Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Žralok, nebo měsíčník? Mořská žijící podivnost jménem měsíčník svítivý, který klame svojí ploutví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Penny_K30, www.pixabay.com

Ploutev žraloka, která vyčnívá z hladiny moře, pozná asi každý. Co když se ale o žraloka vůbec nejedná? Existuje prazvláštní živočich, který má podobnou hřbetní ploutev jako má žralok.

Článek

Na naší planetě žije obrovské množství živočichů a někteří z nich jsou zahaleni tajemstvím. Spousta druhů však jistě teprve čeká na své odhalení vědci. Bizarní tvorové žijí jak na souši, ve vzduchu, tak ve vodě. A na jednoho tvora žijícího v mořské vodě se nyní společně podíváme.

Měsíčník svítivý (Mola mola)

Tato prazvláštní ryba z čeledi molidae je jednou z největších kostnatých ryb světa. Její domovinou jsou subtropické, tropické a mírné vody Indického, Tichého a Atlantského oceánu, a to včetně Středozemního moře. Pro měsíčníka je charakteristický jeho diskový tvar těla, stejně jako hřbetní ploutev, která připomíná ploutev žraloka. Stejně dlouhá je i řitní ploutev. Zajímavostí je, že měsíčník nemá typickou ocasní ploutev. Jeho ocasní ploutev je zakulacená s nepravidelným okrajem. Na první pohled vypadá, že mu ostatní části těla zcela chybí.

Jedná se o poměrně velkou rybu, která může může měřit i přes 3 metry a vážit přes 2 tuny. Má k poměru těla velmi malou tlamu, malé oči a též velmi malé prsní ploutve. Barvu těla mohou mít měsíčníci různou. I když převažují jedinci s barvou šedou, hnědou a bílou, mohou se vyskytnout i jedinci flekatí. Jeho povrch těla je hrubý, což je proti jiným rybám trochu rozdíl. Jeho zvláštní tvar těla a nedokonalá ocasní ploutev mu však vůbec nebrání v pohybu. Naopak je rybou, která se umí pohybovat vcelku rychle a bez většího problému vyskočí i nad hladinu.

Mezi jeho oblíbenou potravu patří medúzy, na kterých si velmi rád pochutnává. Nepohrdne však jinou potravou jako je plankton, různé druhy menších ryb, mořské hadice, chobotnice, měkkýši a také řasy. On sám je oblíbenou potravou například žraloků, kosatek nebo dokonce lachtanů. Měsíčník je loven i rybáři, kteří ho dále prodávají a jejich maso je obrovskou pochoutkou, a to hlavně na Tchaj-wanu a v Japonsku. Nicméně konzumace měsíčníka je v Evropské unii zakázána. Bylo zjištěno, že maso této podivné ryby obsahuje toxiny, které jsou lidskému tělu nebezpečné.

Rybáři mají z měsíčníka strach, a to hlavně kvůli jeho tělu, které je poměrně silné a dokáže poškodit i trup lodi nebo vodní šroub.

Zdroje:

https://www.stoplusjednicka.cz/malo-znami-mesicnici-svitivi-tajemni-obri-hlubin

https://www.nationalgeographic.com/animals/fish/facts/ocean-sunfish

https://zoomagazin.cz/mesicnik-svitivy-podivuhodna-ryba-s-pohadkovym-jmenem/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/more-vyplavilo-dvoumetroveho-mesicnika-rybu-ktera-umi-znicit-kormidlo-68844

https://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_sunfish

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz