Hlavní obsah
Aktuální dění

Rakouský sexuální deviant a tyran Josef Fritzl bude možná propuštěn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Enrico Hänel, www.pexels.com

Případ, který šokoval celý svět. Sexuální deviant Fritzl, který celých 24 let věznil a znásilňoval vlastní dceru, bude pravděpodobně propuštěn.

Článek

V Rakousku je případ známý pod názvem „Kauza Amstetten“, častěji pak také „Kauza Fritzl.“ Takto byl označovaný případ rakouské policie, která v roce 2008 zatkla třiasedmdesátiletého sexuálního devianta Josefa Fritzla. Despotický, násilnický a duševně nemocný člověk, který spáchal obrovské zvěrstvo.

Josef Fritzl se narodil 9.4.1935 ve městě Amstetten, kde vyrůstal v době nacismu. Nacismus ho dle jeho slov v té době velmi ovlivnil. Jeho otec Fritzlovu matku bil a opustil ji, když byly Fritzlovi pouhé čtyři roky. Jeho matka byla velmi silná žena. Často svého syna však mlátila. Ve škole byl o dva roky starší než jeho spolužáci. Dle jeho okolí byl ale kamarádský. Během let úspěšně vystudoval a získal titul inženýra v oboru elektrotechnika. Později byl zaměstnán ve společnosti VÖEST, která byla ocelářským koncernem se sídlem v Linci.

V době svého mládí měl několik milostných zkušeností. Pak poznal jednu dívku, která se jmenovala Rosemarie. Byla hodná, klidná a celkem tichá. Bláznivě se do něj zamilovala. Po roční známosti s Rosemarie se s ní v jeho jednadvaceti letech oženil. Rosemarie bylo pouhých sedmnáct let. Zplodil s ní dva syny a pět dcer. Již v roce 1967 byl obviněn a odsouzen za znásilnění 21leté ženy. Za tento čin si odseděl z 18měsíčního trestu pouhých 12 měsíců. Po krátké době však přepadl další ženu, která se vracela z továrny, kde pracovala. Žena se však velmi bránila a naštěstí ke znásilnění nedošlo.

Nějakou dobu po jeho propuštění se vrátil domů. Jeho manželka Rosemarie byla velmi zaslepená láskou a vše mu odpustila. Fritzl začal pracovat pro firmu zabývající se stavebním materiálem. Ve firmě dlouho nevydržel a později se stal obchodníkem. V roce 1973, kdy byl Fritzl již úspěšným podnikatelem, koupil penzion. Při této práci jezdil po celém Rakousku. V roce 1995 odešel Fritzl do důchodu. Manželce žádné peníze nedával. Vše si musela odpracovat. Tady se již začal projevovat jako tyran a despota. Své ženě začal vyhrožovat, že pokud nebude dělat co on chce, tak ji zamkne a nikam nepustí.

V roce 1966 se jim narodila dcera Elisabeth. Byla to velmi tichá a stydlivá holčička. Už odmala ji neměl Fritzl rád a často ji bil. V jejích šestnácti letech ji Fritzl měl za velkou „potížistku“. Dle výpovědi Elisabeth ji její otec zneužíval už od jejích jedenácti let. Elisabeth se rozhodla v roce 1983 utéct z domova. Odjela do Vídně, kde ji ale bohužel i s její kamarádkou zatkla policie. Fritzl si pro ni osobně do Vídně přijel. Bylo to naposled, co se s kamarádkou viděla. I když se její kamarádka snažila Elisabeth navštívit, nikdy ji Fritzl dál nepustil. Vždy ji z domu surově vyhodil se slovy, ať už se tam nevrací.

Dle slov Fritzla se Elisabeth stýkala s podivnou partou lidí a několikrát se pokusila znovu utéct. Někdy mezi lety 1981 a 1982 začal Fritzl přemýšlet o úpravách v domě, kde by se jedna místnost přestavěla na celu. Tam by mohl svoji dceru zavřít a chránit ji před okolím, jak svůj čin později obhajoval. Fritzl si zažádal o povolení k přestavbě sklepa v domě v Amstettenu a ta mu byla v roce 1983 schválena. Vše si navrhnul sám a jeho návrhy pak nic netušíc zrealizoval jeho člen rodiny, který byl ženatý se sestrou Rosemarie.

Elisabeth ale najednou v srpnu roku 1984 beze stopy zmizela. Fritzl ji omámil éterem a uvěznil ji v nově vybudované cele, ve sklepě svého domu. Fritzl prohlásil, že si byl vědom, že to, co dělá není správné a že se to Elisabeth nelíbí. Ta myšlenka a touha ochutnat zakázané ovoce pro něj však byla silnější. Svoji dceru připoutal řetězy a pouštěl ji, jen když se na ní dopouštěl sexuálního násilí. Všem ve svém okolí začal namlouvat, že se Elisabeth dala k nějaké šílené sektě. Donutil ji napsat dopis, kde vše sama popsala. On sám pak dopis poslal poštou, aby to vypadalo věrohodně.

Soused, který bydlel přímo nad sklepem, kde byla Elisabeth vězněná, vypovídal, že každý v okolí mluvil o tom, že se přidala k nějaké sektě. Všichni nájemníci měli od Fritzla zákaz chodit do sklepních prostor a na zahradu. Nikdo nesměl nikde v okolí domu fotit. Pokud někdo pravidla porušil, Fritzl neváhal a okamžitě takového člověka vystěhoval. Nikdo netušil, že se ve sklepě něco děje. Fritzl každého varoval, že je sklep pod elektrickým proudem a že nechce, aby si někdo ublížil či zemřel. Stejnou informaci dal Elisabeth. Ta se ze strachu nepokoušela z cely utéct.

V roce 1993 se před domem najednou objevil košík a v něm byla devítiměsíční holčička. Jmenovala se Lisa a byla to dcera Elisabeth a Fritzla. Byl u ní dopis, že se o ni Elisabeth nemůže starat. Napsala také, že se má dobře a že ji nemají hledat. O Lisu se pochopitelně Rosemarie postarala. O rok později se u dveří opět objevilo dítě. Zase holčička, která se jmenovala Monika. A dalším dítětem byl chlapec, Alex. Sám Fritzl si přátelům stěžoval, že má u dveří další dítě. Sousedé zatím neměli vůbec žádné podezření, že se ve sklepě něco děje. Elisabeth byla dál a dál zneužívána.

Jeden ze sousedů si začal stěžovat, že slyší časté bouchání ze sklepa. Fritzl to odůvodňoval tím, že rámus způsobuje nově nainstalované topení. Pro souseda to bylo těžko uvěřitelné, ale dál to neřešil. Nic podezřelého nikdo neviděl. V roce 1996 Elisabeth porodila další děti. Byla to dvojčata, chlapeček Alexandr a druhý chlapec se jmenoval Michael. Ten bohužel jen tři dny po narození zemřel. Podle výpovědi Elisabeth, Fritzl tělíčko malého Michaela spálil v kotli. Popel měl pak rozprášit na zahradě u svého domu.

V době, kdy odjel Fritzl se svým kamarádem na dovolenou, si jeho kamarád při nákupu na trhu všimnul, že vybírá šaty pro ženu. Vypadalo to, že dal na jeho rady, že má něco koupit své ženě Rosemarie, ale velikost šatů její velikosti neodpovídala. Když si Fritzl uvědomil, že ho přítel nahrává, okamžitě mu to zakázal. Po příjezdu zpátky Fritzl pozval přítele na návštěvu. Ten uviděl Alexe a z jeho podobnosti s Josefem F. si ihned dělal legraci. Ten se jen smál a snažil se odvést pozornost jinam.

V roce 2008 byl v Amstettenu karneval. V té době ale byla první dcera Elisabeth a Josefa F. vážně nemocná. Upadala neustále do bezvědomí a měla křečovité záchvaty. Elisabeth neustále prosila Fritzla, aby ji pustil k lékaři. Ten ale nebyl schopný se rozhodnout, zda ji má pustit. Nakonec donutil Elisabeth napsat dopis, který předá v nemocnici, kam svoji vyhublou dceru odveze. V dopise stálo, že její dcera ještě nikdy nebyla v nemocnici a že se bojí lidí. Dále v něm bylo uvedeno, že v případě potřeby jim pomůže její otec.

V nemocnici však lékaři začali řešit, kdo je ona mladá dívka, která nemá žádné lékařské záznamy. Fritzl se začal do odpovědí zamotávat a nakonec vyšla pravda najevo. Dne 19.4. 2008 vpadla policie do sklepa a objevila něco, co nikdo nedokázal pochopit. Fritzl byl zatčen. Tyran byl 16.3.2009 předveden před soud, kde byl obviněn ze znásilnění, incestu, uvěznění, otroctví, omezování svobody a zabití malého Michaela. Byl odsouzen na doživotí. Jeho žena Rosemarie prý nikdy nic netušila a byla celou situací kolem jejího muže zdrcena. Okolí mělo však pochybnosti, zda je vůbec možné, že neměla jediné podezření.

Nyní dle psychiatrické zprávy trpí Fritzl demencí a není pro své okolí nebezpečný. Soud tak může rozhodnout o jeho přemístění do normálního vězení. V současnosti je Fritzl, který si již změnil jméno, držen ve věznici se zvýšenou ostrahou pro duševně narušené pachatele. Podle právničky Wagnerové si Josef F. uvědomuje, co své rodině způsobil a svých činů lituje. Mluví se o tom, že by mohl být propuštěn a převezen do pečovatelského domu.

Tento příběh byl opravdu jedním z nejhorších v historii Rakouska. Nemocný, despotický a násilnický člověk zničil několik životů, a způsobil tak velké trauma celé své rodině i jejímu blízkému okolí.

Anketa

Znáte tento případ a sledovali jste ho?
Ano, byl to otřesný případ.
100 %
Ne, vůbec o něm nevím.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11988353/Horror-home-Austrian-rapist-Josef-Fritzl-split-flats-rented-young-people.html?fbclid=IwAR25__GuHif0PDDGn8JwNnCYiUszXVfF8zCF3Hk5bUV6Z99bwJlAjL5HGIQ

https://www.bbc.com/news/world-europe-67989191

https://dokumenty.tv/josef-fritzl-pribeh-zrudy-dokument/

https://g.cz/nelidske-monstrum-josef-fritzl-ctvrt-stoleti-ve-sklepe-drzel-a-znasilnoval-svou-dceru-jejich-spolecne-deti-mucil/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kauza_Amstetten

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz