Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Roztomilý klokan, nebo agresivní a nebezpečné zvíře?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pen_Ash, www.pixabay.com

Když se řekne klokan, tak si spousta z nás vybaví milého, roztomilého a kamarádského klokana jménem Skippy. Jsou to hlavně filmy a seriály, které nám někdy tvoří ne zcela pravdivý obrázek o daném zvířeti. Ne vše je ale tak, jak se zdá.

Článek

Zachráněné roztomilé mládě nikdy nebudí respekt nebo obavu a představa, že z takového „roztomilce“ vyroste nebezpečné zvíře, je přece nemyslitelná. Dost často je ale pravdivá. Divoká zvířata, která jsou od mláděte zvyklá na člověka, mohou být v jistém ohledu více ochočená, ale pořád v sobě mají jistou divokost, na kterou by člověk nikdy neměl zapomínat. Pořád se jedná o zvíře, které komunikuje a chová se jinak než člověk. I když máme pocit, že nám zvíře rozumí, tak to neznamená, že nemůže zaútočit.

Klokanovití

Těchto roztomilých vačnatců existuje kolem 54 druhů. Jejich domovinou je Austrálie, Tasmánie, Nová Guinea a její blízké ostrovy. Klokan je endemit, což znamená, že se vyskytuje pouze na určitém vymezeném území a nikde jinde. Výjimku tvoří zoologické zahrady a různé záchranné stanice, které se mohou vyskytovat i jinde po světě. Jeden z druhu, klokan rudokrký, byl však do severní a střední Evropy vysazen uměle.

Asi nejtypičtější pro klokany je jejich poskakování, dlouhý silný ocas a poměrně dost svalnaté tělo. Jejich lebka je celkem dlouhá, ale zároveň úzká. Říká se jim také ploskochodci. Svůj svalnatý ocas používají hlavně k balancování a stabilizaci. Často je vidět, jak se o svůj ocas opírají, když jsou v zápalu boje a vykopávají své zadní končetiny dopředu s cílem zasáhnout protivníka.

Jejich hlavní složku potravy tvoří bylinky, tráva, kapradí, listy, výhonky, ale i lesní plody. I když mají 8 stoliček, klokan používá jen přední. Jejich obrovskou výhodou je, že když jsou zuby silně opotřebované, nahradí je zuby nové. Zvláštností je, že všechny druhy klokanů umí potravu přežvykovat. Většinou se pasou v menších skupinkách. Za potravou jsou schopni putovat klidně i 100 km.

Zrození malého klokánka je asi nejzajímavějším procesem ve zvířecí říši. Samice má dvě dělohy a dvě pochvy. I z toho důvodu má samec penis, který je rozeklaný, aby mohl semeno zavést do obou pochev. Mládě klokana se narodí nevyvinuté. Je slepé, holé, nemá zadní končetiny a celkově vůbec nepřipomíná mládě klokana. Jen díky svým smyslům se musí vyšplhat k vaku, najít mléčnou žlázu a přisát se. Koutky mu následně dostatečně ztvrdnou a tak se bez problému udrží na bradavce. Bradavky má samice celkem čtyři a každá obsahuje jinak výživné mléko.

Mládě ve vaku postupně roste, začne koukat, slyší, postaví se mu uši a jeho kůži pokryje dostatek srsti. Někdy kolem 7. měsíce věku vykoukne z vaku a začne ochutnávat trávu. Když se odváží vylézt a následně se chce do vaku vrátit, musí do něj lézt hlavou napřed. Pak se v něm musí přetočit. Někdy kolem jednoho roku se již pase a do vaku již neleze. Pouze chodí cucat mléko. S matkou většinou zůstávají do dvou let.

Klokani mohou působit roztomile, ale jsou to velmi silná zvířata, která dokáží velmi snadno ublížit. Jsou případy, kdy se klokan postaví i silnému muži. Pak se z něj stává takový zvířecí boxer. Jeho silné výpady, kdy se zapře o ocas a vykopne zadní nohy, jsou velmi nebezpečné. Síla, kterou vykopnou, je obrovská. Přední nohy používá k obraně také. Člověk se může bránit pouze tím, že se mu postaví. Utíkat nemá smysl, klokan je velmi rychlý. Ideální je bránit se a snažit se mu uštědřit nějakou tu ránu.

Útoků klokanů, kdy dojde k úmrtí, je velmi málo. Většina napadených přežije. Nejnebezpečnější je, pokud potkáte samce, který má kolem sebe říjné samice. Všechny okolo pak bere jako potenciální konkurenci a svoji agresi neváhá projevit. Nebezpečné mohou být také samice s mláďaty. Smrtelný případ se stal v roce 2022, kdy jeden muž v Austrálii choval divokého klokana jako domácího mazlíčka. Samec na něj však zaútočil. Když ho jeho příbuzný našel, ihned zavolal záchranku. Nicméně problém nastal, když je agresivní samec ke zraněnému muži nepustil. Nakonec musel být klokan odstřelen. Bohužel muže se nepodařilo zachránit. Někdy klokani útočí i na domácí mazlíčky. Mohou jim vážně ublížit.

U nás asi nejběžněji chovaným klokanem je nejznámější klokan Bennetův, který je poddruhem klokana rudokrkého. Jsou to většinou odolná zvířata, která nejsou tak náročná na chov. I když jich je většina klidných, i mezi nimi se mohou vyskytnout dominantní jedinci, kteří mohou zkoušet svoji sílu. Vždy je nutné být opatrný a ke zvířeti přistupovat s respektem.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Klokanovit%C3%AD

https://www.newsweek.com/kangaroo-attacks-man-australia-headlock-1832348

https://eu.usatoday.com/story/news/world/2022/09/13/kangaroo-kills-man-blocks-medics-australia-death/10364378002/

https://en.wikipedia.org/wiki/Kangaroo

https://cs.wikipedia.org/wiki/Klokan_Bennett%C5%AFv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz