Hlavní obsah
Umění a zábava

Vánoční duet Vánoce jako dřív, no to snad ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mathias Reding, pexels.com

Vánoce jsou spojené s pohodou, pohádkami a mnoha vánočními písněmi. Některé ale spíše zanechají pachuť.

Článek

Vánoce jsou spojené s pohodou, pohádkami a mnoha vánočními písněmi. Některé ale spíše zanechají pachuť.

Nejsem žádný kritik, ale letos jsem poprvé slyšela v rádiu duet od Hany Zagorové a Marka Ztraceného. V klidu poslouchám a najednou jsem se nad textem pozastavila. Nevím, jak dlouho je tato píseň na světě, ale moje ucho by ji tedy nepotřebovalo slyšet vůbec.

Nejen, že se v písni zpívá něco o tom, že v televizi někdo říká, že rok skončí ostudou. To měla být patrně nějaká narážka na covidovou situaci. Dobře. To by člověk ještě asi dokázal nějak pochopit. Nicméně věta, že snad nebude Ježíšek na home officu, tak ta je zcela mimo.

Ať se nikdo nezlobí, ale zanechalo to naprostou pachuť a vánoční atmosféru to zcela zničilo. Nevím, kdo kdy přišel s tím, že by Vánoce nemusely být? Proč zrovna do vánoční písně, která by měla navodit klid, pohodu a dobrou náladu, tahat nějakou situaci a dění okolo?

Jsem trochu v šoku, že lidé slzí při této písni dojetím. Já jsem poměrně dost citlivá duše, ale přijde mi, že tato píseň vyvolává všechno, ale jen ne slzy dojetí. Dokážu pochopit, o jaký šlo záměr, ale za sebe si nemyslím, že se zcela povedl. Celkově je text o ničem. Někde se to ani nerýmuje, i když dle zpěvu je znát, že se rýmovat mělo.

Pokud jde ale o text jako takový, měl by si ho asi interpret nejdřív rozebrat. Určitě by šla daná situace popsat jinak, lépe a bez té naprosto trapné věty „Ježíšek na home officu“. Myslí si, že děti zajímá, že by mohl být Ježíšek na home office?

Nedávno někdo kritizoval přezpívané Tři oříšky pro Popelku Terezou Maškovou. Ano, originál je originál, ten nikdy nikdo nenahradí, ale pořád to zazpívala pěkně. Celý text ponechala. Věřím tomu, že pokud by došlo k jakékoliv úpravě textu, celou píseň by to degradovalo.

Existuje takových pěkných vánočních písní, ale pokud i příští rok uslyším tento duet, vím, že rozhodně přepnu rádio. I kdyby byla situace jakákoliv, nepotřebuji ji mít promítnutou ve vánoční písni. Věřím, že takových je nás dost. Dospělí si situaci kolem uvědomují moc dobře a že by jim pomohl takový text, si úplně nemyslím. Každopádně chápu, že spousta lidí potřebuje nějakou naději a těm se třeba píseň líbí. Nikomu nic neberu.

Anketa

Líbí se vám duet Vánoce jako dřív?
Ano, je pěkná a text se mi líbí.
21,1 %
Ano, hudba je pěkná, ale text by mohl být jiný.
15,8 %
Ne, tato píseň se nepovedla.
63,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz