Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za komunismu se žilo lépe? No to snad ne?!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.slon.pics, www.freepik.com

Za komunismu se prý žilo lépe, i ta tráva byla zelenější. No, asi jak komu. Překvapuje mě však, že i dnes je skoro polovina obyvatel přesvědčena, že tomu tak bylo.

Článek

Za komunismu se prý žilo lépe, i ta tráva byla zelenější. No, asi jak komu. Překvapuje mě však, že i dnes je skoro polovina obyvatel přesvědčena, že tomu tak bylo.

Když na mě vykouknul před pár dny článek „Za „komančů“ se žilo líp, to mi nikdo nevymluví.“, šly na mě mrákoty. Zase někdo, kdo adoruje minulý režim? Režim, kde bylo mnoho lidí utlačováno jen pro svůj názor? Kde se lidé nemohli svobodně vyjádřit, nemohli cestovat a žili v diktátu komunistů? Nejdřív jsem na to nechtěla ani kliknout. Jenom bych si zase zvedla tlak.

A vlastně, pokud ctím demokracii a svobodu slova, tak i autor tohoto názoru má nárok na svůj názor, který se mi nemusí nutně líbit. Mile mě však překvapilo, že myšlenka článku byla v podstatě opačná. Souhlasím s autorem skoro ve všech věcech. Mnoho lidí si vzpomíná jenom na to dobré, ale zapomínají, že toho špatného bylo mnohem víc. Dnešní doba sice není ideální, společnost řeší řadu méně či více závažných problémů, ale ve srovnání s komunismem, nebo spíše socialismem, je to nesrovnatelně lepší. Jsme totiž svobodnější a je víceméně jenom na nás, jaký život si zajistíme.

Velmi mě překvapily výsledky ankety na konci článku. Opravdu si skoro polovina hlasujících myslí, že bylo lépe? Opravdu by tento režim chtěli znovu zavést? Zajímalo by mě, co je k tomu vede. Chtěli by, aby se o ně stát více postaral, aby měli všechno zajištěné? Raději se vzdají svobody ve jménu vlastní pohodlnosti? Není lepší nést zodpovědnost za svůj život sám? Vím, že se dnes často zmiňuje, že za dřívějšího režimu měli lidé víc jistoty. Do určité míry možná ano. Ale o co více měli jistoty, o to méně měli možností. A s tou jistotou to také nebylo tak horké.

Zajímavé bylo cenové srovnání. Člověk si opravdu neuvědomí, že i když mnoho věcí dnes stojí víc, tak při porovnání s průměrným příjmem to vychází vlastně levněji než za minulého režimu. Na druhou stranu musím uznat, že za minulé doby byla řada jiných výdajů prostě menší a když si to dáme do srovnání s dnešními výdaji, které rodiny mají, tak i když třeba potraviny a nafta vyjde v poměru levněji, tak celkové výdaje třeba jenom za domácnost vycházejí nejspíš o něco dráž než za doby minulé. Ale zase se dostávám k tomu, že dnes máme mnohem více možností, a tak si můžeme bydlení zajistit lepší, než bychom měli dříve.

Nechci tvrdit, že vše minulé bylo jenom špatné. To by byl nesmysl. Ale ta doba jako celek dobrá nebyla. A především - ty jistoty, na které dnes řada lidí vzpomíná se slzou v oku, by také nevydržely věčně. Pokud by nedošlo k sametové revoluci, režim by se stejně jednoho dne zhroutil, protože by nebyl nadále udržitelný.

Podívejme se, jak dnes žijí v řadě postkomunistických států, jak se žije na východě, jak v Rusku… A jak se žije na západě. Západ má do ideálu velmi daleko, kapitalismus má také mnoho chyb, ale rozhodně bych vždy šla raději západním směrem, než na východ.

Pokud někdo chce zpět dřívější dobu kvůli jistotám a levným věcem, pak je podle mě jenom pohodlný a chce, aby se o něj postarala víc společnost, než on sám. A to nikdo nevymluví mně.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz