Hlavní obsah
Lidé a společnost

Svá přání mají i němé tváře v útulcích. Pomozte je splnit dobrým skutkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexas_fotos, www.pixabay.com

Prosinec je měsícem, kdy se více otevírají srdce lidí, kteří pomáhají zvířatům v útulcích, depozitech a dočasných péčích.

Článek

Zvířecí utrpení trhá srdce a je jedno, zda jsou to psi, kočky, koně nebo jiná zvířata. Všichni jsou odkázáni na lidskou péči a pomoc. Mnoho lidí na tato zvířata myslí a během prosince či svátků jezdí do vybraných útulků, kam kupují krmení, hračky a pamlsky.

Útulky jako každý rok praskají ve švech. Naštěstí je pořád hodně lidí, kteří takovým poskytnou domov, který tak nutně potřebují. Některé útulky, které nejsou dotovány státem, ocení jakoukoliv pomoc. Navštěvují je i dobrovolníci, kteří pejsky vezmou na procházku, což je pro ně obrovským zpestřením.

Nejpotřebnější je jako vždy krmivo. Nezapomínejte vybírat i veterinární diety, protože každý útulek má i nemocná zvířata, která potřebují speciální péči. Doplňky stravy a vitamíny jsou určitě velmi žádané. Kapky na čištění uší a očí, šampóny, kartáče na srst, kleště na drápky a také určitě poslouží antiparazitní přípravky. Pokud budete chtít udělat velkou radost, tak vyberte i hračky a pamlsky. Pokud máte doma staré obojky a vodítka, která již nevyužijete, můžete je do útulku přivézt.

Potřebné jsou podložky, které využijí pod zvířata, která jsou po operacích nebo mají problém s vyprazdňováním. Pokud vám doma leží různé deky, tak si je klidně připravte a na návštěvu je odvezte. Můžete se také informovat ve vybraném útulku, zda používají na vystlání boudy seno, slámu nebo dřevitou vlnu. Pochopitelně můžete pořídit i pelíšek.

V dnešní době také většina chovatelských potřeb pořádá sbírky, kde můžete zakoupit vybrané produkty a oni pak předají vybraným útulkům. V některých z nich můžete zakoupit i koňský sortiment a pomoct tak i koním v útulcích. Tuto výhodu, že můžete nakoupit v chovatelských potřebách většinou využívají lidé, kteří mají silnější emoce a návštěva útulku by pro ně byla emocionálně velmi náročná. Pochopitelně můžete pomoct i finančně. Každý útulek má transparentní účet, kam můžete příspěvky posílat.

Venčení potěší jak pracovníky útulku, tak hlavně pejsky. Většinou není tolik času, aby se pracovníci mohli věnovat dostatečně všem. A pejsci pak tráví mnoho času pouze v malých kotcích. Venčením a kontaktem je navíc učíte i socializaci. Většinou to probíhá tak, že na první procházky s vámi jde někdo z útulku, aby měl jistotu, že víte, co děláte. Neberte si to osobně, ale je to v rámci bezpečnosti všech.

Pokud plánujete, že uděláte nějaké zvířecí bytosti radost a poskytnete jí domov, přemýšlejte dopředu. Rozhodnutí pouze z nějaké momentální emoce, odnese zase jenom zvíře. Pokud jste na to připraveni a máte vše promyšlené a jste si jisti, zkuste pomoct starším jedincům. Mají totiž nejmenší šanci na důstojný život. Většinou jdou první štěňata a mladí pejsci. Takový zvířecí senior si také třeba prošel peklem a touží prožít stáří někde v teple, být hlazen a milován. Až půjdete uličkou a budete vybírat, tak vybírejte jak srdcem, tak rozumem.

Anketa

Pomáháte také v prosinci nějakému útulku?
Ano, jezdíme každý rok přímo do útulku.
0 %
Ano, nakupujeme na prodejnách, kde dary předají.
0 %
Ano, budeme si brát pejska z útulku.
0 %
Ano, pomáháme finančně.
100 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz