Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Krokodýl: Prehistorický predátor útočí rychle a jeho sevření je přímo smrtící

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay,www.pexels.com

Za desítky milionů let se téměř nezměnil a pořád zůstává jedním z nejnebezpečnějších zvířat planety. Kvůli své zvláštní kůži je však i komerčně loven pro potěchu lidí.

Článek

Většina lidí se s tímto predátorem ve volné přírodě nikdy nesetkala a nesetká. Určitě by to byl fascinující zážitek, ale byl by to také zážitek plný nebezpečí. Toto prehistorické zvíře zná mnoho lidí hlavně díky filmu „Krokodýl Dundee“ nebo z dokumentů již zesnulého Steva Irwina. Lidé žijící v oblastech, kde se krokodýl vyskytuje, by mohli vyprávět mnoho příběhů ze setkání s tímto obrovským a nebezpečným plazem.

Krokodýli (Crocodilia)

Obratlovci, kteří patří do nadřádu archosaurů a třídy plazů. Vedle krokodýlů patří do této třídy plazů také gaviálové, kajmani a aligátoři. Jsou to masožravá zvířata, která loví vodní živočichy, ale troufnou si i na suchozemská zvířata. Opravdu velcí jedinci dokáží ulovit třeba buvola nebo dokonce napadnout hrocha i člověka. Některé druhy příležitostně nepohrdnou i plody některých stromů. Některé exempláře mohou měřit na délku i přes 6 m. Nicméně většina z nich, které bylo možné měřit dosahují okolo 5,5 metrů.

Tito mohutní plazi vynikají především svojí silou, mohutností a velmi silným ocasem. Jejich kůži pokrývají hranaté šupiny, které se však nepřekrývají. Na ocase a hřbetě mají navíc podložené osteodermy (kostní štítky). Místa na břiše však nepokrývají a díky tomu je tato kůže po usmrcení krokodýla dále komerčně využívána. Určitě každý slyšel o botách z krokodýlí kůže, kabelce nebo peněžence.

I když mají krokodýli mezi prsty malou plovací blánu, k plavání využívají prakticky hlavně svůj silný ocas. Co by chtěl asi každý z nás a u krokodýla k tomu dochází několikrát za život, je výměna zubů. Pokud jsou zuby zničené, nahradí je zuby nové. Své velké zuby využívají k uchycení své kořisti. Potravu jimi nemělní. Kusy masa ze své kořisti vytrhávají. Velmi známé je jejich smrtící točení. Zakousnou se a začnou se velmi rychle a několikrát přetáčet. Tím si kusy masa doslova vykroutí. Následně je vcelku spolknou.

Krokodýli nerodí živá mláďata. Samice klade do předem vyhrabaného hnízda vejce. Své hnízdo pak bedlivě střeží. I když u něj nemusí zrovna být, věřte, že je vždy tak blízko, aby byla schopná ho bránit za cenu svého života. Taková samice je pak velmi nebezpečná a agresivní. Krokodýli mají velmi širokou dorozumívací škálu zvuků. Od signálů zvukových, optických až po pachové. Mláďata vydávají zvuky připomínající zvuky kachen. Někdy mohou až pištět a přivolat tak matku, pokud se cítí ohrožená.

Existuje i druh krokodýla, který nežije pouze ve sladkovodních tocích, a to krokodýl mořský. Tento druh se pohybuje i po souši, ale je schopen velmi dobře plavat v moři a uplavat opravdu velké vzdálenosti. Jejich mláďata se živí hmyzem a postupně loví pulce nebo třeba měkkýše. Dospělci jsou pak schopni ulovit ryby, želvy nebo velké savce. Pokud zaútočí na člověka, většina takových útoků bývá smrtelná.

Někdy se stane zázrak a člověku se podaří útok krokodýla přežít. Takovým příkladem je žena z Indonésie, kterou u říčky pokryté vodními rostlinami napadl krokodýl. Vůbec netušila, že ji krokodýl pozoruje a brousí si na ni své zuby. Zaútočil rychle a nečekaně a ženu stáhnul do vody. Po několika hodinách se ženu podařilo z krokodýlího sevření dostat a skončila s poraněním paže a nohy v nemocnici. Měla obrovské štěstí. Hlavu se jí podařilo držet na hladinou, a to i díky přítomným lidem, kteří se jí tyčí snažili pomoci.

Krokodýli nejsou v dnešní době na listině ohrožených zvířat. Jejich adaptace jim zajistila velkou sílu životaschopnosti. I když dochází k jejich lovu, stále je jejich počet vysoký. Není však snadné uvádět přesné počty. Tohoto dokonalého predátora je možné vidět i v některých českých zoologických zahradách.

Zdroje:

https://www.britannica.com/animal/crocodile-order

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-zena-zazracne-prezila-utok-krokodyla-sviral-ji-hodinu-a-pul-40439513

https://www.stoplusjednicka.cz/nejvetsi-krokodyli-sveta-rekordmani-soucasnosti-i-minulosti

https://cs.wikipedia.org/wiki/Krokod%C3%BDl_nilsk%C3%BD

https://cs.wikipedia.org/wiki/Krokod%C3%BDl_mo%C5%99sk%C3%BD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz