Hlavní obsah
Zdraví

Rakovina tlustého střeva není strašákem pouze seniorů! Postihuje i mladší ročníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mart Production, www.pexels.com

Nádorová onemocnění známe hlavně pod strašidelným názvem „rakovina“ a ta může postihnout kohokoliv. Nevybírá si pouze starší ročníky. Rakovinou může onemocnět i mladý člověk, nebo dokonce dítě.

Článek

Nádorovité onemocnění je jedním z nejčastějších onemocnění, které jsou příčinou úmrtí. Jedná se o skupinu různých chorob, které kvůli mutaci některých skupin buněk nekontrolovatelně rostou a poškozují i okolní orgány. Některá agresivní bujení mohou přivodit fatální následky. Asi nejhorší je leukémie a rakovina slinivky břišní.

Většina příčin vzniku rakoviny je hromadění faktorů, které způsobují oslabení vlastního obranného systému těla, které pak nedokáže správně fungovat. Příčinou může být však i dědičnost. Rakovinné buňky má v sobě každý člověk. Pokud se ale u někoho hroutí imunitní systém, tělo nemá sílu bojovat a rakovinné buňky mají prostor k růstu.

Potencionální spouštěč může být v podstatě cokoliv. Často se zmiňuje, že vliv na vznik rakoviny může mít kouření, elektromagnetické záření či chronické infekce. Nádory jsou samostatně rostoucí soubory buněk. Někdy v nich ale z mnoha příčin může dojít ke změnám, které změní jejich genetický kód. Když se toto stane, kontrolní systém přestává fungovat. Buňky se začnou nekontrolovatelně dělit kvůli chybnému signálu. Začne vznikat masa buněk, ze které se vytvoří nádor zhoubný, nebo nezhoubný.

Zhoubné nádory -maligní

  • prorůstají do okolních tkání
  • napadají orgány (metastáze)
  • cílem buněk je přežít
  • nutnost urychleně nádor odstranit
  • někdy je nutné odstranit i orgán, v němž nádor roste

Nezhoubné nádory -benigní

  • ohraničené buňky, které nemají snahu se dál dělit
  • zpravidla neohrožuje život
  • může však utlačovat okolní tkáně a orgány

Některé druhy rakoviny a jejich příznaky:

Rakovina slinivky břišní

Je to jedna z nejzákeřnějších forem rakoviny a zatím neexistuje vyšetření, které by dokázalo toto onemocnění včas odhalit. Má většinou rychlý průběh a projevuje se až v pokročilé fázi. Její příznaky bývají bolesti zad, nechutenství, nevolnost, bolest v nadbřišku, váhový úbytek, zežloutnutí kůže a sliznic, konzistence, barva stolice a někdy i zánět žil.

Rakovina prsu

Může se projevit v různých tkáních, avšak nejčastěji se objevuje v oblasti mlékovodů a lobulárních laloků. Většinou si ženy vůbec nevšimnou, že je nějaký problém. Zjistí problém, když si nahmatají bulku nebo když jim zatvrdne prso, změní tvar, velikost či má netypický tvar. Můžou se objevit změny na kůži dvorce nebo bradavky. Často se mluví o vpáčení bradavky a jejím odlupování. V pokročilejší fázi pociťují ženy bolest prsou a mají zvětšené uzliny v podpaží nebo krvavý výtok z bradavky.

Rakovina tlustého střeva

Toto onkologické onemocnění má po celé Evropě největší úmrtnost. U tohoto onemocnění jsou příznaky snadno zaměnitelné s problémy s trávením. Často se střídají průjmy se zácpou. Člověk se často nadýmá, bolí ho břicho a má pocit neúplného vyprázdnění a může se objevit krev ve stolici. Někdy se mohou objevit křeče, pocit plnosti, zvracení a častá únava. U této rakoviny je velmi nutné zahájit léčbu co možná nejdříve.

Tato zákeřná nemoc postihuje i kosti, krev, mozek, plíce, jazyk, krk, mandle, hrtan, jícen, ledviny a u žen často děložní čípek, vaječníky a dělohu a další orgány. Je nezbytně důležité si všímat signálů, které naše tělo vysílá. Bohužel stále lidé přicházejí pozdě. Doktory posouvají nebo dokonce své potíže ignorují. Pokud mají mít lékaři šanci vás vyléčit, nesmíte je jako lékaře ignorovat a obrátit se na ně i v případě, že si myslíte, že to není nic vážného.

Anketa

Máte ve svém okolí někoho, kdo s tímto zákeřným onemocněním bojuje?
Ano, člen rodiny s tímto onemocněním bojuje a úspěšně.
0 %
Ano, mám známou/ého, který se vyléčil.
100 %
Ano, ale bohužel onemocnění i po léčbě podlehl.
0 %
Ano, ale bohužel se na onemocnění přišlo příliš pozdě.
0 %
Ne, nikoho takového ve svém okolí nemám.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/prif/ps13/genotox/web/pages/01_nador.html

https://www.wikiskripta.eu/w/N%C3%A1dory

https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/rakovina-popis-jednotlive-druhy-a-jejich-priznaky/

https://www.lf.upol.cz/fileadmin/userdata/LF/hippokratuv_dum/obory/Onkologie/Vznik_a_vyvoj_nadoroveho_onemocneni.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz