Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babišův triumf aneb ANO již není zajímavé pouze pro důchodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Zoubková

Pokud by nyní byly volby, hnutí ANO by je s přehledem vyhrálo. Dle průzkumů se Babiš vyhoupl až na 39 procent. A tak se řeší, jak je to možné? Kdo jej proboha krom důchodců může chtít volit?

Článek

Cílovou skupinou Andreje Babiše jsou v současnosti důchodci. Jde o početnou skupinu voličů, která disciplinovaně chodí k volbám. Populace stárne, bude přibývat i těchto voličů. Není tedy nic jednoduššího, než jim slibovat důstojné žití. Pak je otázkou, co vše se pod slovo „důstojné“ dá schovat. Pro každého to může být něco jiného. A na voliče ANO to zabírá. Je to tah „správným směrem“. I Tonda Blaník věděl, že pokud by chtěl v prezidentských volbách uspět, je nelepší cestou všem naslibovat důchody jako v Německu. Jenže ono na ty důchody už není moc kde brát. V současnosti máme průběžný důchodový systém, což znamená, že na dnešní důchody vydělávají lidé, kteří se s velkou pravděpodobností budou muset smířit s tím, že si na své vlastní důstojné důchody budou muset naspořit. Současná vláda jim vysílá jasný signál, že jen na stát, jako dnešní generace důchodců, se spoléhat prostě nemohou. I to vede ke generačním sporům.

Už jsem zaznamenala i názor, že by možná bylo vhodné omezit volební právo důchodcům. S přibývajícími roky lidé tělesně i mentálně upadají. To je přirozené. S tím se pojí i to, že jsou snáze manipulovatelní. Někteří doputují na úroveň dítěte, avšak mají stále volební právo. Jsou i důchodci, kteří neřeší, co bude za deset let. To už tady možná nebudou. Proč by je to mělo zajímat? Žijí teď a tady. Po nás potopa! A když si člověk uvědomí, kolik takových voličů může být, je to trochu znepokojivé. Zejména pro lidi, kteří tu ještě nějaký ten pátek budou, a není jim jedno, co bude s nimi a jejich dětmi v budoucnu.

Anketa

Měla by se stanovit věková hranice, dokdy lidé mohou volit?
ano
6,5 %
ne
93,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31 čtenářů.

Z hnutí ANO postupně vykrystalizovala seniorská strana, která své voliče loví také mezi lidmi s nižším vzděláním a tedy i nižšími příjmy. Životní úroveň těchto lidí velmi často závisí na penězích od státu, tedy na dávkách, příspěvcích, slevách a penzích.

Z průzkumů nečekaně vyplynulo, že ANO přilákalo nemalé procento také mladých voličů. Z nejmladší generace 18 až 29 let, nabralo ANO kolem 115 tisíc nových voličů. Jde o výrazný nárůst oproti předchozím volbám, kdy v této věkové kategorii získalo 15 procent a nyní je to 30 procent hlasů. Bývala to jeho nejslabší věková skupina voličů. Jak je to možné? Studie ukazují, že svou roli hraje dosažené vzdělání voličů. Napříč generacemi má ANO u lidí bez maturity 48 procent hlasů, naopak u vysokoškoláků jen 10 procent.

Babiš a Schillerová se začali více zaměřovat na to, aby byli vidět na sociálních sítích. Tedy na místech, kam velmi rádi chodí mladí lidé. Začali vyrábět bizarní videa pro TikTok a Instagram. Popularita těchto videí roste. Pro některé mladé lidi to může být jediné setkání s nějakým politikem. Například humorné video, ve kterém Alena Schillerová zesměšňuje Petra Fialu, kterak se schovává za falešnými brýlemi. Ono ostatně dělat si srandu z „pana Nutelly“ asi ani nedá tolik práce. Humor je cestou, jak zaujmout. A když se takto vryjí do paměti mladých, proč by je nešli z recese volit.

Mám vysokoškolské vzdělání a v době, kdy jsem studovala, jsem se o politiku moc nezajímala a ani nechodila k volbám. Přišlo mi to zbytečné. Neměla jsem pocit, že by můj hlas něco změnil. Měla jsem jiné zájmy a starosti. Musela jsem trochu dozrát, abych se o takové věci začala zajímat. Možná, kdybych tou dobou viděla veselé video s nějakým tančícím politikem, třeba bych mu to ve volbách šla z recese také hodit. Pak bych se nejspíš divila, komu jsem vlastně svůj hlas dala a příště se už více rozmýšlela, komu ten hlas dám. Takže, pokud Babiš přiláká mladé lidi k volebním urnám, je to dobře. Pokud mladí takto získají svou první zkušenost s volbami, tak i to může být přínosem. Naučí se, že je dobré se na takových věcech podílet. Volební účast mladých lidí postupně stoupá. Mnozí se však spálili, když se nechali zlákat Dominikem Ferim a volili TOP 09. Pak ale vyšla najevo jeho kauza kolem znásilňování. Není divu, že někteří mladí tápou v tom, koho mají vlastně volit. Politické strany na ně moc necílí. Mladých voličů je málo a k volbám tolik nechodí.

Opravdu o naší budoucnosti rozhodnou důchodci a hloupí lidé? Máme tendenci generalizovat a dělat zkratky. Tak jako ne všichni důchodci jsou senilní, sobečtí a lehce manipulovatelní, tak ne všichni s nižším vzděláním jsou blbci. I mezi lidmi s tituly naleznete hlupáky. To, že jde někdo volit Babiše, nemusí být známkou absence inteligence. Lidi k tomu vedou rozličné motivy. Někdo to může udělat čistě z recese, někdo to udělá ze vzdoru, protože už prostě má plné zuby současné vlády. Před zákonem jsme si rovni, naše hlasy mají stejnou váhu. Kéž by toto neustálé nálepkování a rozdělování naší společnosti na ty chytré a hloupé skončilo.

Anketa

Proč lidé chtějí volit hnutí ANO?
oslovuje je jejich volební program
29,7 %
jsou hloupí
10,8 %
někdo jiný je neoslovil, neví tedy koho jiného
2,7 %
nikoho jiného neznají
0 %
jsou naštvaní na současnou vládu
48,6 %
je to z recese
2,7 %
mají rádi Babiše
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz