Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Potkani tu byli, jsou a budou. Ničí nám úrodu a jsou přenašeči nebezpečných nemocí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivabalk, www.pixabay.com

Pokud si myslíte, že se vás to netýká, nenechte se mýlit. Žijí všude kolem nás. Dokud je nevidíme, žijeme v blahé nevědomosti, že se nás to netýká. Někomu přijde toto zvířátko roztomilé, jiného dovádí k šílenství.

Článek

Jsem velký milovník přírody a zvířat. Přesto se najdou tvorové, které potkat nemusím. Nevadí mi hadi, ještěrky, ale třeba pavouky nemusím. Kdo mi ale opravdu dokáže vyvolat paniku, to je potkan. Někdo by si mohl položit otázku, proč mi takové milé a roztomilé zvířátko přijde tak odporné? Možná je to jejich ocasem, možná jejich děsivá inteligence, ale rozhodně to je jejich zápach a způsob života.

Potkan obecný (Rattus norvegicus)

Potkan je hlodavec z čeledi myšovití. V naší republice se vyskytuje téměř po celém území, a to i v horských oblastech ve výšce klidně i 1400 m. Jak už to bývá s dovlečením různých živočišných druhů, i potkan se rozšířil po celém světe hlavně kvůli lodní dopravě. Někdo nesprávně potkana zaměňuje s krysou. Krysa je však vzhledově jiná. Potkan díky své schopnosti žít i ve velmi vlhkém prostředí se rozšířil mnohem rychleji a snadněji. Potkani mezi sebou velmi dobře komunikují. Jejich komunikace je jak slyšitelná pouhým lidským uchem, tak na ultrazvukové frekvenci, kterou člověk není schopen zaznamenat.

Jsou to tvorové, kteří preferují noční život. Většinou začínají být aktivní po setmění a končí ráno před rozedněním. Pochopitelně se najdou kolonie, které jsou aktivní i po část dne. Jsou to silně společenská zvířata, žijící ve velkých koloniích, které čítají i několik desítek jedinců. V kolonii panuje silná hierarchie, kterou dodržují. Kolonii vedou alfa jedinci a na posledním místě jsou takzvaní ochutnavači. Jsou to hierarchicky nejníže postavení členi kolonie. Právě oni ochutnávají veškerou potravu jako první. Pokud by tento jedinec sežral například jedovatou návnadu, ostatní se pak návnady nedotknou. Díky tomuto jsou pak schopni se vyhnout jejich likvidaci.

Díky snadnosti získání potravy si velmi oblíbil blízkost lidských obydlí. Pokud si někdo myslí, že potkan žere pouze semena či seno, hodně by se spletl. Potkan je všežravec. Sice jsou jeho hlavní součástí potravy různá semena, ale sežere i zeleninu, ptačí vejce či dokonce jiná zvířata. Pokud nemají dostatek potravy, jsou schopni zaútočit i na zvíře do velikosti králíka.

Foto: Reg Mckenna – riginally posted to Flickr as Wild Rat, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3875126

Potkan

Sama jsem byla překvapena, když nám z ptačí voliéry zmizelo několik ptáčků. Manžel ve voliéře objevil potkaní tunel. Sousedka, která chová indické běžce (druh kachny) měla velmi nepříjemnou zkušenost. Jedna z jejích kachen se schovala pod hromadou dřeva, kde seděla na vejcích. Nechtěla vylézt, ani když byla lákána na oblíbenou potravu. Na vejcích seděla poctivě a ani ve chvíli, kdy ji napadl potkan, který jí začal okusovat nohu, neutekla.

Děsivé je jejich rychlé rozmnožování. Březost samic trvá pouhých 21-24 dní a jedna samice může porodit 4-10 mláďat. Najdou se však samice, které mohou mít ve vrhu až 20 mláďat. Samice mladé kojí zhruba 3 týdny. Ta se rodí slepá a zcela holá. Takovým se pak říká holátka. Srst jim roste postupně a do 14 dnů jsou zcela osrstěná. Už po jednom měsíci jsou mláďata naprosto samostatná a zhruba na dvou až čtyřech měsících jsou pohlavně dospělí. Je to i tím, že jejich délka života je většinou okolo 2-3 let.

Jsou schopni se bez problémů prohlodat i betonem a ničí i pletiva a ani kabel pro ně není problém. V případě ohrožení jsou schopni obratně zaútočit i na člověka. Jejich moč a trus je velmi nepříjemně zapáchající a u některých lidských jedinců může vyvolat potíže s dýcháním či jinou alergickou reakci. Potkani mohou také přenášet různá onemocnění jako je třeba leptospiróza, salmonelóza, tuberkulóza nebo třeba tularemie. K nákaze může dojít pokousáním člověka či kontaminací jídla jejich výkaly. Onemocnění však mohou přenést i blechy či klíšťata, která na hlodavcích parazitovala.

Na zahradách většinou jejich přítomnost odhalíme v záhonech, kde můžeme najít vstupy do jejich tunelů. Vstupy jsou poměrně velké. V případě, že je již kolonie velká, je možné je zahlédnout i během dne. Člověk se může do boje pustit sám, ale vždy je lepší si zavolat firmu, která se specializuje na deratizace a pomůže vám se škůdců zbavit efektivně a správně. Většinou se pokládají speciální stanice, do kterých se umisťuje návnada, která je schválena. Je však třeba si dát pozor na volně pobíhající domácí mazlíčky.

Anketa

Máte na svých zahradách problémy s potkany ?
Ano, letos jsou přemnoženi a bojujeme s nimi.
68,7 %
Ne, naštěstí je letos na zahradě nemáme.
23,2 %
Zahradu naštěstí nemáme, bydlíme v bytě.
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 233 čtenářů.

https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/rats

https://en.wikipedia.org/wiki/Brown_rat

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/mesto-potkani-venkov-maso.A181022_150734_zahranicni_remy

https://www.adera.cz/blog/jake-nemoci-prenaseji-potkani-krysy-a-mysi.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz