Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vánoce mají být svátky klidu a pohody. Platí to ale pro všechny?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Placidplace, www.pixabay.com

Pocit klidu a pohody o svátcích a před nimi neprožívá každý a určitě ne stejně. Jsou chvíle, kdy do klidu a pohody je hodně daleko.

Článek

Už několik týdnů před koncem roku, kdy se všichni těší na prožití svátků v kruhu nejmilovanějších, začíná kolečko povinností. Příprava na Vánoce se sama neudělá, a tak se ženy, někdy se zapojí i jejich drahé polovičky či děti, vrhnou na pečení cukroví. Už to samo o sobě není disciplína snadná. Většinou se ženy snaží napéct co nejvíce druhů. Pečení zabere poměrně dlouhý čas, a i když je to krásná, voňavá práce, je také fyzicky náročná. Nejde vše nechávat pouze na volné dny, tak se peče i večer po práci. Záda i nohy bolí a ještě musíte zpracovávat těsto, vykrajovat a po upečení slepovat či plnit.

Další aktivita spočívá ve vymýšlení a nakupování dárků. Tady už může začít stres. Komu co koupit se většinou vymyslí, ale pak je tu stránka finanční. Ta spoustě lidem dělá starosti a dostává je do nepříjemného presu. Někdo zvolí nejsnadnější cestu a vezme si na dárky půjčku. To je ale takové krátkozraké. Při dnešních úrocích, je to trochu divočina. Stres začne většinou s první splátkou, kdy najednou lidé zjistí, že jim to bere částku z rozpočtu, který by byl i bez ní poměrně napnutý.

Samotné nákupy mohou některé lidi stresovat. Máte volno a musíte vyrazit, protože nemáte dostatek volného času a nechcete to řešit na poslední chvíli. Návštěvy obchodních center ve vánočním čase mohou být příjemným, ale i nepříjemným zážitkem. Všude je spousta lidí a hodně hluku. Přijedete domů a odpadnete na gauč a užíváte si chvilku klidu, před večerním pečením. Nutno podotknout, že někdo si naopak tyto nákupy opravdu užívá. Pro takové je to většinou bez stresu, a naopak je to vtáhne do vánoční atmosféry.

Den před svátky by měl být ve znamení přípravy milovaného bramborového salátu. A tady narazíme na častý problém. Lidé, kteří pracují a musí pracovat i den před dnem „D“, nemají moc času, kdy salát připravit. Jsou unaveni z práce a musí se do toho pustit. Kdy jindy to udělat? A v případě, že pracujete ještě na Štědrý den, tak vlastně nemáte šanci si v klidu užít nic. To se začnete teprve honit. Do rána připravujete salát, aby se mohl na Štědrý den podávat a ráno musíte ještě do práce.

Maminky s dětma to mají pochopitelně velmi složité. Musí vše stihnout, udělat vše perfektně, aby to byl pro děti zážitek. Děti po dobu příprav zabavit, to je asi nejtěžší činnost. Připravit štědrovečerní večeři, nazdobit slavnostně stůl, připravit dárky a po tom všem ještě skvěle vypadat. Po rozbalení dárků musí také někdo uklidit a umýt nádobí.

Výhodu mají lidé, kteří si mohou vzít dovolenou nebo třeba fabriky, které mají celozávodní dovolenou, leckdy až do konce roku. Tam si lidé opravdu odpočinou. A když máte Štědrý den úspěšně za sebou, čekají vás také návštěvy u milovaných. Ten, kdo má volno pouze dva dny sváteční, tak stihne odpočinku opravdu málo. Prosinec bývá pro mnoho lidí, hlavně těch pracujících v oblasti obchodu, pracovně většinou nejsložitější měsíc a odpočinek na závěr by měl být opravdovou odměnou.

Pokud chcete svátky prožít ve větším klidu, plánujte. Zkuste si předem říct, které dny budete péct. Určitě vám to půjde lépe, pokud ostatní členy pošlete třeba na výlet nebo procházku. Vy budete mít klid a ostatní si užijí krásný den. Spokojenost bude na obou stranách. Cukroví můžete pak jako rodina lepit společně, a tak budou mít děti pěkný zážitek a co je krásnější, než když se v klidu sejde rodina. Můžete si pustit vánoční koledy a těšit se společně na svátky. Co se týče dárků, můžete si promyslet, kde je nakoupit tak, ať nemusíte jezdit na několik míst, ale můžete spojit více obchodů. Můžete také navštívit menší retail parky, kde se nesoustředí tolik lidí najednou a nakoupit tak více v klidu. Pokud budete objednávat přes internet, udělejte to již začátkem prosince, ať se nemusíte stresovat, že dárky nepřijdou včas. A v neposlední řadě příprava salátu. Můžete do ní zapojit své drahé polovičky, které vám pomohou udělat základní přípravu. Nebudete se honit a vše stihnete v klidu.

Málokdo má tedy opravdu možnost si svátky užít v klidu a pohodě, bez zbytečného presu. Každý by se měl ale maximálně snažit udělat si svátky co nejhezčí. Odhodit starosti a zbytečně se nestresovat.

Anketa

Umíte si vánoční přípravy naplánovat, nebo je to stres?
Ano, vše pečlivě plánuji a nestresuji se.
0 %
Ano, snažím se, ale přesto je to stresující.
50 %
Ne, neplánuji, a přesto vše klapne bez problémů.
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz