Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Plánujete dovolenou v Chorvatsku a nemáte rádi pavouky? Pak se vyhněte ostrovu Rab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Pavouci jsou všude kolem nás, ale setkání se snovačkou jedovatou alias černou vdovou nemusí být zcela příjemné a někdy je až nebezpečné. Kde se vyskytují a jak poznat, že se jedná právě o tohoto pavouka?

Článek

Pavouci jsou všude kolem nás, ale setkání se snovačkou jedovatou alias černou vdovou nemusí být zcela příjemné a někdy je až nebezpečné. Kde se vyskytují a jak poznat, že se jedná právě o tohoto pavouka?

Snovačka jedovatá (Latrodectus mactans) alias Černá vdova

Vysoce jedovatý pavouk z čeledi snovačovitých, který je taky znám pod názvem snovačka kalichová. Původní výskyt tohoto pavouka byla střední a severní Amerika. Nicméně kvůli lodní dopravě, kde se v nákladu tiše ukrývala, se rozšířila postupně na všechny kontinenty. Výjimku však tvoří Antarktida. Snovaček bylo vědci objeveno zatím 34 druhů, a to pouze u rodu Latrodectus.

Snovačka je pavouk, který je charakteristický velkým zadečkem. Hlavohruď má mnohem menší. Na zadečku má červenou skvrnu, která může působit jako přesýpací hodiny. Již její barva má signalizovat „pozor, jsem jedovatá“ a chránit jí před napadením například od ptáků. Ze čtyř párů končetin jsou nohy pouze čtyři. První pár tvoří klepítka, takzvané chelicery. Má také pár makadel, které se nazývají pedipalpy. Samice jsou s končetinami dlouhé něco mezi 4-5 cm. Bez končetin je to kolem 3 cm. Samci jsou mnohem menší než samice. Jejich celková délka i s končetinami je něco mezi 2-3 cm. Bez končetin je to něco okolo pouhého 1 cm. Rozdíl je tedy celkem výrazný a u samice můžeme rozhodně říct, že se vůbec nejedná o mikro pavoučka.

Díky štětinkám na zadních nohou, které mohou připomínat takové malé kartáčky, si snovačka snadněji omotává svoji kořist pavučinou. Na zmíněných chelicerách, tedy klepítkách, se nachází jedový drápek. Z jeho vrcholku ústí žlázy, kterým říkáme jedové žlázy, které snovačka používá na vpravení jedu a usmrcení své kořisti. Jed funguje jako takový trávicí sekret, který kořist promění v kašovitou hmotu, která je pro snovačku výživnou potravou. Snovačka si tak vysátím pochutná na své kořisti.

Pro polapení kořisti si snovačka staví velmi kvalitní síť, která má lepkavý střed. Snovačka velmi špatně vidí, ale velmi dobře vnímá vibrace ze své pavučiny. Tak perfektně pozná, že se kořist lapila a ona může provést svoje smrtelné kousnutí. Nejčastěji loví mouchy, sarančata, různé kobylky, můry nebo třeba motýla. Není pro ni však problém ulovit i živočichy, kteří se pohybují po zemi. Její potravou se tak může stát třeba jiný pavouk, stonožka nebo dokonce štír. Jed, který do své kořisti vstříkne, začíná působit a smrt kořisti nastane během 10 minut.

Snovačka jedovatá žije jako většina pavouků samotářský život. Výjimka je pochopitelně v době rozmnožování, kdy se k sobě snaží nalákat samečka. Samec díky výrůstkům (apofýzy) na konci makadel, které vloží do pohlavních orgánů samic, samici oplodní. A teď přichází důvod, proč se snovačce říká „černá vdova“. Je to z toho důvodu, že samice samce ihned po páření zabije. Jenom během léta snese několik snůšek, kde v každé jedné může být i 200 vajíček. Většinou však přežije tak polovina. Průměrně se samice dožívá čtyř let a samec o dost kratší dobu.

Jed snovačky je opravdu velmi toxický. Je silnější než jed některých obávaných hadů. Pokud kousne většího kopytníka nebo člověka, může jim způsobit velmi bolestivé křeče a několikahodinové bolesti. Může také způsobit dušnost a u lidí, kteří mají problém se srdcem nebo s imunitou, mohou způsobit doživotní komplikace i smrt. Je třeba dávat pozor, neboť snovačky se velmi často přibližují do lidských obydlí, a tak na ně můžete snadno narazit. V naší republice ještě snovačka jedovatá zaznamenaná není, ale v oblíbené destinaci v Chorvatsku se vyskytuje celkem hojně.

Hlavním takovým místem je ostrov Rab. Jejich výskyt tam nebyl ničím ojedinělým. Většinou se však pavouk vyskytoval spíše v přírodě. Něco se však změnilo a pavouci se začali objevovat všude. Lidé je měli i doma. Jedna česká turistka hlásila, že na černou vdovu narazila i v kempu. A ne na jednu. Pavouci byli všude. Ve stanech nebo v umývárně, což tedy není nic příjemného. O to horší je, že na protijed se spolehnout nemůžete. Žádná instituce ho v okolí nemá. Pokud jste člověk, který je zdráv a nemá žádné zdravotní omezení, tak většinou nemusíte mít strach. Ovšem těžko říct, co by se stalo při kousnutí větším počtem pavouků.

Pokud se tedy chystáte do Chorvatska, musíte počítat s tím, že se s tímto pavoukovcem můžete setkat. Nemá však smysl panikařit. Někdy je jen třeba se více koukat kolem sebe. Přijde doba, kdy bude i černá vdova v naší republice jako doma. Změna klimatu, cestování, to vše může tohoto černého pavouka zavát až na naši zahradu. Určitě je dobré znát jedovaté druhy a vědět, co dělat nebo nedělat při jejich kousnutí. Také je vhodné poučit svá dítka, aby si nikdy s takovým zvířetem nehrála. Někdy si vezmou třeba klacík a šťourají do pavučin nebo je může zaujmout. Je rozhodně dobré se takovému kontaktu vyvarovat.

Anketa

Narazil už někdo z vás na tohoto pavouka ?
Ne, naštěstí jsem se s ním nesetkal/a.
83,7 %
Ano, viděl/a jsem ho ve zmíněném Chorvatsku.
8,2 %
Ano, viděl/a jsem, ale ne v Chorvatsku.
8,1 %
Celkem hlasovalo 282 čtenářů.

Zdroje:

https://zoom.iprima.cz/priroda/cerna-vdova-pavouk

https://zoom.iprima.cz/priroda/cerna-vdova-video-185534

https://cnn.iprima.cz/na-chorvatskem-rabu-lezou-cerne-vdovy-do-bytu-mistni-nemocnice-nemaji-protijed-372915

https://news.refresher.cz/141903-V-Chorvatsku-uz-turiste-natrefili-na-cerne-vdovy-i-v-kempu-Jsou-ve-stanech-ci-umyvarnach-tvrdi-znepokojena-Ceska

https://www.gymberoun.cz/uploads/web_files/dud/dud2013/skaba/cv.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Snova%C4%8Dka_jedovat%C3%A1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz