Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zabije nás bez mrknutí oka i po smrti. Dobře si rozmyslete, zda ochutnáte fugu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Silentapproval/Pixabay

Že nás může zabít živé zvíře, nikoho moc nepřekvapí. Co když nás ale může zabít živočich, který je již po smrti? Zní to jako sci-fi, ale pokud jste milovníkem ryb a chystáte se ochutnat fugu, může se stát cokoliv.

Článek

O konzumaci ryb je všeobecně známo, že je tělu prospěšná. Pokud se navíc umí kvalitně připravit, je to přímo balzám pro chuťové pohárky. U ryby fugu to platí stonásobně. Její příprava musí být naprosto precizní, jinak se může stát, že vás tato pochoutka zabije. Dá se říct, že konzumací fugu hrajete takovou vlastní „ruskou ruletu“.

Čtverzubec rudoploutvý (Takifugu rubripes)

Ryba známá také pod názvem „říční prase“. Tato ryba čítá kolem 250 druhů po celém světě. Jejím domovem jsou jak slané vody, tak i brakické vody severozápadního Pacifiku. Mnoho druhů najdeme také v oblasti indo-pacifické či sladkých vodách Asie. Její hlavní složku potravy tvoří měkkýši, řasy, mnoho bezobratlých a nepohrdne ani korýši.

Tato ryba je doslova prolezlá jedem. Její jed tetrodotoxin se nachází ve více vnitřních orgánech. Nejvíc jedu obsahují játra a vaječníky. Jed najdeme také v kůži či varlatech. Tento jed útočí na oběhový a dýchací systém. Ryba se v případě nebezpečí nafoukne. Pokud ani to nepomůže protivníka odradit a přece jen si chce na jedovaté rybě pochutnat, zemře na otravu. Tetrodotoxin oběti způsobí velmi nepříjemnou smrt. Postupně začne ochrnovat svalstvo, až se oběť udusí.

Tato ryba je však velmi oblíbenou japonskou pochoutkou a specialitou. Ovšem připravovat tuto rybu není tak snadné. Obsah jedu v jedné rybě by dokázal zabít až 30 lidí. Přípravu mohou provádět pouze kuchaři, kteří mají licenci k přípravě této jedovaté ryby. A tuto licenci opravdu nezíská každý. Test je velice náročný a je kladen důraz na bezchybné odstranění všech jedovatých orgánů ryby.

Pokrm z fugu se dostal na žebříček oblíbených pochoutek po celém světě. Avšak pořád se stává, že někdo po konzumaci této pochoutky zemře. Bohužel, než se člověk úplně udusí, je při vědomí. Kdyby si někdo myslel, že má šéfkuchař pro tyto situace připravený lék, tak by byl asi zklamán. Žádný protijed zatím vyroben nebyl. Proto zůstává konzumace čtverzubce obrovským hazardem. Tady platí, že i mistr tesař se někdy utne. Určitě to nedělá z nějakého lajdáctví, ale bohužel kvůli klimatickým změnám se stává, že jed čtverzubce se objevuje i v jiných částech těla. Pokud je pak připravován takový kus, velmi rychle může dojít k smrtelně nebezpečné situaci.

Nevím jak vy, ale já si tuto pochutinu velmi ráda odpustím. Proč by měl člověk zbytečně hazardovat? Je mnoho a mnoho dalších ryb, které se dají připravit a jsou také velmi chutné. Ten, kdo má rád adrenalin, nechť si pochutná a má pozitivní zážitek.

Anketa

Láká vás ochutnat pokrm z této jedovaté ryby?
Ne, nemusím mít všechno.
97,9 %
Ano, ryby mám rád/a, klidně bych zkusil/a.
0 %
Už jsem tuto rybu ochutnal/a.
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 47 čtenářů.

Zdroje:

https://www.poznatsvet.cz/clanek/ryba-fugu-30000909.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw4MSzBhC8ARIsAPFOuyUIolw5dOCp9-y_gMZfCujtQX1Oe6aBxkG8UC5_L4cWDtrp7rS7J-QaAgafEALw_wcB

https://zena-in.cz/clanek/japonska-ryba-fugu-jediny-pokrm-ktery-nesmi-nikdy-pozrit-japonsky-cisar

https://cs.wikipedia.org/wiki/Takifugu

https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-japonska-specialita-fugu-je-jako-ruska-ruleta-obsahuje-jed-podobny-kyanidu-142036

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz