Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Život s despotou může být učiněné peklo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio, www.pexels.com

Mnoho žen je ve vztahu, kterému šéfuje muž. To by asi nebyl takový problém, pokud se nejedná o muže despotu. To pak může být soužití plné strachu, agrese a ponižování.

Článek

Je spousta rodin, která v takovém pekle žije nebo spíše přežívá. Některým ženám to tak vyhovuje. Některé jsou už v takovém stavu, že vlastně ani odejít nemůžou. Myslí si o sobě, že jsou špatné, že všechno, co jim partner říká, je pravda. Pokud jsou do toho navíc zatažené děti, měla by mít žena dostatek síly, z takového vztahu rychle odejít.

Despota, většinou muž, ale může taková být i žena. Je to člověk, který se snaží a většinou úspěšně ve vztahu šéfovat, ať se děje, co se děje. Z počátku se může zdát, že je vztah harmonický. Z počátku může působit, že je velmi pozorný a druhému to imponuje. Postupem času to ale přejde v to, že to začne být nepříjemné a až nesnesitelné. Většina takových mužů se takto změní po svatbě, pokud k ní dojde a začnou se více projevovat. Vše musí být po jejich. Neexistuje jiná pravda a vždy docílí toho, že zvítězí.

Takové charakteristické chování je většinou spojeno s nadřazeností, pohrdáním, přehlížením či ponižováním. Donutí většinou partnerku udělat to, co by nikdy sama neudělala. O něčem diskutovat, je zcela nemožné. Půjde a v klidu udělá zásadní rozhodnutí bez druhého. Vždy pochopitelně s vysvětlením, že jenom on ví, co je správné.

Stává se také velice často, že zakazuje kontakt a přátelské vztahy u lidí, kteří se mu osobně nelíbí. Často křičí, nadává, vyčítá a ponižuje. Děti musí dělat to, co řekne on. Partner nemá šanci jít proti jeho rozhodnutí. Pokud by se tak stalo, neváhá použít i násilí.

Pro své okolí může působit jako člověk vyrovnaný a příjemný. Bohužel se dost často stává, že když se zavřou dveře, násilí je na druhé osobě pácháno. ženy mají už tak nízké sebevědomí, že se nikomu nesvěří. Všechno si vyčítají. Myslí si, že jsou to právě ony, kdo dělají chyby a že má partner pravdu.

Všechny takové ženy, by se měly svěřit a situaci určitě řešit. Takový život není normální a nikdy není pozdě odejít. Neměly by žít ve strachu poznat někoho nového. Všichni muži nejsou stejní a mohou najít partnera, který je zahrne láskou, oporou a něhou.

Zdroje:

https://www.uzdravim.cz/despota-charakteristicke-chovani.html

https://mamci.cz/despota/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz