Článek
O konzumaci ryb je všeobecně známo, že je tělu prospěšná. Pokud se navíc umí kvalitně připravit, je to přímo balzám pro chuťové pohárky. U ryby fugu to platí stonásobně. Její příprava musí být naprosto precizní, jinak se může stát, že vás tato pochoutka zabije. Dá se říct, že konzumací fugu hrajete takovou vlastní „ruskou ruletu“.
Čtverzubec rudoploutvý (Takifugu rubripes)
Ryba známá také pod názvem „říční prase“. Tato ryba čítá kolem 250 druhů po celém světě. Jejím domovem jsou jak slané vody, tak i brakické vody severozápadního Pacifiku. Mnoho druhů najdeme také v oblasti indo-pacifické či sladkých vodách Asie. Její hlavní složku potravy tvoří měkkýši, řasy, mnoho bezobratlých a nepohrdne ani korýši.
Tato ryba je doslova prolezlá jedem. Její jed tetrodotoxin se nachází ve více vnitřních orgánech. Nejvíc jedu obsahují játra a vaječníky. Jed najdeme také v kůži či varlatech. Tento jed útočí na oběhový a dýchací systém. Ryba se v případě nebezpečí nafoukne. Pokud ani to nepomůže protivníka odradit a přece jen si chce na jedovaté rybě pochutnat, zemře na otravu. Tetrodotoxin oběti způsobí velmi nepříjemnou smrt. Postupně začne ochrnovat svalstvo, až se oběť udusí.
Tato ryba je však velmi oblíbenou japonskou pochoutkou a specialitou. Ovšem připravovat tuto rybu není tak snadné. Obsah jedu v jedné rybě by dokázal zabít až 30 lidí. Přípravu mohou provádět pouze kuchaři, kteří mají licenci k přípravě této jedovaté ryby. A tuto licenci opravdu nezíská každý. Test je velice náročný a je kladen důraz na bezchybné odstranění všech jedovatých orgánů ryby.
Pokrm z fugu se dostal na žebříček oblíbených pochoutek po celém světě. Avšak pořád se stává, že někdo po konzumaci této pochoutky zemře. Bohužel, než se člověk úplně udusí, je při vědomí. Kdyby si někdo myslel, že má šéfkuchař pro tyto situace připravený lék, tak by byl asi zklamán. Žádný protijed zatím vyroben nebyl. Proto zůstává konzumace čtverzubce obrovským hazardem. Tady platí, že i mistr tesař se někdy utne. Určitě to nedělá z nějakého lajdáctví, ale bohužel kvůli klimatickým změnám se stává, že jed čtverzubce se objevuje i v jiných částech těla. Pokud je pak připravován takový kus, velmi rychle může dojít k smrtelně nebezpečné situaci.
Nevím jak vy, ale já si tuto pochutinu velmi ráda odpustím. Proč by měl člověk zbytečně hazardovat? Je mnoho a mnoho dalších ryb, které se dají připravit a jsou také velmi chutné. Ten, kdo má rád adrenalin, nechť si pochutná a má pozitivní zážitek.
Anketa
Zdroje:
https://www.poznatsvet.cz/clanek/ryba-fugu-30000909.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw4MSzBhC8ARIsAPFOuyUIolw5dOCp9-y_gMZfCujtQX1Oe6aBxkG8UC5_L4cWDtrp7rS7J-QaAgafEALw_wcB
https://zena-in.cz/clanek/japonska-ryba-fugu-jediny-pokrm-ktery-nesmi-nikdy-pozrit-japonsky-cisar
https://cs.wikipedia.org/wiki/Takifugu
https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-japonska-specialita-fugu-je-jako-ruska-ruleta-obsahuje-jed-podobny-kyanidu-142036