Hlavní obsah
Aktuální dění

Povodně jsou strašákem všech, kdo bydlí v blízkosti vodních toků. Bude se rok 2002 opakovat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hans, pixabay.com

Každý, kdo zažil na vlastní kůži povodeň v roce 2002, je nyní v očekávání, zda se tato tragédie bude opakovat. Předpovědi nejsou zcela příznivé a strach lidí roste.

Článek

Jak se říká, před ohněm se schováš, ale před vodou neutečeš. Po předpovědích na příštích pár dní se mnoho lidí chystá na to nejhorší. Ten, kdo má své domovy v blízkosti vodních toků, čelí opět strachu. Budou se opakovat povodně z roku 2002? I když se od té doby hodně lidí poučilo a změnilo bydliště, je mnoho těch, kteří nemají jinou možnost, než v domově setrvat a modlit se, aby už nic takového nepřišlo.

Povodně

Léto roku 2002 se historicky zapsalo do kalendářů všech, kdo byl přímým i nepřímým účastníkem povodní. Zničeny byly desítky domů a mnoho lidí a  zvířat zemřelo. Nikdo tehdy neočekával, že v některých oblastech Čech přijde pětisetletá nebo dokonce tisíciletá voda a smete vše, co jí přijde do cesty. Byla to po roce 1845 nejničivější povodeň. Příčinou byly vytrvalé silné deště. Hladiny řek se rozvodnily a postupně voda začala města zaplavovat.

Když po dvou dnech přestalo pršet, voda začala opadat. Po této vlně záplavy se začalo s úklidem a počítáním škod. Bohužel od meteorologů přišla další špatná zpráva. Blížil se další příliv dešťů. I když po pár dnech déšť ustal a lidé si oddechli, za pár dnů opět začalo pršet a katastrofě se již nedalo vyhnout. Kdo mohl, plnil pytle pískem a stavěl hráze. Někde byly celkem nápomocné, jinde ani to nepomohlo. Půda už neměla schopnost vodu vsakovat a ta odtékala do řek, které nelítostně plnila. Tato druhá vlna byla mnohem silnější a napáchala mnoho škod.

Lidé přišly o své domovy. Někteří z nich neměli ani své nemovitosti pojištěné, protože pojistit nemovitost v záplavové oblasti je snad nemožné. Kdo měl možnost a finance, nemovitost zrekonstruoval. Někomu voda domov zničila zcela a nebylo ani co rekonstruovat. Někdo si klade otázku, proč lidé na takových místech zůstávají dál? Ono není snadné takový pozemek či nemovitost prodat. A kdo nemá možnost koupit jiný domov někde jinde, musí zůstat tam, kde může. Naprosté zoufalství, které si nikdo, kdo nebyl v zasažených lokalitách, asi neumí představit. V té době jsem sama pracovala v prodejně v Karlíně. Slyšela jsem křik lidí, protože viděli z kanálů utíkat velké množství potkanů. Jasná známka toho, že něco přichází. Byla to masa vody. Obrovská.

Pražská zoologická zahrada přišla o 134 zvířat, která uhynula. Zaměstnanci se snažili zachránit všechna zvířata. Mezi nimi byla i ta nebezpečná a času mnoho nebylo. Zaměstnanci však museli zabránit tomu, aby taková zvířata utekla. Tehdy se zcela zaplavil pavilon nosorožců, hrochů, slonů i pavilony velkých šelem. Tehdy se povedlo zachránit sloní samici, ale samec takové štěstí neměl. Tento samec špatně zvládal strach a nebyl na lidskou péči zvyklý. Voda jeho pavilon zcela pohltila a zoo se musela rozhodnout. Kdyby se díky nějaké náhodě povedlo samci uplavat, byl by vystrašený a mohl být velmi nebezpečný. Musel být bohužel utracen, aby se netrápil.

Celá Evropa sledovala lachtana Gastona, kterému se povedlo uniknout. Voda ho unášela až do Německa. Mnoho lidí a záchranářů se snažilo ho dostat z vody, ale neúspěšně. Ve vodě uplaval neuvěřitelných 200 km. Když se konečně nedaleko města Drážďany povedlo Gastona dostat do bezpečí a transportovat zpět do Prahy, o pár dní později zemřel vyčerpáním. Nyní v zoologické zahradě stojí na jeho počest socha.

Nyní hrozí, že by se situace povodní z roku 2002 mohla opakovat. Můžeme jen doufat, že po této zkušenosti na to budou lidé více připravení a pokud přijdou povodně, nebudou tak ničivé. Nikdo by neměl čekat, až jak se bude situace vyvíjet. Pokud jste v záplavové oblasti, zkuste se připravit i na ten nejhorší scénář. Jak se říká „Kdo je připraven, není překvapen“. Lepší udělat zbytečnou práci, než si to následně vyčítat.

Anketa

Pamatujete si povodně z roku 2002 a máte s ní osobní zkušenost?
Ano, bohužel si povodně pamatuji do dnešního dne. Mám osobní zkušenost.
0 %
Ano, povodně si pamatuji, ale naštěstí s nimi nemám osobní zkušenost.
100 %
Bohužel naše rodina nebo přátelé přišly o svůj domov.
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/povodne-2002-prazska-zoo-156607

https://www.denik.cz/z_domova/povodne-1997-2002-vyroci-den-po-dni-zaplavy-14-srpen.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Povode%C5%88_v_%C4%8Cesku_(2002)

Vlastní vzpomínky na tuto událost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz