Hlavní obsah
Zdraví

Polyneuropatie dokáže značně znepříjemnit život nejen cukrovkářům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alternative medicine, www.pixabay.com

Pokud se vám snižuje citlivost nohou nebo rukou či dokonce cítíte brnění, bolest nebo pálení, s největší pravděpodobností se jedná o zákeřnou neuropatii.

Článek

Polyneuropatie má několik druhů podle příčiny onemocnění. Může se projevit diabetikům, lidem s vysokým krevním tlakem, alkoholikům, při autoimunitním onemocnění, při poruchách štítné žlázy, u onemocnění jater a ledvin, po chemoterapii nebo případně nedostatkem vitamínů B a E.

Jde o onemocnění, kde dochází k poškození periferních nervů. To jsou nervy v okrajových částech lidského těla, jako jsou konečky prstů u nohou. U dolních končetin může díky poškození docházet k neschopnosti udržet rovnováhu. To může značně omezovat každodenní činnosti a způsobovat úrazy.

Diagnostika polyneuropatie se provádí na elektromyografu (EMG), kde se zjišťuje rychlost vedení nervem. Vyšetření je bezbolestné. Lékař zavede jehlovou elektrodu do postiženého místa. Jehly jsou menší než klasické jehly, a proto není čeho se bát. Polygraf je opatřen elektrodami, procesorem, zesilovačem a monitorem, kde lékař vyšetření vyhodnocuje. Při cukrovce nebo alkoholismu se diagnostikuje mnohem lépe než například u autoimunitního onemocnění.

Nejefektivnější léčba spočívá v zajištění příčiny. U diabetické polyneuropatii je zásadní udržet glykémii v normálních hodnotách. Což znamená vhodné stravování a dostatek pohybu, který omezí další poškozování nervů.

Pokud se pacient neléčí, mohou nastat komplikace s negativním dopadem na zdraví. Může docházet k ochabování svalstva. Přidávají se potíže s chůzí, nestabilitou a udržením rovnováhy. Pokud se nemoc nechá zajít opravdu daleko, může dojít i k amputaci končetiny.

Pokud už tímto onemocněním trpíte, dbejte na pravidelné kontroly u lékaře. Zaměřte se na zdravý jídelníček a hlídejte si dostatek vitamínů E a B, které mají pozitivní vliv na nervovou soustavu. Pokud máte rádi klasickou kofeinovou kávu, omezte její konzumaci na minimum. Díky obsahu kofeinu, může docházet ke zhoršení neuropatické bolesti. Můžete rehabilitací zlepšovat pohyblivost.

Pokud jste ohrožená skupina a máte příznaky, nečekejte a objednejte se k lékaři. Čím dřív budete problém řešit, tím lépe. A pamatujte, že není za co se stydět.

Čerpala jsem z vlastních zkušeností a ze zdrojů:

https://www.biomag.cz/polyneuropatie/?gad=1&gclid=EAIaIQobChMI-NHt_MLEggMVuZKDBx0iCQkcEAAYASAAEgK83fD_BwE

https://zivotbezbolesti.eu/polyneuropatie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Neuropatie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz