Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

„Ženy jsou majetkem mužů a když je někdo znásilní, můžou si za to samy,“ říká populární influencer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Kdy se z extrémní misogynie stal trend sociálních sítí?

Článek

Andrew Tate, britsko-americký bývalý kickboxer, kterého na sociálních sítích sledují miliony lidí, říká, že ženy patří do domácnosti, nemohou řídit, jsou majetkem mužů a když je někdo znásilní, „odpovědnost by si měly nést samy“.

V jeho videích zaznívají slova jako:

„Moje sestra je majetek svého manžela… Když jde nevěsta k oltáři, otec, který ji vede, ji dává pryč.“

nebo

„Měl jsem přítelkyni Tinu. Tina sledovala nějaký srač*y v televizi a rozhodla se, že bude veganka. Já jí řekl: ‚Co kdybys mi uvařila nějaké maso?‘ Ona na to: ‚Já bych ti nikdy maso neuvařila‘ . Já jí řekl: ‚Radši by sis ku*va měla začít balit věci. Když ti řeknu, abys mi udělala steak, uděláš mi ho‘, a tak jsme se dvě hodiny hádali. Ona si začala balit, brečící volala mámě a hádejte, co se stalo. O dvě hodiny později mi udělala moji zas*anou slaninu.“

či možná nejhorší z nich, která doplňuje názornou ukázkou, jak by zaútočil na ženu, kdyby ho obvinila z nevěry:

„Vytáhnout mačetu, bouchnout ji do obličeje a chytit ji pod krkem. Drž hubu, děv*o.“

A přesto se najdou davy lidí, pro které je vzorem mužství hodným následování. Proč?

Pro mě jako pro ženu jednadvacátého století hlásící se k feminismu, bylo až donedávna naprosto nepochopitelné, že by někdo s myšlenkami Tatea souzněl. Poté, co jsem ale viděla ohromující čísla na TikToku, kde jeho příspěvky dosahují několika miliard zhlédnutí, a vyslechla si některé názory mých (nejen mužských) vrstevníků, jsem dostala strach.

Opravdu se z extrémní misogynie stal trend sociálních sítí? Copak lidé nevidí, že s nimi jen odporně manipuluje? Jak je možné, že ani obvinění ze znásilnění, obchodování s lidmi a vytvoření zločinecké skupiny s cílem sexuálního vykořisťování žen jeho fanoušky nepřesvědčilo k tomu, aby se k němu otočili zády? Fakt to muselo zajít tak daleko, že britské školy musely vydat návod, jak o influencerovi mluvit, protože počet žáků, kteří Tatea obdivují, nekontrolovatelně roste?

Je mi z toho špatně. O to víc, že znám osobně člověka, který podobný model manipulace s ženami a obchodu s nahotou, rozjíždí i u nás.

„Seznámit se s holkou, jít na pár rande, vyspat se s ní… Zajistit, aby se do mě zamilovala tak, aby pro mě udělala cokoliv… A pak ji dostat před webovou kameru, abychom spolu mohli zbohatnout,“ jak radí mladým mužům Tate, není v pohodě.

Prosím, zajímejte se o to, co se děje ve virtuálních světech, ve kterých žijí vaše děti. Mluvte s nimi, naslouchejte, vysvětlujte. Jinak to nemusí dopadnout dobře.

Zdroje:

https://www.theguardian.com/technology/2022/aug/06/andrew-tate-violent-misogynistic-world-of-tiktok-new-star

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-andrew-tate-matrixu-neunikl-vini-ho-z-obchodovani-s-lidmi-i-znasilneni-232853

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-andrew-tate-oficialne-obvinen-ze-znasilneni-a-obchodovani-s-lidmi-40435265

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rumunsko-andrew-tate-propusten-vazba-znasilneni-obchodovani_2308041343_kac

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2310435

https://www.respekt.cz/informacni-servis/influencer-tate-ucil-muze-jak-zeny-cvicit-jako-psy-a-vydelavat-na-nich

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz