Hlavní obsah
Aktuální dění

Ohňostroj, petardy a další pyrotechnika. Jaký dopad má konec roku na zvířata?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Anthony Desrochers, Pexels

S koncem roku přichází přípravy na oslavu příchodu nového roku. Jak bujaré oslavy zvládají naši domácí mazlíčci a ostatní zvířata?

Článek

S koncem roku přichází přípravy na oslavu příchodu nového roku. Jak bujaré oslavy zvládají naši domácí mazlíčci a ostatní zvířata?

Silvestr, který známe v dnešní podobě, se slaví od počátku 19. století. Stojí za ním úmrtí papeže Silvestra I., který zemřel 31. 12. roku 335. Byl to poslední den gregoriánského kalendáře.

Jako člověk bych asi neměla nic proti oslavě konce roku a začátku roku nového. Sejdeme se s přáteli, popovídáme, pojíme, kdo pije alkohol, tak popije. Proč to ale ukončovat používáním všemožné pyrotechniky, která nadělá tolik hluku a nepořádku?

Ano, je to pěkné, když se na obloze rozpoutá to barevné peklo. Kdo to opravdu umí, může z toho být pěkná podívaná. Někdo ale používá pyrotechniku jen proto, že se to prostě každý rok dělá. Všechno okolo se zahalí do dýmu, zápachu a neuvěřitelného randálu.

Jako majitel zvířat pochopení zcela nemám. Lidé si neuvědomují, že zvířata mají všechny své smysly na zcela jiné úrovni než my lidé. Pro některé z nás je hluk nepříjemný a opravdu hlasitý. Jak to pak vnímají zvířata? Nikdo z nás si to asi nedokáže představit. Oni nechápou, že se slaví konec roku.

Mají obrovský strach a panikaří. Vzhledem k tomu, že lidi pod vlivem alkoholu a bohužel i děti, používají pyrotechniku již od odpoledních hodin, nemají majitelé převážně psů, moc prostoru, kdy svá zvířata v klidu vyvenčit. Při takové nečekané ráně se jim pak vytrhnou i s vodítkem a stává se z nich prchající nebezpečí. Mohou při svém útěku způsobit dopravní nehodu nebo se sami někde dostanou do nepříjemné situace. V lepším případě je někdo najde a odveze do útulku. V horším případě se nenajdou nebo najdou po delší době, ale uhynulá.

Zvířatům, kterým ohňostroj a další pyrotechnika přináší opravdu nesmírný stres, se majitelé snaží opatřit přípravky proti stresu. Ptám se neustále, proč by se zvířata měla cpát utišujícími přípravky jen proto, aby si někdo mohl zastřílet? V některých zemích je třeba pyrotechnika zakázána a nikdo nestrádá. V době moderní technologie by šel přece udělat i ohňostroj bez zápachu a hluku. Proč v tomto nejsme trochu modernější?

Co už vůbec nechápu, jsou majitelé zvířat, kteří ví, co jim to způsobuje a i oni si jdou pustit barevný dělobuch. Pak jdou domů a litují své zvíře, že je zalezlé pod postelí a nemůže popadnout dech. Je pochopitelně mnoho zvířat, která toto moc neřeší a jsou schopna to zvládnout bez nějaké větší paniky. I já jsem takového pejska měla. Nicméně v jeho starších letech mu to nedělalo vůbec dobře.

To nemluvím o zvířatech, která jsou na veterinárních klinikách po těžké operaci. Stejně jako nemocným lidem, i nemocným zvířatům nemusí být vůbec příjemné tento dlouhotrvající hluk snášet. Většina lidí před půlnocí na cestách není, ale kdo někdy zažil poblázněnou lesní zvěř, pochopí, co to dělá i se zvířaty ve volné přírodě.

Když vylezete ven po bujarých oslavách, je to opravdu nepěkný pohled. A ten, kdo má Silvestra za tradici, tak by se měl podívat, zda je opravdu tradice, kde je všude nepořádek a zápach, tou správnou tradicí. Já sama se ráda sejdu s přáteli, ale rozhodně k tomu nepotřebuju a nebudu používat pyrotechniku.

Nejsem zastánce utišujících přípravků, ale pokud nemáte jinou možnost a váš mazlík prožívá opravdu velký stres, domluvte se s veterinárním lékařem, nebo zajděte do chovatelských potřeb, kde prodávají i přírodní preparáty, které docela dobře fungují. Ty si ale určitě vyzkoušejte v dostatečném předstihu, ať víte, jak vám na ně zvíře reaguje.

Můžete také použít šály, které omotáte okolo uší a tím pomůžete utlumit hluk. Na internetu se dají koupit i pěnové balónky do uší, které také dobře pomáhají. Můžete zvíře přesunout do nejvzdálenější místnosti, kde nebudou dělobuchy tolik slyšet. Snažte se v této situaci chovat zcela normálně. Veškeré reakce jako je utěšování, šišlání nebo přílišný zájem, může a většinou na zvíře působí obráceně. Ideální je, když se budete chovat tak, že se vlastně nic neděje. Pokud zvíře vidí, že jste v klidu, uklidní se samo mnohem rychleji. A pochopitelně nejlepší je učit své zvíře na hluk už od mláděte.

Anketa

Dokážete si Silvestra představit bez ohňostroje a další pyrotechniky?
Ano, ideálně pyrotechniku zakázat. Ohňostroj by šel udělat i bez hluku a zápachu.
67,5 %
Ano, není to přece důležité. Oslava může probíhat i bez pyrotechniky.
10 %
Ne, ohňostroj k oslavě konce roku patří.
17,5 %
Ne, ale v rámci ochrany zvířat by bylo dobré se zamyslet, jak to udělat jinak a lépe.
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Zdroje:

https://www.zapalnice.cz/silvestrovsky-ohnostroj-historie/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Silvestrovsk%C3%A9_oslavy

Vlastní zkušenosti v chovu zvířat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz