Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Záhadný obří tvor z hlubin skutečně existuje. Krakatice obrovská žije v hlubinách všech oceánů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kengholm,Pixabay.com

Některé příběhy námořníků vypráví o tom, že se z vody vynořil obří tvor, svá chapadla obtočil kolem lodě a stáhnul ji do hlubin oceánu. Jsou tyto příběhy pravdivé? Opravdu by toto krakatice dokázala?

Článek

Celkově se o krakatici obrovské ví málo. Tento tvor žije v hlubokých vodách oceánů a je velmi těžké ho spatřit. Občas se stane, že moře vyplaví mrtvé tělo krakatice. To je pak většinou jedinou možností, jak mohou vědci tento druh alespoň trochu prostudovat. Příběhy námořníků, které se vypráví, ovšem nikdy nikdo nepodložil fakty. Pojďme se tedy alespoň krátce seznámit s tvorem, který pro nás bude asi vždy spíše záhadou.

Krakatice obrovská (Architeuthis dux)

Je to jeden z největších hlavonožců, kterému se také říká kalmar obrovský. Vyskytuje se ve všech oceánech, ale pouze vzácně v tropických nebo polárních vodách. Její život se odehrává v hloubce od 300 do 1000 metrů. Hlavní skladbou potravy krakatice jsou jiní hlavonožci, různé druhy ryb a také některé olihně.

Krakatice má podobně jako chobotnice chapadla. Má celkem 8 ramen a dvě chapadla. Chapadla na sobě mají přísavky, které mají průměr 2-5 cm. Obvod přísavek je tvořen vroubkovanými kroužky. Někdy jsou jejich stopy vidět na vorvaních, na které se snažila krakatice zaútočit. Díky přísavkám je schopna polapit kořist, kterou si následně posune až k zobáku, kde ji roztrhne a postupně posune dále do jícnu. Předpokládá se, že jsou to lovci samotáři.

O jejich celkové délce se může pouze spekulovat a vychází jen z měření jednotlivých studovaných krakatic. Tam jsou naměřené rozměry samic kolem 13 m a u samců něco okolo 10 m. Určitě však v hlubinách žijí i jedinci, kteří tyto rozměry hravě překonají. Fascinující je, že oko krakatic je největší ze všech živočichů světa. Pro představu je jeho průměr něco okolo 30 cm. Ve vodě se pohybují velice snadno. Pomáhá jim k tomu částečně i proud. Do svého pláště, což je hlavní část krakatice, vtáhnou vodu. Díky stahům svalů jim právě toto pomůže v pohybu. Dýchání jim umožnují dvě velké žábry uvnitř pláště.

Některé krakatice byly nalezeny v žaludku vorvaňů, kteří si na nich čas od času rádi pochutnávají. Podle jejich ostatků bylo možné odhadnout, že se jednalo o mnohem větší krakatice než ty, které bylo možné změřit. Příroda je velmi fascinující a určitě v hlubinách žije mnoho živočichů, o kterých nemáme ani tušení.

Zdroje:

https://vedazive.cz/priroda-zvirata/realita-zivota-krakatice-obrovske/

https://ocean.si.edu/ocean-life/invertebrates/giant-squid

https://en.wikipedia.org/wiki/Giant_squid

https://www.livescience.com/giant-squid.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz