Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Tsunami: Masa vody, která s sebou vezme vše, co jí stojí v cestě a způsobuje obrovskou zkázu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alfaunicorn81, www.pixabay.com

Jak se říká, před ohněm utečeš, ale před vodou se neschováš. Voda si vždycky cestu najde a síla, kterou někdy udeří, může být zcela zničující. V naší zemi známe jenom povodně a i ty za sebou nechávají neuvěřitelnou spoušť.

Článek

Hurikány, bouře, požáry nebo třeba tornáda jsou ukázkou síly přírody a dokáží lidi pěkně potrápit. Jejich síla je krutá, ale zároveň fascinující. Tsunami patří mezi jedny z nejnebezpečnějších přírodních úkazů, které vzbuzují strach, ale zároveň zvědavost. Bylo natočeno mnoho filmů na témata živelných pohrom s určitě s velkou sledovaností. Možná je to tím, že kdo se s takovým živlem nikdy nesetkal, vítá možnost vidět, co se při něm vlastně děje. Zda to však člověka dokáže připravit na realitu, je velkou otázkou.

Tsunami

Za jeho vznikem může být zemětřesení, podvodní exploze, sopečná činnost, dopad meteoritu, sesuvy půdy či sesuv ledovce. I když není tsunami častou přírodní katastrofou, může přijít téměř kdykoliv. Často se jí říká přílivová vlna, protože nepřipomíná klasické vlny, ale zdá se jako větší, dlouhý příliv. Z vědeckého pohledu by se toto přirovnání používat nemělo, neboť může dojít k falešné představě, že jde pouze o příliv.

Příchod tsunami je u pobřeží většinou velmi dobře patrný. Voda najednou začne ustupovat, a to až o několik stovek metrů. Tento pohled může být velmi zajímavý, protože se při něm ukážou i místa, která jsou normálně pod vodou. Není divu, že většina lidí, která byla tohoto svědkem, si v prvním momentě vůbec neuvědomovala, jaké nebezpečí se blíží. Jen během několika málo minut hladina moře stoupne, a to o několik desítek metrů. Množství vody, které se přivalí, s sebou vezme vše co, co mu stojí v cestě.

Na otevřeném moři je většinou tsunami ne zcela znatelné. Hladina se zvedne jen o několik centimetrů, ale jak se blíží k pobřeží, stoupá na síle, rychlosti i velikosti. Na pobřeží pak v určitých intervalech přichází vlny. Ta první nebývá však ta největší a nejhorší. Časový rozestup mezi nimi je většinou něco okolo deseti až pětačtyřiceti minut. V dnešní době již existují přístroje, které mohou vyhodnotit zemětřesení a případný vznik tsunami.

Foto: By AusAID, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32164838

Následky tsunami v roce 2004

V roce 2004 byla zaznamenána jedna z nejhorších tsunami, která postihla pobřeží několika zemí jihovýchodní a jižní Asie. Psal se 26. prosinec a nikdo netušil, že se blíží taková přírodní katastrofa. U indonéského ostrova Sumatra přišlo ráno okolo 8 hodiny velmi silné zemětřesení. Bylo naměřeno o síle 9,1 stupně. V dalších několika hodinách se začaly formovat obrovské vlny, které byly vyvolány silným zemětřesením.

Tsunami udeřila v pobřežních oblastech a místy byly hlášeny vlny dosahující 9 i více metrů. Největší škody byly hlášeny na Srí Lance, Maledivách, v Thajsku, Indonésii a Indii. Při této tsunami zemřelo více jak 225 000 lidí a jedná se tím o jednu z největších zaznamenaných přírodních katastrof. Mnoho dalších lidí se pohřešovalo. Návrat vody je mohl odnést na širé moře. V postižených oblastech bylo nedostatek vody, potravin a léků.

Někdo si může říct, vždyť ta voda přeci zase odteče? Ano, je pravda, že většinou se voda vrátí. Nicméně je potřeba brát v potaz, že se jedná o slanou vodu. Ta může zlikvidovat mnoho rostlin a nějakou dobu trvá, než rostliny opět vyrostou. A dalším problémem je množství bahna. Je známo, že po některých tsunami zmizela celá vesnice, a to právě kvůli valícímu se bahnu. Navíc zničená krajina se sama neuklidí a trvá velmi dlouho, než se vše vrátí do nějakého snesitelného normálu.

Pamatujte na pravidlo ústupu vody. Pokud uvidíte, že voda náhle začne ustupovat, nečekejte, nedívejte se na to, ať je to jak chce fascinující a utíkejte se ukrýt co nejdál a na co nejvyšší místo. Pokud je to ve vašich silách, pomozte každému, komu pomoct můžete a společně se dostaňte do bezpečí. Máte na to jen několik málo minut. Pokud u sebe máte mobilní telefon, volejte o pomoc včas

Anketa

Znáte někoho, kdo na vlastní kůži zažil tsunami?
Ano, bohužel ano a od té doby má strach z moře.
1,9 %
Ano, ale naštěstí se mu nic nestalo.
4,2 %
Ne, nikoho takového neznám.
92,7 %
Ano, sám/sama jsem tsunami zažila.
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 313 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pocet-obeti-zemetreseni-na-sulawesi-se-muze-zvysit-na-nekolik-tisic-vlada-prijme-mezinarodni-pomoc-56956

www.britannica.com/event/Indian-Ocean-tsunami-

https://en.wikipedia.org/wiki/Tsunami

https://www.sci.muni.cz/~herber/tsunami.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz