Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Prstýnek, náramek nebo živý tvor? Kruhochvost je ještěr, který může připomínat bájného ouroborose

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Handré Basson - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40957026

V přírodě se vyskytuje tolik zvláštních tvorů, kteří ani zdánlivě zvíře nepřipomínají. Jsou vybaveni úžasnou schopností maskování a odrážení útoků nepřítele.

Článek

Když se procházíme přírodou či plaveme ve vodách, ani netušíme že jsme sledováni. Může to být větvička stromu, kámen ležící na dně moře či jen kus něčeho, co připomíná dřevo. Některá zvířata svoje maskování či ochranu neustále vylepšují. Jedním takovým zvířetem je ještěr, který při své ochraně působí jako bájný ouroboros. Pojďme se na kruhochvosta, který připomíná draka či bájného tvora, podívat trochu podrobněji.

Kruhochvost štítnatý (Cordylus cataphractus)

Jedná se o endemického ještěra, žijícího v pouštích západního pobřeží Jižní Afriky. Někdy se mu přezdívá pásovec nebo zlatý ještěr. Většinou dorůstá do 20 cm, což ho neřadí mezi velké ještěry. Tělo má zbarvené od světle po tmavě hnědou, s nažloutlým podbřiškem. Tělo celkově připomíná prehistorického tvora. Jedná se o denního ještěra, který se často ukrývá ve štěrbinách skal.

Kruhochvost je velmi sociální zvíře a není neobvyklé, že žije ve skupinách, které mohou čítat 30-60 jedinců. Samci kruhochvostů jsou známi silným teritoriálním chováním. Díky němu jsou schopni si uhájit své území a bojovat o přízeň samic. Ještěr se postupně velmi dobře adaptoval proti útokům predátorů. Pokud se cítí ohrožen nebo se něčeho lekne, poměrně rychle se stočí do klubíčka a tlamou si chytne ocas. Díky jeho ostnům na ocase a tvrdým, tlustým šupinám na zádech, je velmi dobře chráněn před útokem predátorů. V zajetí většinou o svůj dokonalý trik ochrany přijdou.

Ouroboros - symbol, který zobrazoval draka nebo hada, držící svůj vlastní ocas. Tento symbol znázorňoval cyklus života, smrti nebo také znovuzrození. Některá náboženství tento symbol vykládala jako znak plodnosti.

Hlavní složkou potravy kruhochvostů jsou bezobratlí, nejčastěji pak pavouci, termiti a různé druhy hmyzu. Nepohrdnou však ani rostlinnou složkou. Při lovu jsou velmi obratní a úspěšní. Pokud jsou chováni v zajetí, bez větších problémů přijímají například cvrčky. Samice jsou vejcoživorodé, což znamená, že se vejce vyvíjí v matčině těle, což je velmi účinná ochrana. Mláďata se líhnou před vlastním porodem. Mohou se však líhnout i po něm či v jeho průběhu. Samice kruhochvosta rodí jedna nebo dvě mláďata. Běžnou praxí je, že si samice dává poměrně dlouhou pauzu pro další rozmnožování, a to až rok.

Zajímavostí je, že samice někdy krmí svá mláďata, což není u ještěrů zcela běžné.

Kruhochvosti jsou klasifikováni jako téměř ohrožený druh. Poměrně často bylo možné tyto ještěry zakoupit v obchodech pro zvířata. Většinou se jednalo o zvířata z volné přírody a tím docházelo k likvidaci této populace. Nyní jsou ale chráněni a takové jednání je nezákonné. Zvířata také ohrožují změny klimatu, které mají vliv i na dostupnost jejich přirozené potravy. Velký podíl mohou mít také požáry, které přírodu silně devastují.

Zdroje:

https://www.abicko.cz/clanek/casopis-abc/3818/trnite-jesterky.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vejco%C5%BEivorodost

https://en.wikipedia.org/wiki/Ouroboros

https://en.wikipedia.org/wiki/Armadillo_girdled_lizard

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kruhochvost_%C5%A1t%C3%ADtnat%C3%BD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz