Hlavní obsah
Zdraví

Zázračná šalvěj lékařská. Znáte její účinky na lidský organismus?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gary Barnes/Pexels

Blahodárné účinky bylin jsou známou věcí. Šalvěj lékařská je velmi známá bylinka, která má blahodárné účinky pro lidský organismus. V čem nám může tato aromatická bylina pomoct a s čím ulevit?

Článek

Blahodárné účinky bylin jsou známou věcí. Šalvěj lékařská je velmi známá bylinka, která má blahodárné účinky pro lidský organismus. V čem nám může tato aromatická bylina pomoct a s čím ulevit?

Šalvěj (salvia)

Je to aromatická, léčivá bylina z řádu hluchavkovitých. Téměř všechny druhy mají rády slunečné stanoviště, kde se nedrží mnoho vody, s půdou, která není tolik bohatá na živiny. Je bylinou pocházející z oblasti Středomoří. I z tohoto důvodu je vhodné v našich podmínkách pěstovat v půdě, do které přidáte písek nebo třeba drobný štěrk. Dorůstá se až do výšky 70 cm a její barevná škála je od šedozelené až po bílou barvu. Dobře se hodí i do svahů, neboť voda po svahu odteče a rostlina tak není přemokřená.

Šalvěj si můžete zakoupit již vzrostlou nebo můžete k výsadbě použít semena. Je třeba ale počítat s tím, že ze semen klíčí pomalu. Semena pak lehce posypte připravenou zeminou a ideálně rozprašovačem postříkejte. Semen si dejte vždy více, ne všechna totiž vyklíčí. Klíčení může trvat i šest týdnů, tak mějte trpělivost a nevzdávejte se. Šalvěj se však většinou pěstuje řízkováním. Z mladé, již vzrostlé rostliny, si uřízněte její měkký stonek. Ten na několik dní vložíte do speciální směsi a následně vsadíte do připravené půdy.

Pokud budete chtít přihnojit, nepoužívejte žádné chemické přípravky, ale vsaďte na kompost. Před nástupem zimy se doporučuje obložit slámou nebo třeba chvojím a ochránit tak rostlinu před mrazem. Pokud ji máte vysazenou v květináčích, pak postačí přenést do chladnější místnosti. Pokud budete chtít šalvěj udržovat v určitém tvaru, je dobré si ji zaštipovat.

Rod Salvia čítá zhruba 1000 druhů a je tak nejpočetnějším druhem. Nejznámější jsou hlavně tyto druhy, které nalezneme na území Střední Asie, Afriky či Evropy:

  • šalvěj přeslenitá (Salvia verticillata)
  • šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
  • šalvěj zahradní (Salvia viridis)
  • šalvěj luční (Salvia pratensis)
  • šalvěj lepkavá (Salvia glutinosa)
  • šalvěj stříbřitá (Salvia argentea)

Dále se vyskytuje i na americkém kontinentu, kde je třeba šalvěj bílá (Salvia apiana).

Šalvěj a její využití

Díky vysokému obsahu silic (esenciálních olejů), které zajišťují baktericidní a protizánětlivé účinky, patří k vyhledávaným bylinám pro léčitelství, gastronomii i kosmetiku. Obsahuje velmi důležité složky, jako jsou například vitamíny skupiny B. Velmi dobře podporuje imunitní systém a perfektně působí na dýchací cesty. Hojně je používána i při problémech s trávením. Má antivirotické, protizánětlivé i bakteriální účinky. Své uplatnění nachází i při problémech a zánětech v dutině ústní.

Její dezinfekční účinky velmi dobře pomáhají v boji proti bolesti v krku při nachlazení či probíhající angíně. Pomáhá ženám před menstruací a v době klimakteria. Vědecké výzkumy také ukázaly, že šalvěj umí velmi dobře snížit hladinu cukru a tím zlepšit citlivost na inzulín. Pomáhá při snižování obávaného LDL cholesterolu, který je při vysokých hodnotách mnohdy příčinou infarktu či mrtvice. Dokáže velmi dobře pomáhat při nespavosti nebo nadměrném pocení.

Jako u všeho je ale třeba dbát na dodržování dávkování. I šalvějí se můžete předávkovat, a to hlavně kvůli obsahu jedovatého thujonu. Ten totiž dokáže při vyšší dávce vyvolat zvracení, návaly horka, nevolnost či zimnici. V horších případech pak také ztrátu vědomí nebo dokonce poškození jater. Těhotné ženy by měly být obzvlášť opatrné, a to pak hlavně v době kojení. Určitě je na místě případnou konzumaci šalvěje konzultovat se svým lékařem.

Šalvěj můžeme nejčastěji koupit ve formách:

  • tablet
  • čaje nebo sirupu
  • pastilek nebo bonbonů
  • oleje či tinktury
  • mastičky či krému

V některých restauracích je kuchaři používají jako přísadu do jídel, a to díky její specifické chuti a vůni. Přidávají ji například do tučných jídel jako podporu pro lepší trávení. Hodí se však i ke skopovému, telecímu, vepřovému masu, do nádivek nebo salátů. Její využití je opravdu velké a pro náš organismus i velmi pozitivní. Je další z bylin, které se vyplatí pěstovat na vaší zahradě či balkónu.

Sama mám vyzkoušené šalvějové pastilky na bolest v krku a mohu říct, že jsem byla velmi překvapena silou účinku šalvěje.

Anketa

Máte vyzkoušené účinky šalvěje?
Ano, šalvěj má blahodárné účinky.
36,4 %
Ano, mám vyzkoušenou a opravdu pomáhá.
63,6 %
Ano, ale moc na mě nepůsobí.
0 %
Ne, bylinky nepoužívám a nekonzumuji.
0 %
Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/zahrada/salvej-pestovani-30000724.html

https://zdravi.euro.cz/clanky/salvej-vyuziti-ucinky/

https://lindamahelova.cz/salvej-lekarska/

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0alv%C4%9Bj

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz