Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Přilétnou a chtějí trochu vaší krve. Nejdou jen tak odehnat a nic na ně neplatí. Seznamte se s ovády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Eric Karits, www.pexels.com

Někdy vůbec nevíte, že si na vaší krvi pochutnal ovád, dokud neucítíte bolest. Jejich kousnutí je bolestivé a mnohdy způsobuje nepříjemný otok a červené zabarvení kůže.

Článek

Chystáte se na procházku do lesa nebo si sednout na břeh rybníku? Pak musíte být připraveni, že se potkáte s tímto žíznivým dvoukřídlým hmyzem. Je to velmi vytrvalý a rychlý letec. Někdy se s nimi můžeme setkat i na zahradě svého domu, kde si chceme užívat radovánky u bazénu. Ovádi neutočí jen na nás, ale vyskytují se velmi často tam, kde jsou hospodářská zvířata. I pro ně je kousnutí velmi bolestivé a nepříjemné. V naší republice žije přibližně 60 druhů a na celém světě přibližně okolo 4500 druhů.

Tento hmyz je brán jako škůdce, a to, i když patří mezi opylovače. Škůdce je to hlavně z důvodu, že přenáší mnoho nemocí. Asi nejznámější je tularémie, u které je možný i přenos mezi králíky a lidmi. Další známou nemocí je pak infekční koňská anémie. Přenáší také vlasovce oční a některé druhy prvoků jako jsou trypanozomy. U některých zvířat, která napadne i více ovádů, se může stát, že následkem větší ztráty krve uhynou. Svoji oběť si vybírají díky vyzařovanému teplu a také díky infračervenému záření.

Ováda není snadné odehnat. Pokud si vybere svůj cíl, jen tak se nevzdává. Nemá tedy moc smysl snažit se ho máváním odhánět. Bohužel proti němu většinou nepomáhají ani repelenty určené k jejich odpuzení. Asi nejvíc o nich mohou hovořit majitelé a jezdci na koních. Ať se snaží svá zvířata před kousanci chránit, většinou pomůžou pouze různé ochranné deky proti hmyzu. Většinu repelentních přípravků zvíře vypotí. V lese nedají pokoj a neustále vás pronásledují, dokud si alespoň trochu necucnou. Místo po kousnutí je určitě dobré pořádně vydezinfikovat. Rok 2012 byl jedním z nejhorších roků, co se množství ovádů týče. Největší problém měla Vysočina a jižní část republiky.

Všechny kousance, které utrpíme nebo utrpí zvířata, jsou od samiček ovádů. Ty potřebují krev k tomu, aby se mohly dál rozmnožovat. Samci kusadla nemají. Samice pak v blízkosti vody naklade vajíčka. V larválním stádiu pak zůstávají přibližně 1-2 roky. Zajímavé je, že dospělci žijí pouhých pár dní. I za tu dobu se však dokáží řádně naotravovat své okolí. I když si můžeme říct, že je tento hmyz zbytečný, je potravou pro mnoho ptáků. Občas si na nich pochutnají také kutilky. Já osobně bych se bez tohoto druhu klidně obešla. Pokud máte nějaké osvědčené triky, jak ovády odehnat, podělte se o ně, ať ti, co s nimi každý rok bojují, mají alespoň chvilku klid.

Anketa

Už vás někdy kousl ovád?
Ano, každý rok, většinou u vody.
84 %
Ano, každý rok, většinou v lese.
12,8 %
Naštěstí ne.
3,2 %
Celkem hlasovalo 219 čtenářů.

Zdroj:

https://www.idnes.cz/hobby/domov/repelenty-bez-chemie.A170817_172148_hobby-domov_brv

https://www.ireceptar.cz/zahrada/obtizni-ovadi-vite-jak-s-nimi-zatocit.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ov%C3%A1dovit%C3%AD#Klasifikace

https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/ovadi-se-premnozili.A120711_1802232_hobby-mazlicci_bma

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Štípance

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz