Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Škvor: Vleze nám do ucha, prokousne bubínek a naklade vajíčka. Je to mýtus, či pravda?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: MelaniMarfeld, www.pixabay.com

Škvor obecný je jeden z mnoha nejodpudivějších hmyzích druhů vůbec. Jen pohled na něj nahání husí kůži. Jinak ovšem budou mluvit milovníci hmyzu, pro které bude svým způsobem zajímavým tvorem.

Článek

Asi nebudu jediná, kdo již v útlém věku slyšel příběhy o škvorech. Vleze nám do ucha, prokousne bubínek, naklade vajíčka a doputuje až do mozku. Těžko říct, zda se tato informace začala šířit poté, co se údajně dostal do ucha jedné malé dívce, která spala. Bubínek ji však neprokousl a vajíčka nenakladl. Nicméně v některých zemí je jeho překlad něco jako „ušní červ“. Čili taková informace neputovala pouze naší republikou.

Ten kdo jezdil, nebo jezdí stanovat, tak se se škvorem určitě setkal. Velmi rád se schovával ve spacáku nebo třeba pod karimatkou. Nicméně byl vždy nevítaným hostem. Pravdou je, že pokud byl neopatrně přimáčknut, dokázal se bránit a jeho kousnutí určitě nebylo příjemné. Člověk většinou škvora velmi snadno identifikuje podle jeho kleštiček na zadečku. Často se totiž stává, že si ho lidé pletou se švábem.

Tento hmyz je aktivní hlavně v noci. Přes den tento všežravý hmyz odpočívá někde v úkrytu. I když má dobře vyvinutá křídla, létat ho téměř neuvidíte. Některé druhy křídla nemají vůbec. U nás žije přibližně sedm druhů škvora. Jeho velikost se pohybuje okolo něco mezi 1 cm - 1,5 cm. Co je ale určitě dobré zmínit, že si velmi rád pochutná na mšicích.

Pokud tedy na tento druh hmyzu narazíte, nemusíte ihned panikařit. Do ucha vám pravděpodobně nevleze, ale kousnutí uštědřit může. Při stanování si před ulehnutím zkontrolujte spacák, ať máte klidnou noc. Případně na sebe můžete použít i nějaký repelent, který škvora odradí.

Anketa

Pamatujete si z dětství informaci o zalézání škvora do ucha či mozku?
Ano, to si pamatuji.
93,9 %
Ne, nikdy jsem o tom neslyšel/a.
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3603 čtenářů.

Zdroje:

https://priroda-zahrada.cz/clanky/priroda/skvor-obecny/

https://www.pasti.cz/blog/jsou-skvori-nebezpecni-pro-lidi/

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0kvor_obecn%C3%BD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz