Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sérioví vrazi. Jsou skutečně takoví, jak bývají popisováni?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kellepics, www.pixabay.com

Knihy či filmy, kde je hlavní postavou sériový vrah, většinou tuto postavu líčí jako vysoce inteligentního pachatele, kterého není snadné dopadnout.

Článek

I já sama jsem velmi náruživý čtenář a přečetla jsem nespočet kriminálních knih, kde je pachatel sériový vrah. Viděla jsem mnoho filmů a dokumentů o tomto typu vraha. Člověk si díky tomu utvoří představu, jaký takový vrah je. Představa je ale jedna věc a realita věc druhá. Ten, kdo se více zabývá psychologií ví, že vše je mnohem složitější, než se zdá.

Za sériovou vraždu je považováno spáchání série dvou či více vražd, jedním nebo více pachateli. Vraždy jsou spáchány na různých místech a v různém čase. To se liší od masové vraždy, které je spáchána na jednom místě a je v ní více obětí najednou. Většina sériových vrahů má mezi vraždami časovou periodu, kdy si rozmýšlí další čin. V tomto čase také dochází ke zklidnění emocí.

Při první tvorbě profilu sériového vraha se ve většině případů uvádí, že se jedná o muže, bělocha. Je to způsobeno především tím, že statisticky je procento spáchaných vražd mužem bělochem nejvyšší. Další v řadě jsou většinou muži jiné barvy pleti. Pochopitelně i ženy mohou být sériovým vrahem, ale je jich mnohem méně.

Hodně častým tvrzením je, že sériový vrah je génius a jeho zločiny jsou vysoce promyšlené. Toto ale nejde zobecňovat. Faktorů, které toto ovlivňují, je celá řada. Studie inteligence sériového vraha, která byla prováděna v USA na 171 pachatelích ukázala, že jejich IQ je srovnatelné s běžnou populací. Hodnoty se rozcházely u dvou typů vrahů, a to organizovaného (průměrné IQ 113,9) a neorganizovaného (průměrné IQ 98,7). Častým omylem je tvrzení, že sériový vrah je podivín a samotář. Mnoho z nich ale žilo v manželství a mnoho z nich mělo i děti. Na první pohled by do nich nikdo neřekl, že se jedná o sériového vraha.

Neorganizovaný vrah

Jeho dětství nebylo úplně příjemné. Většinou byl obětí psychického a emocionálního týrání. Otec byl přítomen jen výjimečně nebo zcela chyběl. Většinou měl jeho otec potíže mít stabilní zaměstnání. Rodinné vztahy byly většinou velmi rozporuplné.

Jako osobnost je tento vrah obvykle nenápadný a nepříliš důvěryhodný. Má za sebou základní vzdělání nebo nedokončenou střední školu. Ve vztazích nenavazuje kontakt a nejeví zájem o seznámení. Díky tomu většinou žije sám. Sociálně si je velmi nejistý. Co se týče zaměstnání, má většinou velký problém si práci udržet a často ji střídá. Manuálně je velmi nezručný.

V domácnosti většinou tento člověk uklízí minimálně a má špatné hygienické návyky. Nezajímají ho sdělovací prostředky. Většinou žije a pracuje v blízkosti spáchaných vražd. Jako dopravní prostředek používá velmi staré, ošuntělé vozidlo nebo dodávku. Doma může mít připravenou skrýš.

Jako vrah je většinou aktivní v noci. Své činy neplánuje a jedná dost impulzivně. Jeho touha vraždit přichází nečekaně. Oběť si obvykle představuje, ale s absencí konverzace. Na místo činu se zpravidla nevrací, nezajímá ho a stejně tak ho nezajímají zprávy či policie.

Když je tento pachatel odhalen, většina sousedů prohlásí „jo tenhle, no ten byl takový divný“. Moc ho neznají, protože s okolním světem nekomunikuje. Většinou si vybírá submisivní oběti. Nijak s nimi nekomunikuje. Své oběti většinou uškrtí nebo něčím ubije. Pokud dojde ke znásilnění, tak většinou před smrtí oběti. Tělo pak nemaskuje ani nikam nestěhuje. Neřeší, zda jsou na místě činu nějaké stopy či důkazy.

Organizovaný vrah

Na rozdíl od prvního typu vraha je zde v dětství otec přítomen a většinou má i stabilní zaměstnání. Rodinné vztahy jsou nenávistné a v dětství byl vrah obětí fyzického týrání.

Jako osobnost je charismatický, důvěryhodný a pohledný. Většinou má dokončenou střední školu nebo dokonce univerzitu. Ve vztazích je na tom o dost lépe. Většinou mu nedělá problém navázat vztah. Rád komunikuje a seznamuje se. Mnohdy žije v partnerském vztahu či v manželském i s dětmi. Je právně i sociálně způsobilý, manuálně zručný a raději volí řemeslné povolání.

Tento vrah v domácnosti funguje velmi dobře. Má rád pořádek a sám uklízí. Má velmi dobré hygienické návyky. Za zaměstnáním se mnohdy stěhuje nebo volí zaměstnání na cestách. K tomu většinou používá reprezentativní automobil, někdy sportovního typu.

Jako vrah je většinou aktivní přes den. Jedná většinou s rozvahou a své činy plánuje. Je zdrženlivý a umí se velmi dobře ovládat. Obvykle má potřebu s obětí při činu komunikovat. Na místo činu se vrací a rád sleduje práci policie. Své činy velmi rád pozoruje v médiích. Celkově jeví zájem o policejní činnost a není výjimkou, že se k policii hlásí.

Pokud policie dopadne tohoto vraha, většina sousedů i přátel je v šoku, že je to právě on. On je přece tak milý člověk, který má rodinu. Je to účastník oslav a pikniků, který nekazí zábavu. V jeho případě je to ovšem vše strojené a plánované. Je to velký narcista, který se stará o svůj zevnějšek. Ve skutečnosti se jedná o člověka bez soucitu, bez emocí, bez zájmu o život druhých. Své oběti většinou sleduje a mnohdy jsou typově podobné jeho matce nebo první milence. Většinou svoji oběť unese. Místo činu, kde je vražda spáchána, je předem vybráno. Tělo je většinou odklizeno zcela jinam. Vrací se na místo činu, aby zahladil stopy a pořádně po sobě uklidil. Pokud dochází k sexuálnímu útoku, tak mnohdy až po smrti oběti. Není u něj výjimkou, že svoji oběť rozřeže a každou část těla odklidí na jiné místo.

Někdy se ale stává, že vrazi tyto dva typy kombinují a tím ztěžují práci vyšetřovatelů. Přesto se vyšetřovatelům poměrně dobře dařilo vrahy najít a odsoudit. Bohužel u některých to trvalo dlouhou dobu a padlo jim za oběť mnoho lidí. Sérioví vrazi jsou po celém světě. Žádné místo není výjimkou.

Zdroje:

Psychologie sériových vrahů, Andrej Drbohlav

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz