Hlavní obsah
Lidé a společnost

Česká solidarita vůči ukrajinským uprchlíkům má své meze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Jak běžní lidé vnímají pomoc ukrajinským uprchlíkům? Setrvává v jejich postojích lidskost a solidarita, nebo začínají mít obavy?

Článek

V roce 2022 proběhlo šetření veřejného mínění, zabývající se postojem české veřejnosti k přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Dle tohoto průzkumu 75 % českých občanů souhlasilo s přijímáním uprchlíků z Ukrajiny. Ukázalo se, že dokážeme být solidární, což se projevilo i v několika veřejných sbírkách na pomoc pro Ukrajinu. Nicméně pro jejich trvalé usazení se v naší zemi bylo jen 10 % dotázaných.

Podle analytičky z bruselského Institutu migrační politiky Camille Le Cozové, až tak moc solidární nejsme. „V Česku není cítit ta jednoznačná solidarita, kterou si podle mě oběti války zaslouží. Teď nemluvím o české vládě, ale o běžných lidech. U těch se to vždy zdá být něčím podmíněné. Budou tolerovat, že česká vláda uprchlíkům pomáhá, dokud to ale nebude na úkor jejich pohodlí.“

Anketa

Myslíte si, že jsme vůči ukrajinským uprchlíkům dostatečně solidární?
Ano
96,9 %
Ne, jako váleční uprchlíci by si zasloužili více solidarity.
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 383 čtenářů.

Uprchlíci jsou oblíbeným tématem dezinformátorů. Mnoho lidí je ovlivněno informacemi šířícími se po sociálních sítí. Řada Čechů má v souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny rozpolcené postoje. Z původního nadšeného přijímání a pomoci uprchlíkům přichází „vystřízlivění“. Možná je to dáno tím, jak se válka na Ukrajině vleče a vše trvá dlouho, možná je to tím, jak naše vláda špatně komunikuje. Výsledkem je, že se postupně šíří protiimigrační nálady. K přijímání Ukrajinců prchajících před ruskou agresí se nicméně veřejnost stále staví vstřícněji než před lety k přijímání uprchlíků z Blízkého východu a Afriky. U těchto uprchlíků jsou Češi obezřetní, obávají se šíření islámu a případné hrozby teroristických útoků.

Dlouhodobě jsou postoje české veřejnosti k migraci negativní. Migraci vnímáme jako bezprostřední hrozbu. To, jak jsme náchylní ke strachu z uprchlíků, se projevilo např. v červnu 2023 po konfliktu v Brně, kdy poblíž tramvajové zastávky Ukrajinec zabil nožem mladého Roma. Následovala vlna dezinformací a romské protesty. Romové se obávali o svou bezpečnost. Také po vraždě v Klánovickém lese se mezi lidmi šířily zprávy, že policie podezřívá cizince. Prý v souvislosti s touto událostí policie zasahovala na ubytovně, kde žije mnoho ukrajinských uprchlíků. Nakonec se ukázalo, že vrahem byl student, jenž následně střílel také na FF UK v Praze.

Nejde ale jen o bezpečnostní riziko. Některým v souvislosti s migrací vadí i zdravotní riziko, tedy možnost šíření nakažlivých nemocí, proti kterým se na Ukrajině neočkuje. Jsou i obavy z šíření viru HIV, který je na Ukrajině více rozšířen než u nás.

Pro někoho zase představují Ukrajinci konkurenci na trhu práce a obávají se o ztrátu svého zaměstnání. Ukrajinští pracovníci jsou u nás hodnoceni jako pracovití lidé, ochotni pracovat i za nižší částky. Dlouhodobě máme v naší zemi personální deficit v různých oblastech, jako je stavebnictví, zdravotnictví a v oblasti sociálních služeb. Ministr Marian Jurečka proto představil strategii, dle které resort práce aktivně usiluje o identifikaci a oslovení ukrajinských uprchlíků, kteří by mohli přispět do oblasti zdravotnictví a sociálních služeb. Je třeba ale zapracovat na překážkách v oblasti vzdělání, jeho uznávání a také na jazykových bariérách.

Anketa

Máte v souvislosti s ukrajinskými uprchlíky nějaké obavy?
Ano
90,2 %
Ne, jsou to jen dezinformace.
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 358 čtenářů.

Dle různých diskuzí na sociálních sítích lze vypozorovat, že někteří lidé vnímají ukrajinské uprchlíky jako jedince, kteří často nejsou z ohrožených oblastí a jen využívají situace. Jsou spíše ekonomickými migranty. Již před válkou zde žilo mnoho Ukrajinců, kteří sem přijeli za prací. Nyní za nimi přijely jejich rodiny, ačkoliv nebyly ze zasažených oblastí a využily výhod podpory našeho státu.

Migrace se obecně obáváme a nemáme rádi, když někdo zvenčí využívá výhod našeho státu. Paradoxem je, že sami rádi migrujeme za lepšími podmínkami. Cestujeme za prací do Rakouska, Německa, Velké Británie. Provozujeme turistiku za lepšími cenami potravin a benzínu v Polsku. Každopádně souhlasím s argumentem, že i pomoc má mít své hranice a neměli bychom v rámci euforie z pomáhání, kterou oplývá naše vláda, zapomínat na jistá rizika, jež s sebou migrace může přinášet. Ten, kdo zachraňuje, by měl být sám zajištěn, aby se v rámci zachraňování „neutopil“.

Zdroje

„Češi jsou ve strachu z migrace fenomén.“ Kampaň jim vysvětluje triky dezinformátorů

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cesi-dezinformace-google/r~56fdc99635b811eda873ac1f6b220ee8/

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků z Ukrajiny – jaro 2022

https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a5540/f9/pm220708.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz