nevíte a nechtěně na ni stoupnete.

Foto: Bernard DUPONT-FRANCE tonefish (Synanceia verrucosa),CC BY-SA,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40745976

Stonefish/Odranec

Odranec má ve hřbetní ploutvi jehlice, které obsahují žlázy se silným jedem. Je jich celkem 13 a v podstatě se jedná o duté trubice, které fungují jako jehly. Každá tato jehla má vlastní jedový vak, ve kterém se ukrývá jed typu neurotoxin, který je složený z toxinu VTX (verrukotoxin). Když je zvíře vyrušeno či se cítí ohroženě, zvedne svoji hřbetní ploutev a jehly jsou připravené na vpuštění jedu.

U člověka tento jed způsobuje velmi intenzivní bolest, křeče, paralýzu, respirační slabost nebo poškození kardiovaskulárního systému. Bohužel tento jed může způsobit i smrt. Velmi záleží na tom, jakou silou na tuto rybu šlápnete. Dle intenzity tlaku je jed do rány vpouštěn. Tyto jehlice jsou i poměrně dlouhé a zapíchnutí může být opravdu hluboké.

Bylo vyzkoušeno, že okamžité ošetření postiženého místa horkou vodou (minimálně 45 °C) denaturuje čili změní povahu jedu. Ocet může lehce zmírnit bolest. Nicméně je vždy potřeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, aby se bodnutý člověk vyvaroval úmrtí. Pokud se včas dostanete k lékaři, ten vám dle četnosti bodnutí aplikuje protijed. I v případě menšího množství jedu a rychlé lékařské pomoci většinou zotavení trvá 24-48 hodin.

Například v Austrálii je ročně nahlášeno něco okolo 800-1000 případů, kdy člověk na tuto rybu šlápne.

Anketa

Víte o existenci této nejjedovatější ryby?
Ano, už jsem o této rybě slyšel/a.
50 %
Ne, ještě jsem o ní neslyšel/a.
39,7 %
Ano, slyšel/a a dokonce jsem měl/a možnost tuto rybu v moři vidět.
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1427 čtenářů.

Zdroje:

https://animalsfyi.com/dangerous-stonefish/

https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/smrtelne-jedovata-ryba-kamen-stone-fish-odranec.A121015_132255_hobby-mazlicci_mce

https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/smrtelne-jedovata-ryba-kamen-stone-fish-odranec.A121015_132255_hobby-mazlicci_mce

https://en.wikipedia.org/wiki/Synanceia_verrucosa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz