Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Uškrcený a v celku spolknutý člověk? Ano, obří hadi jsou schopni do sebe nasoukat i člověka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Edwin Lopez,www.pexels.com

Stává se to výjimečně, ale situace, kdy člověka uškrtí a spolkne had, existují. Představa takové smrti není kdovíjak příjemná a v naší zemi snad ani nehrozí, pokud tedy zrovna nejste majitel velkého hada.

Článek

Hadi v mnoha lidech vyvolávají hrůzu. Těžko říct, co je příčinou. Zda je to tím, že mají lidé představu, že hadí kůže je na povrchu vlhká. Možná je to jejich někdy nevypočitatelným chováním či jejich dokonalou rychlostí útoku. Možná jsou lidem odporní i proto, že před samotným sežráním některé druhy svoji kořist škrtí. Za většinou případů, kdy byl člověk uškrcen a sežrán, stojí krajta nebo anakonda.

Krajta mřížkovaná (Python reticulatus)

Tento druh krajty se vyskytuje v Indonésii, jihovýchodní Asii a na Filipínách. Má velmi ráda mokřady, močály a podmáčená místa. Z toho je patrné, že tato krajta má vodu velmi ráda. Její silné tělo jí pomáhá v pohybu a šplhání po větvích stromů. Její přirozenou kořistí jsou většinou ptáci, drobní savci, nepohrdnou ani jiným plazem. Nemají však problém usmrtit a spolknout jelena, buvola, a dokonce i člověka. Člověk není její přirozenou kořistí, pokud se ale dostane do situace, kdy je hladová či ze strachu zaútočí, má to člověk spočítané.

Krajty svoji kořist zabíjí uškrcením. Mají velmi svalnaté tělo, které u tohoto druhu může dorůst více jak deseti metrů. Už ale zhruba šestimetrový had dokáže v klidu spolknout i člověka. Svoji kořist většinou obtočí a pomalu stahují. Tím ji udusí a někdy i přelámou kosti. Její oběť se pak také lépe polyká. Hadi svoji kořist neporcují, ale polykají v celku. Většinou svoji kořist začnou polykat směrem od hlavy. Tím se nestane, že by se nějaká část těla vzpříčila a překazila tak polykání. Je velmi známé, že hadi dokáží spořádat kořist mnohem větší, než je had samotný.

Velmi známý případ, kdy krajta spolkla člověka, je z Indonésie. Místní žena, která zahradničila na plantáži poblíž svého domu, se jednoho dne nevrátila domů. Její známí se tedy rozhodli a šli ženu hledat. Poblíž plantáže našli zhruba sedm metrů dlouhou krajtu, u které bylo patrné, že se právě nakrmila. Měla velmi nafouklé břicho a to byl také důvod, proč se místní rozhodli a krajtu usmrtili. Poté ji rozpárali a nebylo velkým překvapením, že se v útrobách krajty nalézalo tělo Indonésanky. Had ji uškrtil a spolkl celou včetně oblečení. Asi o rok dříve padl za oběť krajtě pětadvacetiletý muž.

Někdo si však představuje, že had svoji kořist pojídá ještě živou. To by si však had z důvodu obav z vlastního zranění nedopustil. Škrcení netrvá dlouho. Jedná se opravdu pouze o několikasekundové velmi silné sevření. Tím zastaví krevní oběh oběti a pak už nic nebrání v polykání kořisti. Většina hadů před člověkem uteče, ale pokud nemají své přirozené potravy dostatek, uloví to, co jim přijde do cesty. Jsou případy, kdy si velcí hadi troufnou i na tak nebezpečné zvíře, jako je třeba krokodýl.

Mezi lidmi existují i milovníci hadů. Někteří je chovají jako domácí mazlíčky a neuvědomují si, že by jim mohl jejich miláček ublížit. To poznal jeden Američan, který doma choval zhruba 4,5 m dlouhého hada. Had začal svého majitele škrtit. Muž pod sevřením hada nemohl dýchat, a dokonce došlo i na zástavu srdce. K incidentu byla přivolána policie. Ta po příjezdu neměla jinou možnost, než hada střelit do hlavy. Byla to jediná možnost, jak docílit toho, že had svého majitele pustí ze sevření. Podařilo se a had po výstřelu zemřel. Zda muž přežil, není známo. Štěstí však neměla teprve dvouletá holčička, která byla usmrcena podvyživeným hadem, který na holčičku zaútočil patrně z obrovského hladu. Majitelé a rodiče byli odsouzeni, neboť v tomto případě se jasně jednalo o zanedbání péče o dítě a z týrání zvířete.

Kdo měl možnost držet velkého hada, jako třeba krajtu, v ruce, moc dobře ví, jakou sílu had má. A pokud by začal člověka škrtit, samotný většinou nebude mít sílu na to hada zastavit. Je velmi známé, že při vystoupeních, kde účinkoval velký had, tak byl před samotným vystoupením uložen do chladné nádoby, aby nebyl tak aktivní a tím i nebezpečný. Na oko to pak vše působí tak, že had je vlastně velmi hodný a klidný. Jen se mu však zpomalí metabolismus a simuluje se tím hibernace. Kousnutí hadem může také způsobit velké problémy. V jejich tlamě je velké množství bakterií, které mohou způsobit silnou infekci. Je třeba tedy dávat při manipulaci s hadem velký pozor. Když se pak jedná o hady jedovaté, je na místě mít více jak velké zkušenosti, ale také obezřetnost, pokoru a vždy mít u sebe telefon a kontakt pro přivolání pomoci.

Anketa

Bojíte se hadů nebo vám nevadí?
Ano, přijdou mi odporní a bojím se jich.
66,5 %
Ano, mám velký strach z hadů, ale už jsem ho měl/a v ruce.
11,3 %
Ne, hadi mi nevadí.
22,2 %
Celkem hlasovalo 4027 čtenářů.

Zdroje:

https://zoom.iprima.cz/priroda/giganticke-krajty-nocni-mura-ameriky-415217

https://zoom.iprima.cz/priroda/dokaze-krajta-spolknout-cloveka-mame-desivou-odpoved

https://cnn.iprima.cz/had-se-snazil-udusit-sveho-majitele-pomohla-az-policie-plaz-zastrelila-jedinou-ranou-114164

https://cs.wikipedia.org/wiki/Krajta_m%C5%99%C3%AD%C5%BEkovan%C3%A1

https://www.idnes.cz/technet/veda/had-skrtic-zastavi-srdce-zpusob-smrti.A150723_165200_veda_mla

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz