Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žirafí ženy z kmene Kayanů se mohou kvůli tradici napít pouze brčkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sara, www.pexels.com

Některé tradice jsou velmi zvláštní, ale jaký národ nebo kmen by je neměl. To, co nám přijde zvláštní, je pro daný kmen důležitou součástí jejich žití.

Článek

Mnohdy až zvrácené rituály, které jsou běžnou populací nepochopeny či zavrhovány, jsou pro jiné nepostradatelnou součástí jejich způsobu života. Zvláštní tradici má kmen Kayanů, kde je hlavním účastníkem žena. Pojďme se na tento původně mongolský kmen podívat blíže.

Kayané

Tento pradávný kmen je pouhou podskupinou kmene Karenů, kteří jsou tibeto-čínského původu. Jejich původ však sahá až do Mongolska, odkud se postupně přesunuli přes Čínu, Indii, Tibet až do Barmy. Tam se kmen usadil na jihu Šanského státu v provincii Kaya. Šanský stát patří mezi velmi špatně přístupnou, hornatou zemi. Její obyvatelé se věnují těžbě olova, stříbra, polodrahokamů a velmi oblíbeného teakového dřeva. Další důležitou komoditou je rýže. Kayané vyznávají tradiční náboženství Kan Khvan. Věří, že za jejich zrozením stojí svazek ženského draka a hybrida muže. Dračí matka nosila jméno Kakue Bube.

Kayanské ženy nosí na svém krku spirály z mosazi. A je u nich zcela běžné, že je začínají nosit již čtyřleté holčičky. Spirály si ženy během svého života často nesundávají. Jen jednou za čas je z krku sundají, a to jen proto, aby spirály důkladně vyčistily. Postupně naopak přidávají další a další. Každý rok jsou to dvě mosazné spirály. Tím, že kvůli nim dochází k deformacím klíčních kostí a bohužel i žeber, působí pak jejich krk mnohem delší. Proto se jim říká „žirafí ženy“. Povídá se, že pak díky spirálám působí více jako drak nebo že se díky nim vyhnou otroctví. Údajně mají spirály chránit ženy před útokem šelem.

Deformace způsobené nošením spirál způsobují ženám problém s pohybem. Nejsou například vůbec schopné běhu. Co je asi nejvíc nepříjemné je, že nejsou schopné se normálně napít. K pití používají bambusová brčka. Když si ženy spirály sundávají na čištění, rovnou si krk ošetřují hojivou mastí. Jejich krk je plný odřenin a otlaků. Když si spirály opět na krk nasouvají, musí tak činit velmi opatrně. Dle obyvatelek vesnice může při neopatrném nasazování dojít k udušení.

Některé tradice jsou nepochopitelné, a to hlavně z důvodu, že si takto dobrovolně lidé deformují svá těla. V dnešní době už je to hlavně událost pro turisty, kteří se jezdí na žirafí ženy dívat. Naštěstí žen, které stále tuto tradici dodržují, je méně a méně. I když se stále najdou i mladé dívky, které si kvůli penězům dobrovolně ničí své tělo, spousta z nich od této tradice dává ruce pryč.

Tradice jsou určitě zajímavé a ukazují život jiných kultur. Když za nimi však stojí poškozování zdraví, je otázkou, zda stojí za jejich udržení.

Anketa

Už někdo z vás slyšel o „žirafích ženách“?
Ne, nikdy jsem o nich neslyšel/a.
25 %
Ano, už jsem o nich slyšel/a.
75 %
Ano a dokonce jsem je viděl/a na vlastní oči.
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Zdroje:

https://www.poznatsvet.cz/clanek/zirafi-zeny-30001031.html

https://www.connollycove.com/the-kayan-lahwi-tribe-women-of-the-long-necks/

https://en.wikipedia.org/wiki/Kayan_people_(Myanmar)

https://www.planetalidi.cz/kmen-padaung

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz